Δερματομυοσίτιδα: Η IV ανοσοσφαιρίνη είναι καλύτερο από το εικονικό φάρμακο για τη δερματομυοσίτιδα


Σημαντικά περισσότεροι ενήλικες με δερματομυοσίτιδα που λαμβάνουν ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη (IVIG) έναντι εικονικού φαρμάκου έχουν ανταπόκριση τουλάχιστον ελάχιστης βελτίωσης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 6 Οκτωβρίου του New England Journal of Medicine.

Δερματομυοσίτιδα

Ο Rohit Aggarwal, M.D., από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή που περιελάμβανε ασθενείς με ενεργή δερματομυοσίτιδα στους οποίους τυχαία ανατέθηκαν είτε IVIG είτε εικονικό φάρμακο (47 και 48 ασθενείς, αντίστοιχα) κάθε τέσσερις εβδομάδες για 16 εβδομάδες. Οι ασθενείς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο και εκείνοι χωρίς επιβεβαιωμένη κλινική επιδείνωση ενώ λάμβαναν IVIG θα μπορούσαν να εισέλθουν σε μια ανοιχτή φάση επέκτασης 24 εβδομάδων. Το κύριο τελικό σημείο ήταν μια απόκριση, η οποία ορίστηκε ως συνολική βαθμολογία βελτίωσης (TIS) τουλάχιστον 20 την εβδομάδα 16, υποδεικνύοντας τουλάχιστον ελάχιστη βελτίωση και καμία επιβεβαιωμένη επιδείνωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 79 και το 44 τοις εκατό των ασθενών στις ομάδες IVIG και εικονικό φάρμακο, αντίστοιχα, είχαν TIS τουλάχιστον 20 στις 16 εβδομάδες. Όσον αφορά τα δευτερεύοντα τελικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον της μέτριας βελτίωσης και της σημαντικής βελτίωσης, τα αποτελέσματα ήταν γενικά προς την ίδια κατεύθυνση, εκτός από την αλλαγή στο επίπεδο της κινάσης της κρεατίνης, η οποία δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων. Υπήρξαν 282 ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία στην ομάδα IVIG σε διάστημα 40 εβδομάδων. Συνέβησαν εννέα σοβαρά συμβάντα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι σχετίζονται με το IVIG.

«Μεγαλύτερες δοκιμές για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων και των κινδύνων του IVIG σε ασθενείς με δερματομυοσίτιδα είναι δικαιολογημένες», γράφουν οι συγγραφείς. Η μελέτη  χρηματοδοτήθηκε από την Octapharma Pharmazeutika.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ