Έρευνα Ιαπωνία: Στοματικά διαλύματα μπορούν να καταστείλουν τον SARS-CoV-2


Έρευνα Ιαπωνία: Ο ιός SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19, είναι μια αερομεταφερόμενη ασθένεια που μεταδίδεται μέσω αερολυμάτων, τα οποία εξαπλώνονται από τη στοματική και τη ρινική κοιλότητα – το στόμα και τη μύτη. Εκτός από τη γνωστή διαίρεση και εξάπλωση του ιού στα κύτταρα της αναπνευστικής οδού, ο SARS-CoV-2 είναι επίσης γνωστό ότι μολύνει τα κύτταρα του βλεννογόνου του στόματος και τους σιελογόνους αδένες. Τα στοματικά διαλύματα που διατίθενται στο εμπόριο περιέχουν μια σειρά αντιβιοτικών και αντιιικών συστατικών που δρουν κατά των μικροοργανισμών στο στόμα.

Ένα από αυτά, το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο (CPC), έχει αποδειχθεί από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια Kyoko Hida του Πανεπιστημίου Hokkaido ότι μειώνει το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στο στόμα, κυρίως διασπώντας τη λιπιδική μεμβράνη που περιβάλλει τον ιό.

Ενώ υπάρχουν και άλλες χημικές ουσίες με παρόμοια αποτελέσματα, η CPC έχει το πλεονέκτημα ότι είναι άγευστη και άοσμη.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να μελετήσουν τις επιδράσεις της CPC σε ιαπωνικά στοματικά διαλύματα.

Τα στοματικά διαλύματα στην Ιαπωνία περιέχουν συνήθως ένα κλάσμα της CPC σε σύγκριση με τα στοματικά διαλύματα που έχουν δοκιμαστεί προηγουμένως. Δοκίμασαν τις επιδράσεις του CPC σε καλλιέργειες κυττάρων που εκφράζουν τη διαμεμβρανική πρωτεάση σερίνη 2 (TMPRSS2), η οποία απαιτείται για την είσοδο του SARS-CoV-2 στο κύτταρο.

Η αντιιική αποτελεσματικότητα της CPC κατά του SARS-CoV-2 σε κυτταρικές καλλιέργειες που εκφράζουν την TMPRSS2.

Και για τα τέσσερα στελέχη που εξετάστηκαν, μια συγκέντρωση 40 μg/ml CPC μείωσε σημαντικά τους ιικούς τίτλους, τον αριθμό των σωματιδίων του ιού. Οι αστερίσκοι υποδεικνύουν σημαντικά αποτελέσματα.

Διαπίστωσαν ότι, εντός 10 λεπτών από την εφαρμογή, 30-50 µg/mL CPC ανέστειλαν τη μολυσματικότητα και την ικανότητα εισόδου του SARS-CoV-2 στα κύτταρα. Είναι ενδιαφέρον ότι τα στοματικά διαλύματα που διατίθενται στο εμπόριο και περιέχουν CPC είχαν καλύτερες επιδόσεις από ό,τι το CPC μόνο του.

Έδειξαν επίσης ότι το σάλιο δεν αλλοίωσε τις επιδράσεις του CPC. Το πιο σημαντικό είναι ότι δοκίμασαν τέσσερις παραλλαγές του SARS-CoV-2 – την αρχική, την άλφα, τη βήτα και τη γάμμα παραλλαγή – και έδειξαν ότι οι επιδράσεις του CPC ήταν παρόμοιες σε όλα τα στελέχη.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις CPC σε στοματικό διάλυμα του εμπορίου καταστέλλουν τη μολυσματικότητα τεσσάρων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Οι συγγραφείς έχουν ήδη αρχίσει να αξιολογούν την επίδραση των στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν CPC στα ιικά φορτία στο σάλιο των ασθενών με COVID-19.

Οι μελλοντικές εργασίες θα επικεντρωθούν επίσης στην πλήρη κατανόηση του μηχανισμού επίδρασης, καθώς οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις CPC δεν διαταράσσουν τις λιπιδικές μεμβράνες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ