Καφές: Πώς σχετίζεται η κατανάλωση καφέ με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Η πρόσληψη όλων των τύπων καφέ σχετίζεται με μειωμένα περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 27 Σεπτεμβρίου στο European Journal of Preventive Cardiology.

Καφές και καρδιαγγειακή νόσος

Ο David Chieng, M.B.B.S., από το Baker Heart and Diabetes Research Institute στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των υποτύπων καφέ και των καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων. Οι υποτύποι καφέ ορίστηκαν ως ντεκαφεϊνέ, αλεσμένος και στιγμιαίος. Συμπεριλήφθηκαν δεδομένα για 449.563 συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν για 12,5 ± 0,7 χρόνια.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια συσχέτιση για την κατανάλωση αλεσμένου και στιγμιαίου καφέ με σημαντική μείωση της αρρυθμίας σε ένα έως πέντε φλιτζάνια/ημέρα. δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με τον καφέ χωρίς καφεΐνη. Οι χαμηλότεροι κίνδυνοι παρατηρήθηκαν για τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια αλεσμένου καφέ/ημέρα και για δύο έως τρία φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ/ημέρα (αναλογίες κινδύνου, 0,83 και 0,88, αντίστοιχα). Όλοι οι υπότυποι καφέ συσχετίστηκαν με μείωση των περιστατικών καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με όσους δεν πίνουν, με τον χαμηλότερο κίνδυνο για δύο έως τρία φλιτζάνια/ημέρα ντεκαφεϊνέ, αλεσμένο και στιγμιαίο καφέ.

Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες σε σχέση με όλους τους υποτύπους καφέ, με τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου για δύο έως τρία φλιτζάνια/ημέρα καφέ χωρίς καφεΐνη, αλεσμένο και στιγμιαίο καφέ (αναλογίες κινδύνου, 0,86, 0,73 και 0,89, αντίστοιχα) . «Η ήπια έως μέτρια κατανάλωση καφέ όλων των τύπων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται αλλά μάλλον να θεωρείται μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής», γράφουν οι συγγραφείς. Δύο συγγραφείς αποκάλυψαν οικονομικούς δεσμούς με τη βιομηχανία ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ