Ανοδικά κινείται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου


Στα 161 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), με τα βλέμματα να είναι επικεντρωμένα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και στο εάν θα πειστούν οι Γερμανοί για την αναγκαιότητα επιβολής ενός μεταβαλλόμενου πλαφόν στο φυσικό αέριο

Πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μετά και το σημερινό μπρίφινγκ στις Βρυξέλλες, όπου και θα γίνουν σαφή τα περιθώρια σύγκλισης ή μη των 27 υπουργών. Εφόσον μπουν οι βάσεις και «κλειδώσουν» κάποια μέτρα, τότε αυτά θα οριστικοποιηθούν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της 20ης και 21ης Οκτωβρίου.

Η πρόταση της «ομάδας των πέντε», στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα, για ένα μεταβαλλόμενο πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο θα συνδέεται με τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις μεγάλων hubs, όπως των ΗΠΑ και της Ασίας, ξεφεύγει από την αυστηρή λογική ενός αριθμητικού πλαφόν.

Η πρόταση του «δυναμικού διαδρόμου», όπως αποκαλείται, προβλέπει την επιβολή πλαφόν σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου, χωρίς όμως η τιμή να είναι σταθερή, αφού θα αναθεωρείται συχνά, λαμβάνοντας υπόψη τις διακυμάνσεις χρηματιστηρίων όπου γίνονται πραγματικές συναλλαγές όγκων, σε αντίθεση με το TTF, το οποίο αφορά συναλλαγες μόνο σε παράγωγα.

Η τιμή που θα προκύπτει θα ειναι ενας σταθμισμενος μέσος όρος, χαμηλότερος από τον TTF, ο οποίος και θα αντανακλά καλύτερα το ενεργειακό μείγμα. Δηλαδή την παγκόσμια κυριαρχία του LNG, που είναι και το βασικό ενεργειακό καύσιμο το οποίο διαπραγματεύεται στα παραπάνω χρηματιστήρια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ