Ιράν: Ηρωίδα η αθλήτρια που δεν φόρεσε χιτζάμπ- «Moυ έπεσε κατά λάθος»


Η Ελνάζ Ρεκάμπι είναι το νέο σύμβολο της «επανάστασης κατά του χιτζάμπ» στο Ιράν

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης μια Ιρανή αναρριχήτρια που διαγωνίστηκε με ακάλυπτα τα μαλλιά της σε διεθνή διοργάνωση στη Σεούλ. Η Ελνάζ Ρεκάμπι, 33 ετών, αψήφησε τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας του Ιράν, αλλά είπε στη συνέχεια ότι το χιτζάμπ της έπεσε «κατά λάθος».

Ωστόσο, πολλοί είναι δύσπιστοι σχετικά με την εξήγηση που έδωσε στο Instagram της, πιστεύοντας ότι γράφτηκε υπό πίεση. Το Ιράν κατακλύζεται εδώ και καιρό από διαμαρτυρίες ενάντια στους νόμους για το υποχρεωτικό χιτζάμπ και το θεοκρατικό κατεστημένο του έθνους.

Οι γυναίκες καλούνται να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ και τα χέρια και τα πόδια τους με φαρδιά ρούχα. Οι αθλήτριες πρέπει επίσης να τηρούν τον ενδυματολογικό κώδικα όταν εκπροσωπούν επίσημα το Ιράν σε αγώνες στο εξωτερικό. Η Ρεκάμπι πέταξε από τη Νότια Κορέα πριν τα ξημερώματα της Τετάρτης, όπου συμμετείχε στο Ασιατικό Πρωτάθλημα. Η οικογένειά της τη συνάντησε στο αεροδρόμιο, όπου την αγκάλιασαν και της έδωσαν λουλούδια.

https://www.instagram.com/p/Cg4Q7mjMgGc

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκατοντάδες υποστηρικτές να χειροκροτούν και να φωνάζουν «Η Ελνάζ είναι ηρωίδα» καθώς έφτασε. Η Ρεκαμπί χαιρετίζεται ως το νέο σύμβολο των διαδηλώσεων με πρωταγωνίστριες γυναίκες στο Ιράν.

Μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο που την δείχνει να αγωνίζεται χωρίς ισλαμική μαντήλα, οι φίλοι της είπαν ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της και εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλειά της. Την Τρίτη εμφανίστηκε μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram, στην οποία ζητούσε συγγνώμη που «ανησύχησε τους πάντες».

«Λόγω κακής συγκυρίας και της απροσδόκητης κλήσης να σκαρφαλώσω στον τοίχο, το κάλυμμα του κεφαλιού μου έπεσε κατά λάθος», εξήγησε. Το επανέλαβε σε μια σύντομη συνέντευξη στα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατά την άφιξή της στην Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι αισθάνεται «τεταμένη» για την επιστροφή της στο σπίτι.

Το πού μεταφέρθηκε μετά το αεροδρόμιο είναι άγνωστο. Ο συντάκτης του BBC για τη Μέση Ανατολή, Sebastian Usher, λέει ότι η επανεμφάνισή της στο κοινό μπορεί να μειώσει τους φόβους ότι μπορεί να συλληφθεί, αλλά πολλοί θα θέλουν περαιτέρω επιβεβαίωση. Στο παρελθόν, Ιρανές αθλήτριες που αγωνίστηκαν στο εξωτερικό χωρίς να φορούν χιτζάμπ έχουν πει ότι αναγκάστηκαν από τις αρχές να ζητήσουν παρόμοιες συγγνώμες. Κάποιες αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στο Ιράν.

https://www.instagram.com/p/CbYF6kPM1gJ

Η ανάρτηση της Ρεκαμπί στο Instagram ανέφερε ότι επέστρεφε στο Ιράν «μαζί με την ομάδα με βάση το προκαθορισμένο πρόγραμμα». Η Ράνα Ραχίμπουρ της BBC Persian λέει ότι για πολλούς ανθρώπους η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε αυτήν την ανάρτηση μοιάζει σαν να γράφτηκε υπό πίεση.

Οι πανεθνικές διαδηλώσεις στο Ιράν πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση της Mάχσα Αμίνι, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου επειδή σύμφωνα με τις αρχές φορούσε πολύ χαλαρά τη μαντίλα της. Η αστυνομία διέψευσε τις αναφορές ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι με ρόπαλο και είπε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή.

Μια πηγή είπε στο BBC Persian ανέφερε ότι κατασχέθηκαν το διαβατήριο και το κινητό τηλέφωνο της Ρεκάμπι και ότι έφυγε από το ξενοδοχείο της στη Σεούλ δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησής της. Η οικογένειά της και οι φίλοι της έχασαν την επαφή μαζί της. Η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητικής Αναρρίχησης (IFSC) είπε ότι είχε έρθει σε επαφή με την ίδια και την Ιρανική Ομοσπονδία Αναρρίχησης και ότι «προσπαθούσε να επαληθεύσει τα γεγονότα».

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ασφάλεια των αθλητών είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς και υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια για να κρατήσουμε ένα πολύτιμο μέλος της κοινότητάς μας ασφαλές σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε. «Η IFSC υποστηρίζει πλήρως τα δικαιώματα των αθλητών, τις επιλογές τους και την έκφραση της ελευθερίας του λόγου.

Σχετικές ειδήσεις:

Iράν: Επιστρέφει η αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ-«Μου έπεσε..»

Θρίλερ στο Ιράν: Αγνοείται αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ