Γιατί ξοδεύεις περισσότερα στο σούπερ μάρκετ;


Κι όμως, δεν είναι μόνο η αύξηση των τιμών η αιτία, αλλά και μερικές κακές συνήθειες που μπορείς να διορθώσεις

Υπήρχαν εποχές που τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ήταν μία περισσότερο… ανέμελη διαδικασία. Δεν σε ένοιαζε και πολύ τι έβαζες στο καλάθι, γέμιζες μεγάλα καρότσια με κάθε είδους πράγματα και, στο τέλος, απλά πλήρωνες τον λογαριασμό. Το τελευταίο διάστημα όμως, οι αγορές μπορεί να σε προβληματίζουν αρκετά, καθώς οι συνεχείς ανατιμήσεις και η ακρίβεια έχουν κάνει την τσέπη σου να πονάει, ακόμη και μετά από μία απλή απογευματινή επίσκεψη κατά την οποία γέμισες ένα καλάθι με ψώνια. Και στο τέλος του μήνα, βάζοντας κάτω τα έξοδά σου, βλέπεις ότι το ποσό που έχεις ξοδέψει στο σούπερ μάρκετ ξεπερνά κατά πολύ το budget σου. Μήπως πρέπει να καθίσεις να σκεφτείς γιατί σου φεύγουν τόσο πολλά χρήματα και πώς θα μπορέσεις να ελέγξεις με αποτελεσματικό τρόπο τους λογαριασμούς σου και να μειώσεις αυτά που ξοδεύεις;

Ας δούμε κάποια λάθη που μπορεί να κάνεις κατά τις αγορές σου.

Επισκέπτεσαι το σούπερ μάρκετ με άδειο στομάχι

Το έχεις σκεφτεί αυτό ποτέ; Και όμως συμβαίνει και σίγουρα σου έχει συμβεί. Πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ μετά τη δουλειά, πεινασμένος και κουρασμένος και οι πειρασμοί που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι πολλοί. Καταλήγεις να γεμίζεις το καρότσι με ατελείωτα σνακ, σοκολάτες, μπισκότα, γενικότερα, πολλά προϊόντα που βλέπεις και, καθώς γουργουρίζει το στομάχι σου, δεν μπορείς να τους αντισταθείς, ενώ στην πραγματικότητα δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα των πραγμάτων που θα αγόραζες. Το αποτέλεσμα είναι να φτάνεις στο ταμείο και να παθαίνεις σοκ βλέποντας τον λογαριασμό. Κάνε λοιπόν την αλλαγή, πήγαινε για ψώνια χορτάτος και άντεξε πιο εύκολα τους πειρασμούς. Κάτι ακόμη που ίσως μπορείς να κάνεις είναι να πας για ψώνια μόνη/ος σου. Το να είσαι με τα παιδιά ή άλλα μέλη της οικογένειάς σου, μπορεί να σας παρασύρει σε σπατάλες που μπορεί να μην σηκώνει το πορτοφόλι και ο προϋπολογισμός σας.

Δεν κάνεις λίστα αγορών

Ένας από τους σίγουρους τρόπους να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα είναι να μην γνωρίζεις από πριν τι είναι αυτό που χρειάζεσαι πραγματικά να αγοράσεις. Φτιάξε, λοιπόν, μία λίστα αγορών πριν την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, οργάνωσε τις ανάγκες και τα ψώνια σου και φύγε από το ταμείο έχοντας πάρει μόνο τα απαραίτητα. Έτσι, και δεν θα γεμίσεις το καλάθι με ό,τι δεις μπροστά σου και θα παρασυρθείς πιο δύσκολα από προσφορές που ενδεχομένως δεν χρειάζεσαι, αλλά και πράγματα που θα μείνουν στο ράφι χωρίς να τα χρησιμοποιήσεις.

Δεν τρέφεσαι σωστά

Είναι πιο εύκολο να παρασυρθείς και να αγοράσεις πολλά και ακριβά είδη, αν δεν ακολουθείς κάποια διατροφή. Δεν είναι μόνο η υγεία σου που επιβαρύνεται όταν δεν προσέχεις τι τρως, αλλά και η τσέπη σου. Ένα πρόγραμμα διατροφής από το οποίο δεν θα παρεκκλίνεις, θα σε βοηθήσει να κάνεις συγκεκριμένες αγορές, να περιορίζεις τα παρορμητικά ψώνια και, φυσικά, να κάνεις και οικονομία. Δεν είναι απαραίτητο να συνδέσεις ένα πρόγραμμα διατροφής με μία δίαιτα, ούτε να περιορίσεις υπερβολικά αυτά που τρως. Απλά προετοίμασε κάθε εβδομάδα τα γεύματά σου, δες τι λείπει από τη διατροφή σου, τι πραγματικά χρειάζεσαι για μία καθημερινότητα γεμάτη ενέργεια και θρεπτικές τροφές και πήγαινε στο σούπερ μάρκετ αποφασισμένος να πάρεις αυτά που σου είναι απαραίτητα.

Δεν εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες που έχεις μπροστά σου

Θέλεις να ξοδεύεις ακόμη λιγότερα; Σκέψου έξυπνα και εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες που μπορεί να έχεις για ένα πιο οικονομικό καλάθι σούπερ μάρκετ. Τα προγράμματα ανταμοιβής των σούπερ μάρκετ δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να κερδίσεις περισσότερα. Η Eurobank, με στόχο να βοηθήσει και να ενισχύσει την αγοραστική σου δύναμη, προχωρά σε πρωτοβουλία έμπρακτης στήριξης προσφέροντας διπλάσια ευρώ €πιστροφή έως 12/3/2023 σε κάθε αγορά με πιστωτική κάρτα Eurobank που συμμετέχει στο Πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή, σε όλα τα συνεργαζόμενα με το Πρόγραμμα σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερα από 1.600 σημεία πώλησης. Η προσφορά ισχύει σε καταστήματα με δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, όπως Σκλαβενίτης, μασούτης, My market και Χαλκιαδάκης, τοπικά σουπερμάρκετ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και για αγορές online από τον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ και το e-Fresh.gr. Οι πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα €πιστροφή είναι οι Eurobank Visa Classic, Eurobank Mastercard Classic, Eurobank Visa Gold, Eurobank Mastercard Gold, Eurobank Student Visa, Eurobank Personal Banking Visa, Cosmote World Mastercard, WWF Visa, Military Club Visa, Euroline Style Mastercard και ΣΑΚΑ Mastercard.

Και μην ξεχνάς να αξιοποιείς αυτά που ήδη έχεις

Ακόμη και αν φτιάχνεις λίστα με τα ψώνια ή αγοράζεις μόνο αυτά που πιστεύεις ότι χρειάζεσαι, ίσως κάνεις ένα ακόμη λάθος. Αξιοποιείς αυτά που υπάρχουν ήδη στο ντουλάπι; Βρισκόμαστε σε εποχές που πρέπει να γίνεις δημιουργική/ός, να πειραματιστείς περισσότερο στην κουζίνα σου και να φτιάξεις συνταγές με ό,τι έχεις. Μην αγοράσεις, λοιπόν, τρόφιμα και προμήθειες αν δεν αξιοποιήσεις ό,τι έχεις, ακόμη και φαγητό που έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα. Αν έχεις μαγειρεμένο κρέας ή κοτόπουλο στο ψυγείο, μπορείς να ετοιμάσεις με αυτά ένα σάντουιτς για να πάρεις μαζί σου στη δουλειά, πριν θεωρήσεις ότι χρειάζεται να κάνεις νέες αγορές. Αν έχεις στο ντουλάπι ζυμαρικά και δεν θέλεις ακόμη μία μακαρονάδα με σάλτσα, μπορείς να ετοιμάσεις με αυτά μία κρύα σαλάτα. Έτσι και τις επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ θα περιορίσεις και, φυσικά, τα έξοδά σου!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ