Διαβήτης: Πώς οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας βοηθούν στη μείωση του σακχάρου;


Η γιόγκα, ο διαλογισμός και άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να μειώσουν το σάκχαρό τους – σχεδόν στον βαθμό που κάνουν τα συνήθη φάρμακα όπως η μετφορμίνη, προτείνει μια νέα ανάλυση.Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αλλάζουν τα φάρμακά τους με διαλογισμό. Οι δοκιμές στην ανάλυση εξέτασαν όλες τις πρακτικές σώματος-μυαλού ως προσθήκη στην τυπική θεραπεία του διαβήτη — όχι ως αντικατάστασή της.

Η ενσυνειδητότητα επηρεάζει θετικά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2

Αυτή η προειδοποίηση που έγινε, οι ερευνητές είπαν ότι αξίζει να δοκιμάσετε την προσοχή. «Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που μπορούμε να έχουμε για τη [διαχείριση] του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε η ερευνήτρια Fatimata Sanogo, φοιτήτρια διδάκτορα στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει τύπου 2, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σώμα χάνει την ικανότητά του να χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη, μια ορμόνη που μεταφέρει τα σάκχαρα από τα τρόφιμα στα κύτταρα του σώματος για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια.

Ως αποτέλεσμα, η ζάχαρη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη αναπτύσσουν επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες στα νεύρα στα πόδια και στα πόδια και δυνητικά τυφλωτική ασθένεια των ματιών.

Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι το κλειδί για τον περιορισμό αυτών των κινδύνων.Ωστόσο, παρά τα διάφορα διαθέσιμα φάρμακα, μόνο οι μισοί από τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 μειώνουν το σάκχαρό τους στα συνιστώμενα επίπεδα, είπε ο Sanogo. Έτσι ο Sanogo, ο οποίος είναι επίσης δάσκαλος γιόγκα, θέλησε να ερευνήσει τα στοιχεία σχετικά με τις πρακτικές νου-σώματος: Μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο της πάθησης;

Για τη μελέτη, αυτή και οι συνάδελφοί της συγκέντρωσαν 28 δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές που έχουν δοκιμάσει διάφορες πρακτικές. Η πλειοψηφία επικεντρώθηκε στη γιόγκα, η οποία συνήθως συνδυάζει σωματικές στάσεις, πρακτικές αναπνοής και διαλογισμό. Δέκα δοκιμές δοκίμασαν είτε τσιγκόνγκ, καθοδηγούμενες εικόνες, διαλογισμό ή μείωση του στρες με βάση την ενσυνειδητότητα – ένα τυποποιημένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαλογισμό και γιόγκα και διδάσκει στους ανθρώπους πώς να χρησιμοποιούν την ενσυνειδητότητα για να αντιμετωπίσουν τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες.

Συνολικά, διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι πρακτικές βοήθησαν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να μειώσουν την A1c τους – ένα μέτρο των μέσων επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους τρεις μήνες. Γενικά, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να διατηρούν την A1c τους κάτω από 7%. Σε αυτές τις δοκιμές, οι πρακτικές νου-σώματος μείωσαν το A1c των συμμετεχόντων κατά λίγο περισσότερο από 0,8%, κατά μέσο όρο. Αυτή η μείωση, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, είναι κοντά σε αυτό που έδειξαν οι δοκιμές της μετφορμίνης – όπου η A1c έχει μειωθεί κατά περίπου 1%.

«Αυτό το μέγεθος των εφέ είναι αρκετά μεγάλο», είπε ο ανώτερος ερευνητής Richard Watanabe, καθηγητής στο Keck. «Δεν νομίζω ότι περιμέναμε να δούμε αυτό το μέγεθος μιας επίδρασης». Είπε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της συχνότητας, τουλάχιστον όσον αφορά τη γιόγκα: Σε αυτές τις μελέτες, οι άνθρωποι που ασκούνταν πιο συχνά —όσο και κάθε μέρα— είδαν μεγαλύτερο όφελος για το A1c τους.

Γιατί βοηθάει η ενσυνειδητότητα; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σχετίζεται με τη μείωση του στρες, αν και οι λεπτομέρειες δεν είναι πλήρως σαφείς. Θα μπορούσαν να υπάρχουν έμμεσα οφέλη, με την ανακούφιση από το στρες να διευκολύνει την καθημερινή διαχείριση του διαβήτη. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρχουν άμεσες βιολογικές επιδράσεις, όπου μια βουτιά στις ορμόνες του στρες βοηθά στην ήρεμη συστηματική φλεγμονή στο σώμα και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο πρόσφατα στο Journal of Integrative and Complementary Medicine. Ο Δρ Eliud Sifonte είναι ενδοκρινολόγος με το NYU Langone Medical Associates, στο West Palm Beach της Φλόριντα. Είπε ότι είναι σύνηθες οι ασθενείς να ενδιαφέρονται για τρόπους χωρίς φάρμακα για τη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα τους.

Και είναι σίγουρα λογικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να δοκιμάσουν πρακτικές νου-σώματος, είπε ο Sifonte, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Συνιστούμε πάντα παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι τα άτομα με διαβήτη μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους – και τη γενική υγεία τους – με την άσκηση και τις αλλαγές διατροφής.

Οι πρακτικές μυαλού-σώματος μπορούν να ταιριάζουν σε αυτό, είπε ο Sifonte: Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι άνθρωποι να βρίσκουν συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής που τους αρέσουν, ώστε να τις διατηρήσουν. Με τη γιόγκα, σημείωσε ο Σιφόντε, οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν διαφορετικά στυλ – από ήπια έως πιο δυναμικά – και να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει.

Ο Sanogo πρόσθεσε ότι ενώ οι πρακτικές νου-σώματος είναι χαμηλού κινδύνου, η πρόσβαση μπορεί να είναι εμπόδιο. Δεν μπορούν όλοι να βρουν μια κατηγορία που να είναι βολική και προσιτή. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές δωρεάν εφαρμογές και διαδικτυακές πηγές όπου οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν ή να καθοδηγηθούν στον διαλογισμό και σε άλλες πρακτικές νου-σώματος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ