ΣΥΡΙΖΑ: Η ακρίβεια σε πρώτο πλάνο – Ο Τσίπρας ζητάει απαντήσεις και κατά μέτωπο αντιπαράθεση


Απαντήσεις για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εξαιτίας των αυξήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και ήδη πρώτης ανάγκης, ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε χθες.

Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί για ακόμα μια φορά να βρεθεί αντιμέτωπος κατά πρόσωπο με τον πρωθυπουργό στη Βουλή, με σκοπό να «απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την λεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προς όφελος μιας χούφτας οικογενειών», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του.

Η ακρίβεια είναι με μεγάλη διαφορά το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Μάλιστα, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι από τους δυσκολότερους των τελευταίων 75 ετών – κάτι που παραδέχονται και τα κυβερνητικά στελέχη.

Ξεπέρασε το 1993 ο πληθωρισμός

Και από ότι φαίνεται, ο πληθωρισμός δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Αυτή είναι η διαπίστωση. Το θέμα είναι πως θα αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα. Και εκεί ρίχνει η Κουμουνδούρου όλο της το βάρος. Από τη μία με στόχο να εκθέσει την κυβέρνηση για την «αδιαφορία» της και την «άρνηση» της να λάβει πραγματικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Και από την άλλη, με την ανάδειξη των δικών της προτάσεων.

Στο πρώτο σκέλος, της κυβερνητικής «απάθειας», η Κουμουνδούρου δεν επιστρατεύει μόνο της καθημερινές ιστορίες των πολιτών, αλλά και τα νούμερα που είναι αδιαμφισβήτητος μάρτυρας της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Ο πληθωρισμός κατάγραψε νέο άλμα τον Σεπτέμβριο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993 και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «λεηλασία του εισοδήματος των ελλήνων».

Ο εθνικός δείκτης πληθωρισμού εκτινάχτηκε στο 12% και ο εναρμονισμένος στο 12,1%. Για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, ο ηλεκτρισμός 30,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%.

Αν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχει αντικειμενικό και διεθνές πρόβλημα, σημειώνουν πως οι πολιτικές του Μεγάρου Μαξίμου κάνουν ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση που βυθίζει την κοινωνία στη φτώχεια, διευρύνει τις ανισότητες και κάνει καθεστώς την ανασφάλεια, πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα. Πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό», τόνισαν, χθες, με κοινή τους ανακοίνωση η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας τα στοιχεία του πληθωρισμού.

Μετωπική με Μητσοτάκη

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις για το τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα.

Επίσης, καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί η πυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας καθώς και αν προτίθεται να μειώσει έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση της κοινωνίας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου ετοιμάζει πανελλαδικές δράσεις με σκοπό να ενημερώσεις τους ψηφοφόρους για τη δική της εναλλακτική πρόταση αντιμετώπισης της ακρίβειας, όπως παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει -ανάμεσα σε άλλα- την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά ήδη διατροφής, την αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, το πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, την αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά και τη σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη.

Επίσης, προβλέπει τη φορολόγηση των φετινών και περσινών υπερκερδών των εταιριών παραγωγής και παροχής ρεύματος κατά 90%, πλαφόν ύψους 5% στο κέρδος των ίδιων εταιριών, αλλά και την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Διαβάστε ακόμα


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ