Κρίσιμες οι επόμενες 20 ημέρες για την εξαγορά του Twitter από τον Ελον Μασκ


Ο Ελον Μασκ επέστρεψε ξαφνικά για την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων, λίγο πριν ξεκινήσει η δικαστική διαμάχη με την τεχνολογική εταιρεία για την αρχική υπαναχώρησή του από τη συμφωνία.

Η εξέλιξη αυτή στην πολύκροτη υπόθεση Twitter θα αφήσει κάποιους νικητές και πολλούς χαμένους, μεταξύ των οποίων και ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γης. Αφενός, είναι σπάνιο φαινόμενο για τον δισεκατομμυριούχο να παραδέχεται την ήττα του, αφετέρου, η οικονομική του θέση πλέον είναι δυσμενέστερη. Λόγω της αναστάτωσης γύρω από τη συμφωνία εξαγοράς, η μετοχή του Twitter είχε χάσει τουλάχιστον το ένα τέταρτο της αξίας της από την αρχική πρόταση. Παρότι χθες ανέκαμψε, πολλοί υποστηρίζουν ότι το τίμημα της εξαγοράς είναι πλέον εξαιρετικά υψηλό ιδίως έναντι των μετοχών των ανταγωνιστών του Twitter, όπως η Meta και η Snap.

Ο Μασκ κατάφερε να καθυστερήσει τη μήνυση του Twitter εναντίον του. Ζήτησε από δικαστή να καθυστερήσει μια δίκη που επρόκειτο να ξεκινήσει σε μια εβδομάδα και η οποία θα μπορούσε να τον αναγκάσει να προχωρήσει τη συμφωνία που έκλεισε τον Απρίλιο για να εξαγοράσει την εταιρεία έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Η δικαστής που επέβλεπε την υπόθεση, έκανε δεκτό το αίτημα του Μασκ, δίνοντας στον δισεκατομμυριούχο τρεις εβδομάδες για να ολοκληρώσει την αγορά του Twitter.

Η καθυστέρηση της δίκης είναι η τελευταία αναταραχή σε αυτό που έχει γίνει η πιο ταραχώδης εταιρική διαμάχη εδώ και χρόνια, φέρνοντας αντιμέτωπους την προσωπικότητα και τον πλούτο του ασκ με το Twitter, μια εταιρεία που παρά το υψηλό της προφίλ πάλευε πάντα διοικητικές αναταραχές και την κερδοφορία.

Η απόφαση δίνει στον Μασκ περισσότερο χρόνο για να διευθετήσει τη χρηματοδότησή του, κάτι που μπορεί να έχει γίνει πιο δύσκολο από την αρχική του προσφορά λόγω του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας. Ο Μασκ είπε σε μια νομική κατάθεση ότι η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και ότι θα μπορούσε να την ολοκληρώσει μέχρι τις 28 Οκτωβρίου. Εάν η συναλλαγή δεν κλείσει μέχρι τότε, είπε η δικαστής, θα προγραμματιστεί δίκη τον Νοέμβριο.

Επειτα από μήνες κλητεύσεων και πισωγυρισμάτων, οι τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν τη συμφωνία, μεταξύ αυτών η Morgan Stanley και η Bank of America, είναι ανάμεσα στους χαμένους. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί εν μέσω ενός πολύ χειρότερου περιβάλλοντος γι’ αυτές, αφού υπάρχουν διάχυτες ανησυχίες από την αύξηση των επιτοκίων και για το σενάριο ύφεσης. Η ζημία για τις τράπεζες μπορεί να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Εκτός αυτού, κατά την ανακριτική διαδικασία, οι επενδυτές, μεταξύ αυτών ο ιδρυτής της Oracle, Λάρι Ελισον, και ο CEO της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, υποχρεώθηκαν να «βγάλουν τα άπλυτά τους στη φόρα», καθώς δημοσιεύθηκαν τα μηνύματά τους με τον Μασκ.

Πέραν της αβεβαιότητας που έσπειρε η υπαναχώρηση του Μασκ, το Twitter αποφάσισε να κάνει παύση στη διαδικασία προσλήψεων και απολύσεων τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, οι διαδικασίες πρόκειται να επανεκκινήσουν σύντομα, ενώ αναμένονται περισσότερες απολύσεις: η εταιρεία «οφείλει να γίνει υγιής», δήλωσε ο Μασκ τον Ιούνιο, στο πλαίσιο πιέσεων που άσκησε για μείωση του κόστους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ