Ο περίγελος της Πράγας: Σύμπλεγμα κατωτερότητας Ερντογάν έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη


Έχασε για άλλη μια φορά την ψυχραιμία του και κατάφερε να γίνει διεθνώς ρεζίλι στο δείπνο των ηγετών ο Ταγίπ Ερντογάν ακολουθώντας το γνωστό του παραλήρημα και τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη – Προκάλεσε θερμό επεισόδιο στο δείπνο, αλλά πήρε τις κατάλληλες απαντήσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Εκνευρισμένος και εμφανώς αιφνιδιασμένος από την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

O Tαγίπ Ερντογάν υπέπεσε σε τρία σφάλματα: Προσωποποίησε τις όποιες ελληνοτουρκικές διαφορές και έδειξε ξεκάθαρα ότι έχει πρόβλημα κατωτερότητας με τον Μητσοτάκη, έγινε διεθνώς ρεζίλι αφού έχασε την ψυχραιμία του στο δείπνο των ηγετών και ξέφυγε πλήρως από τους κανόνες του διπλωματικού τακτ, ενώ ταυτόχρονα διεύρυνε τις απειλές του τύπου «θα έρθουμε μια νύχτα» και σε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει ανοιχτά πλέον ότι έχει συμπλέγματα κατωτερότητας έναντι του Έλληνα πρωθυπουργού και φτάνει στο σημείο να προσωποποιεί τις εμμονές της Τουρκίας στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντα προβλέψιμος, έκανε την κίνηση που πολλοί περίμεναν. Προκάλεσε χθες το βράδυ «θερμό επεισόδιο» την ώρα του δείπνου των ηγετών. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προκάλεσε ξανά την Ελλάδα, επιτέθηκε με ακραία ρητορική στη χώρα μας και αυτό έφερε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την άλλη μεριά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, εμφανίστηκε θεσμικός (όπως οφείλει να είναι ένας ηγέτης ευρωπαϊκής χώρας) και πρόθυμος για διάλογο, αλλά συνάμα έβαλε τις κόκκινες γραμμές για εθνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσα στο δείπνο και μετά το παραλήρημα του Ερντογάν έλαβε τον λόγο και του απάντησε ευθέως και σε σκληρό ύφος ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Του είπε ακόμη ότι, αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Παραλήρημα κατά πάντων από Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος που ουσιαστικά υποστήριξε ότι κακώς δόθηκε ο λόγος από τους διοργανωτές της συνόδου στον Έλληνα πρωθυπουργό για να του απαντήσει(!), επιχείρησε να διαλύσει και τις τελευταίες προσδοκίες για την δυνατότητα διαλόγου με την Ελλάδα λέγοντας ότι… «δεν έχω να συζητήσω τίποτα με τους Έλληνες».

Ωστόσο, για την ουσία της παρέμβασης Μητσοτάκη ο οποίος τον κάλεσε να σταματήσει την αμφισβήτηση των νησιών και τις παραινέσεις ξένων ηγετών όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν για σταθερότητα στο Αιγαίο, ο κ. Ερντογάν όχι μόνο δεν απάντησε αλλά επανέλαβε ουσιαστικά την απειλή «μπορούμε να έρθουμε ένα βράδυ» την οποία αναμετέδωσαν όλα τα μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.

«Ο κύριος φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου». Με αυτά τα λόγια ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τις δηλώσεις του μη κρύβοντας τον εκνευρισμό του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επεισόδιο στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα. «Στο δείπνο είχα την ομιλία μου, την ολοκλήρωσα. Ο κύριος (σ.σ. ο Μητσοτάκης) φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου κι επειδή ενοχλήθηκε και παρόλο που δεν αρμόζει στο πνεύμα του δείπνου, πήρε τον λόγο» είπε συγκεκριμένα ο Ερντογάν.

Για να συνεχίσει διερωτώμενος από ποιον πήρε άδεια για να του απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, ίσως από τον πρόεδρο. Κι εκεί μας απάντησε» ανέφερε.

«Ολόκληρη η πολιτική τους βασίζεται σε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα», είπε ο τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πράγα.

Ψύχραιμος ο Μητσοτάκης

Εισερχόμενος σήμερα το πρωί στην άτυπη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τόνισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, αλλά απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση. «Είχα την ευκαιρία ενώπιων των ηγετών να επαναλάβω αυτά που είπα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η Τουρκία θέτει ακόμα και ζητήματα κυριαρχίας των νησιών. Είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική. η Ελλάδα δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Eχουμε τη βεβαιότητα ότι έχουμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο». Για τα όσα συνέβησαν στο δείπνο Hταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαίωματά της» σημείωσε ο πρωθυπουργός.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ