Έρευνα: Πώς τα Ω3 επηρεάζουν την γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου;


Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέονται με καλύτερη δομή του εγκεφάλου και γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 5 Οκτωβρίου στο Neurology.

Ωμεγά-3 λιπαρά οξέα

Η Claudia L. Satizabal, Ph.D., από το UT Health San Antonio, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη διατομή των συγκεντρώσεων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων των ερυθρών αιμοσφαιρίων με την απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού και τους γνωστικούς δείκτες γήρανσης του εγκεφάλου σε ένα δείγμα που βασίζεται στην κοινότητα ενήλικες κυρίως μέσης ηλικίας. Μετρήθηκαν οι συγκεντρώσεις δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) και εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και ο δείκτης ωμέγα-3 υπολογίστηκε ως DHA + EPA.

Συμπεριλήφθηκαν δεδομένα για 2.183 συμμετέχοντες χωρίς άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο (22 τοις εκατό φορείς APOE ε4). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας υψηλότερος δείκτης ωμέγα-3 συσχετίστηκε με μεγαλύτερους όγκους ιππόκαμπου και καλύτερη αφηρημένη λογική σε πολυμεταβλητά μοντέλα. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν για τις συγκεντρώσεις DHA και EPA ξεχωριστά. Παρατηρήθηκαν συσχετίσεις μεταξύ υψηλότερων συγκεντρώσεων DHA ή δείκτη ωμέγα-3 και μεγαλύτερου όγκου ιππόκαμπου σε μη φορείς APOE ε4, ενώ στους φορείς APOE ε4, υψηλότερες συγκεντρώσεις EPA σχετίζονταν με καλύτερη αφηρημένη συλλογιστική. Μόνο στους φορείς APOE ε4, τα υψηλότερα επίπεδα όλων των προγνωστικών παραγόντων ωμέγα-3 σχετίζονταν με χαμηλότερο φορτίο υπερέντασης λευκής ουσίας.

«Αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με πρόσθετη έρευνα, αλλά είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι τα επίπεδα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στη βελτίωση της γνωστικής ανθεκτικότητας, ακόμη και σε μεσήλικες», είπε ο Satizabal σε μια δήλωση. Αρκετοί συγγραφείς αποκάλυψαν δεσμούς με τη φαρμακευτική βιομηχανία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ