Μελέτη ΗΠΑ: Αύξηση του παιδιατρικού ΔΜΣ κατά τη διάρκεια της πανδημίας


Μελέτη ΗΠΑ: Μελέτη που παρακολούθησε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) δύο χρόνια πριν από την πανδημία και ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας σε παιδιατρικό πληθυσμό κυρίως Medicaid στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, διαπίστωσε σημαντική αύξηση του ΔΜΣ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όταν οι διαφορές αυτές αναλύθηκαν ανά φύλο, η αύξηση ήταν σημαντική μόνο για τη γυναικεία ομάδα, σύμφωνα με τη μελέτη “Εξέταση των επιπτώσεων του τρόπου ζωής COVID-19 στον παιδικό ΔΜΣ”. Υπήρξε μια μέση αύξηση 11% στον ΔΜΣ των κοριτσιών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι συγγραφείς παρατήρησαν επίσης ότι υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αύξησης του χρόνου οθόνης και του οικογενειακού χρόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της αύξησης του παιδικού ΔΜΣ, καθώς οι οικογένειες περνούσαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι λόγω των αποκλεισμών.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 238 ασθενείς (51% γυναίκες που ταυτοποιήθηκαν, 49% άνδρες που ταυτοποιήθηκαν και η πλειονότητα ήταν Αφροαμερικανοί/Μαύροι) με μέση ηλικία 9,47 ετών για τις γυναίκες και 9,57 ετών για τους άνδρες.

Στους παιδιατρικούς ασθενείς και στους γονείς/κηδεμόνες τους δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο που εξέτασε έξι πιθανές πηγές για αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ΔΜΣ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης γρήγορου φαγητού, του χρόνου που αφιερώνεται σε ηλεκτρονικές συσκευές και των επιπέδων δραστηριότητας των παιδιών.

Ο Dr. John Harrington, ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης και διευθυντής του τμήματος Γενικής Ακαδημαϊκής Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων The King’s Daughters στο Norfolk της Βιρτζίνια, δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει πόσο δύσκολο ήταν το κλείδωμα για τις οικογένειες, καθώς οι γονείς ανησυχούσαν για τα παιδιά τους που βρίσκονταν έξω και κοντά σε άλλους, τα παιδιά έχαναν τα μαθήματα φυσικής αγωγής και τα ομαδικά αθλήματα στο σχολείο και ξόδευαν περισσότερο χρόνο με την περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα βιντεοπαιχνίδια.

“Η μελέτη αυτή ενισχύει ότι η υγεία όλων των κοινοτήτων επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία, ιδίως των κοινοτήτων με χαμηλότερο εισόδημα και κυρίως των αφροαμερικανικών κοινοτήτων”, δήλωσε.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η μελέτη αυτή παρέχει μια πρόσθετη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά τον ΔΜΣ στα παιδιά.

Με τον προσδιορισμό των παραγόντων που συνδέονται περισσότερο με την αύξηση του ΔΜΣ, η μελέτη αυτή μπορεί να επιτρέψει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αναπτύξουν τρόπους καθοδήγησης των ασθενών τους προς πιο υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής σε έναν όλο και πιο τεχνολογικό κόσμο, σημειώνουν οι συγγραφείς. Χρειάζονται επίσης μεγαλύτεροι πόροι σε κοινότητες με υψηλά ποσοστά φτώχειας, έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου και λίγες επιλογές για την αγορά υγιεινών προϊόντων, επισημαίνουν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ