Η ψηφιακή Κεφαλαιαγορά, η προίκα της ΟΤΕestate και η Αγροτικός Οίκος Σπύρου


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η προίκα της ΟΤΕestate

Ο ΟΤΕ έχει δρομολογήσει την απόσχιση των κλάδων λειτουργίας, συντήρησης και σχεδιασμού των χώρων των κτιρίων (Facility and Space Management) των ΟΤΕ ΑΕ και Cosmote και την εισφορά τους στη θυγατρική εταιρεία, ΟΤΕ Ακίνητα (ΟΤΕestate). Η τελική έγκριση του σχεδίου σύμβασης διάσπασης με απόσχιση των κλάδων δραστηριότητας της ΟΤΕ και της Cosmote και η απορρόφησή τους από την ΟΤΕ Ακίνητα θα δοθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ την 1η Νοεμβρίου 2022. Για την εισφορά του Facility and Space Management απαιτήθηκε η αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΟΤΕ ΑΕ και της Cosmote, η οποία έγινε από την ΚPMG με ημερομηνία αναφοράς την 30η Ιουνίου 2022. Η KPMG κατά την έκθεση αποτίμησης της αξίας των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού του εισφερόμενου κλάδου της OTE AE προσδιόρισε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου στα 2,144 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 2,11 εκατ. ευρώ, ήτοι εκτίμησε πως η καθαρή θέση του κλάδου ανέρχεται σε 30.091 ευρώ. Κατά την αποτίμηση των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του αντίστοιχου κλάδου της Cosmote προέκυψε καθαρή θέση 20.026 ευρώ, καθώς το σύνολο των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων αποτιμήθηκε στα 790.989 ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 770.963 ευρώ.

Αγροτικός Οίκος Σπύρου

Νέες δραστηριότητες αναπτύσσει αυτή την περίοδο η Αγροτικός Οίκος Σπύρου ΑΕΒΕ, η οποία το 2022 έχει καταφέρει σημαντική διείσδυση στις αγορές εκτός της ΕΕ. Η εισηγμένη εταιρεία που έχει παρουσία 75 ετών στην έρευνα, παραγωγή και εμπορία σπόρων σποράς, έχει αυτήν την περίοδο δρομολογήσει την επέκτασή της στην παραγωγή φυτικών υλών και φυτικών απορριμμάτων, καθώς και στην παραγωγή φυτικών υπολειμμάτων και υποπροϊόντων. Παράλληλά, αναπτύσσει και υπηρεσίες αποθήκευσης και υπηρεσίες προετοιμασίας (συσκευασία, συντήρηση κλπ), προς αποθήκευση αγροτικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί πως τους πρώτους έξι μήνες του 2022 η Αγροτικός Οίκος Σπύρου κατέγραψε τζίρο 13 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 4,8 εκατ. ευρώ προήλθαν από χώρες εκτός της ΕΕ. Στο περυσινό πρώτο εξάμηνο είχε καταγράψει κύκλο εργασιών 10,45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις το 1,8 εκατ. ευρώ αφορούσε τζίρο προερχόμενο από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ).

Ψηφιακή Κεφαλαιαγορά

Εντελώς διαφορετική θα είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο τέλος του 2025, καθώς τους επόμενους 24 μήνες θα επενδυθούν 15,1 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Τα χρήματα αυτά κλείδωσαν με απόφαση του Θόδωρου Σκυλακάκη και θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς». Στα πλαίσια του εν λόγω έργου θα υπάρξει ανασχεδιασμός της οργανωτικής δομής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα δρομολογηθεί η απόκτηση υποδομών και εφαρμογών πληροφορικής για τη συστηματική παραλαβή, αποθήκευση, ανάκτηση και διαχείριση συναλλαγών, καθώς και η απόκτηση πληροφοριακού συστήματος μεγάλης κλίμακας και η ενσωμάτωση σε αυτό όλων των δεδομένων που συλλέγονται από το προσωπικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Εξάγοντας τεχνογνωσία

Η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία στο ξέπλυμα χρήματος. Και δεν υπερβάλουμε. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χριστίνας Λυμπέρη, στελέχους του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία θα συμμετάσχει στις αρχές Νοεμβρίου στην πολυπληθή αποστολή της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FAFT) που θα αξιολογήσει τις επιδόσεις του Λουξεμβούργου στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος. Για την αξιολόγηση αυτή η Ελληνίδα εμπειρογνώμονας θα παραμείνει στο Λουξεμβούργο για 20 ολόκληρες ημέρες. Και το διάστημα αυτό δεν είναι μεγάλο, καθώς θα απαιτηθεί εντατική εργασία για την αποτύπωση των ευπαθειών του Λουξεμβούργου στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και κυρίως των αδυναμιών που δεν θεραπεύθηκαν από το 2014, οπότε ήταν η τελευταία φορά που η FATF αξιολόγησε τη χώρα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ