Ενηλικίωση τότε και τώρα: Πώς άλλαξε η ενηλικίωση


Ενηλικίωση τότε και τώρα: Ο ορισμός της ενηλικίωσης ποικίλλει δραματικά ανάλογα με τον πολιτισμικό ή γενεαλογικό φακό μέσα από τον οποίο κοιτάζετε, και έτσι η έννοια της “ενηλικίωσης” μπορεί να βρίσκεται σε συνεχή μεταβολή. Όμως, οι πρόσφατες ιστορικές στιγμές, συμπεριλαμβανομένης μιας παγκόσμιας πανδημίας και των εκτεταμένων επιπτώσεών της, έχουν μετατοπίσει σημαντικά το χρονοδιάγραμμα ορισμένων ορόσημων για τις νεότερες γενιές μας;

Στα μέσα του 19ου αιώνα, για παράδειγμα, η ενηλικίωση ήταν συνώνυμη του γάμου και της γονεϊκότητας.

Το 1950, η μέση ηλικία των πρώτων γάμων ήταν 22,8 έτη για τους άνδρες και 20,3 έτη για τις γυναίκες, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Γρήγορα στο 2021 και οι ηλικίες έχουν μετατοπιστεί στα 30,4 για τους άνδρες και στα 28,6 για τις γυναίκες.

Και ενώ οι 18-24χρονοι τη δεκαετία του 1950 αγόραζαν δικά τους σπίτια στα προάστια, το 58% των νέων ενηλίκων αυτής της ηλικιακής ομάδας ανέφεραν ότι το 2021 θα ζουν με τους γονείς τους.

Ο Jerry έριξε μια βαθύτερη ματιά στα στοιχεία της απογραφής και στις στατιστικές της εργασίας για να επιμεληθεί μια λίστα με επτά σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, στην οικονομία και στην κοινωνία που έχουν διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο “ενηλικιωθήκαμε” με την πάροδο του χρόνου.

Λιγότεροι νέοι ενήλικες έχουν άδεια οδήγησης

Για δεκαετίες, η απόκτηση άδειας οδήγησης σήμαινε ελευθερία για τους εφήβους.

Αλλά σήμερα, οι νεότερες γενιές δεν φαίνεται να βιάζονται να καθίσουν στη θέση του οδηγού.

Σχεδόν το 92% των ατόμων ηλικίας 20-24 ετών το 1983 είχαν άδεια οδήγησης, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αυτοκινητοδρόμων, ωστόσο τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2017, λιγότεροι από το 80% είχαν.

Ανεπίσημα, οι ενήλικες χωρίς άδεια οδήγησης έχουν επικαλεστεί τα πάντα, από την προτίμηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων μεταφοράς μέχρι την οικονομία. Μια μελέτη του 2013 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι το κόστος ήταν απαγορευτικό για ορισμένους ανθρώπους, ενώ άλλοι απλά δεν αισθάνονταν ότι είχαν χρόνο να επιδιώξουν την απόκτηση άδειας.

Ωστόσο, σε όλα τα αμερικανικά νοικοκυριά, τα ποσοστά ιδιοκτησίας αυτοκινήτων είναι αρκετά σταθερά με την πάροδο των ετών.

Ο αριθμός των αυτοκινήτων ανά νοικοκυριό δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή μεταξύ 2001 και 2017 ούτε στις αστικές ούτε στις αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ.

Έτσι, η κατοχή ενός αυτοκινήτου και όλες οι ευθύνες που το συνοδεύουν -η σύναψη δανείου αυτοκινήτου, η αγορά ασφάλισης, η συντήρηση- εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της ζωής των Αμερικανών ενηλίκων, απλώς σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι δεξιότητες ζωής και η εμπειρία υστερούν για τις νεότερες γενιές

Πολλοί από αυτούς που αποφοίτησαν από το λύκειο ή το κολέγιο γύρω στο 2020 εισέρχονται μόλις τώρα για πρώτη φορά στο εργατικό δυναμικό, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία. Μαθαίνουν για πρώτη φορά πώς να εργάζονται σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον και να προϋπολογίζουν τους μισθούς τους. Εν τω μεταξύ, οι απόφοιτοι κολεγίου της τάξης του 2022 μπήκαν κατευθείαν σε μία από τις ισχυρότερες αγορές εργασίας των τελευταίων ετών, δίνοντας σε πολλούς την ευκαιρία να συρρικνώσουν τα κενά δεξιοτήτων που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν οι θέσεις εργασίας ήταν πιο σπάνιες. Ταυτόχρονα, όμως, τα κενά στις δεξιότητες ζωής διευρύνονται.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, το υψηλό κόστος διαβίωσης και το χρέος των φοιτητικών δανείων σε επίπεδα ρεκόρ έχουν εμποδίσει την ικανότητα πολλών millennials και Gen Zers να επιτύχουν τυπικά ενήλικα ορόσημα, όπως η αγορά σπιτιού ή η απόκτηση παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν ένα ταχύρρυθμο μάθημα σε δεξιότητες ζωής αργότερα στη ζωή τους, από το να κρατούν μια υποθήκη μέχρι τον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού.

Οι ενήλικες αποταμιεύουν συνολικά λιγότερο και κάνουν διαφορετικές τραπεζικές συναλλαγές

Το ποσό των αποταμιεύσεων στον μέσο τραπεζικό λογαριασμό των ΗΠΑ σημείωσε σταθερή μείωση από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 2000. Η μέση αποταμίευση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19 το 2020, καθώς οι δαπάνες έπεσαν στο κενό και οι τραπεζικοί λογαριασμοί αυξήθηκαν συνολικά εν μέσω κλεισίματος και κρατικής βοήθειας.

Αλλά οι Αμερικανοί έχουν κάψει τις αποταμιεύσεις τους από τότε, με περίπου 9.000 δολάρια λιγότερα κατά μέσο όρο αποταμιευμένα το 2022 από ό, τι το 2021.

Και τα χρήματα που μπαίνουν στην άκρη για μια βροχερή μέρα φαίνονται πολύ διαφορετικά από ό,τι ήταν ακόμη και πριν από 10 χρόνια.

Οι εικονικοί λογαριασμοί ταμιευτηρίου, η εξάτμιση των τραπεζικών υποκαταστημάτων, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και οι εφαρμογές μετοχών που επιτρέπουν τη μερική συμμετοχή και τον έλεγχο από ένα smartphone έχουν φέρει την επένδυση σε εικονική μορφή – ένα καθεστώς που θα ήταν αγνώριστο για τις προηγούμενες γενιές.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των Αμερικανών ενηλίκων ζουν πλέον μόνοι τους

Στις μέρες μας, περισσότερα αμερικανικά νοικοκυριά αποτελούνται από άτομα που ζουν μόνα τους, καθώς πολλοί καθυστερούν ορόσημα όπως ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας.

Τον Νοέμβριο του 2021, το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ ανέφερε 37 εκατομμύρια νοικοκυριά με ένα άτομο, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 28% όλων των νοικοκυριών σε ολόκληρη τη χώρα. Το 1960, οι αριθμοί αυτοί ήταν πολύ διαφορετικοί με μόλις το 13% των σπιτιών να κατοικείται από ένα άτομο.

Επίσης, με την πάροδο των ετών άλλαξαν και οι συνθήκες διαβίωσης.

Οι Αμερικανοί άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25-34 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζουν με έναν άγαμο σύντροφο από ό,τι εκείνοι που ανήκαν στη δημογραφική ομάδα 18-24 ετών.

Οι ενήλικες παντρεύονται αργότερα και αποκτούν λιγότερα παιδιά

Οι νεότερες γενιές σήμερα είναι πιο ανεξάρτητες και με γνώμονα την καριέρα τους από τους προκατόχους τους, γεγονός που μεταφράζεται στο ότι τα χρόνια του γάμου και της ανατροφής των παιδιών μετατίθενται προς τα πίσω.

Η μέση ηλικία κατά την οποία οι άνθρωποι παντρεύονται για πρώτη φορά αυξήθηκε κατά 4,3 χρόνια για τους άνδρες και 4,5 χρόνια για τις γυναίκες μεταξύ 1990 και 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής.

Μια έρευνα της Pew Research του 2021 αποκάλυψε ότι το 44% των ενηλίκων ηλικίας 18-49 ετών που δεν είναι ακόμη γονείς δήλωσαν ότι είναι “καθόλου πιθανό” να αποκτήσουν ποτέ παιδιά.

Για τους γονείς κάτω των 50 ετών, σχεδόν 3 στους 4 δήλωσαν ότι είναι απίθανο να αποκτήσουν άλλο παιδί.

Τα παντρεμένα νοικοκυριά με δύο εισοδήματα έχουν γίνει ο κανόνας

Τα παντρεμένα νοικοκυριά με δύο εισοδήματα αντιπροσώπευαν το 52-58% των σπιτιών στις ΗΠΑ μεταξύ 1998-2017, σύμφωνα με στοιχεία καταναλωτικών δαπανών από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτών των νοικοκυριών διπλασιάστηκε από το 1960-2000. Αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν σε αυτή την αλλαγή, όπως η αύξηση του κόστους ζωής και η ανάληψη θέσεων εργασίας από περισσότερες γυναίκες- μέχρι το 2020, το 56% των γυναικών αποτελούσε μέρος του αμερικανικού εργατικού δυναμικού.

Οι εταιρείες αντάλλαξαν τις συντάξεις με τα 401(k)s

Ορισμένοι τύποι εργαζομένων στις μεγάλες πόλεις, από τους δασκάλους έως τους πυροσβέστες, άρχισαν να λαμβάνουν δημόσιες συντάξεις στα μέσα της δεκαετίας του 1800. Το 1875, το πρώτο ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα προσφέρθηκε από την American Express.

Πολλές αμερικανικές βιομηχανίες μέχρι τη δεκαετία του 1920 παρείχαν στους υπαλλήλους τους κάποιου είδους υποστήριξη για τα χρόνια της συνταξιοδότησης – η οποία εκείνη την εποχή θεωρούνταν ότι άρχιζε στην ηλικία των 65 ετών.

Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα το 1980 χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά συνταξιοδοτικά προγράμματα, αλλά μέχρι το 2021, αυτό ίσχυε μόνο για το 11% των εργαζομένων αυτών. Οι συντάξεις έχασαν την επικράτησή τους καθώς τα προγράμματα 401(k) αυξήθηκαν σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και έγιναν η κυρίαρχη προσφορά συνταξιοδότησης από τις εταιρείες για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία millennials (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1988) πιστεύουν ότι θα εξακολουθούν να εργάζονται με κάποια ιδιότητα κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ