Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων: Μπροστά από το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες


Έτοιμο προς «απογείωση» είναι το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, καθώς, όπως επιβεβαιώθηκε από την πρώτη επίσημη επιθεώρηση που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, τα έργα προχωρούν ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Στην επιθεώρηση αυτή, που ολοκληρώθηκε από εκπροσώπους των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ με τη συνοδεία σύσσωμης της ομάδας της Elbit Systems, της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής αμυντικών εξοπλισμών, που είναι ανάδοχος του σπουδαίου αυτού έργου, επιβεβαιώθηκε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πρώτο εκπαιδευτικό κτήριο του Κέντρου θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Ήδη, όμως, σε λειτουργία βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των αεροσκαφών Τ-6, όπως και το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) στην αεροπορική βάση και της υποστήριξης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6. Με τα αεροσκάφη Τ-6 που είναι πλέον διαθέσιμα, πραγματοποιούνται ήδη καθημερινά οι εκπαιδευτικές πτήσεις στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας.

Παράλληλα, καταγράφηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί σχετικά με την παραγωγή του νέου αεροσκάφους M-346, των διασυνδεδεμένων προσομοιωτών πτήσης και των Επίγειων Εκπαιδευτικών Σταθμών στη βάση.

elbit_cnn.jpg
Από αριστερά προς δεξιά: o Ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς, Eπικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT), o Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς, Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Οι εργασίες στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 και ήδη βρίσκονταν μπροστά από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, η Elbit Systems ανέλαβε, μέσα από μία σύμβαση ύψους περίπου 1,375 δισ. ευρώ τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων. Η συμφωνία ταυτόχρονα περιλαμβάνει και την προμήθεια και τη λειτουργία νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, τη διατήρηση ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου που αποτελείται από τα νέα M-346 και δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6, την παροχή ενσωματωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, διασυνδεδεμένους προσομοιωτές πτήσης, σταθμούς εκπαίδευσης εδάφους και σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

elbit_new.jpg
Ο Διοικητής της Διεύθυνσης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς

Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, το οποίο έχει αναγνωρισθεί ήδη πως θα αναδείξει τις δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μέσα από την αξιοποίηση αποδεδειγμένων τεχνολογιών και την αποτελεσματική εκτέλεση από την Elbit, έναν παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των τεχνολογιών εκπαίδευσης και προσομοίωσης με πολυετή εμπειρία στη λειτουργία στόλων αεροσκαφών. Αναμένεται να αναβαθμίσει την πτητική εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, με σύγχρονα πτητικά μέσα, νέες εγκαταστάσεις προσομοιωτών πτήσεως και συντήρησης αεροσκαφών, που εγγυώνται την υψηλού επιπέδου βασική, προκεχωρημένη και επιχειρησιακή εκπαίδευση των πιλότων.

Η υψηλή ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης αποτελεί άλλωστε εγγύηση για την αναβάθμισή του σε ένα Διεθνές Κέντρο που αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για άλλες Αεροπορίες για την εκπαίδευση των πιλότων τους.

https://www.youtube.com/watch?v=pJZMK3qCz5c

Στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας για την επιθεώρηση των έργων, παρευρέθηκαν εκπροσωπώντας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, κ. Yair Kulas, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Elbit Systems, κ. Μπεζχαέλ (Μπούτζι) Μάχλις. Το παρόν έδωσαν πλήθος πολιτικών εκπροσώπων των δύο κρατών και εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της τιμητικής πλακέτας με συμβολική επιγραφή στα ελληνικά, τα εβραϊκά και τα αγγλικά, όπου αναγράφει: «Ως θεμέλιος λίθος για το ελληνικό Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, η πέτρα αυτή από την Ιερουσαλήμ αποτελεί σύμβολο των ισχυρών δεσμών μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ».

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των υπουργείων είδαν από κοντά τον λειτουργικό στόλο των εκπαιδευτικών Τ-6, ο οποίος πλέον έχει ακόμα περισσότερα αεροσκάφη διαθέσιμα, με τα οποία πραγματοποιούνται καθημερινά οι εκπαιδευτικές πτήσεις στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας.

elbit_new2.jpg
Ο Μπεζχαλέλ Μάχλις, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Elbit Systems

Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Γκάντζ

Το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ, επιβεβαιώθηκε μέσα και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με αφορμή την πρώτη επιθεώρηση των εργασιών στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Μπένζαμιν Γκάντζ. Παράλληλα, κατεδείχθη η κοινή θέληση Ελλάδος – Ισραήλ να προχωρήσουν μαζί στην ενίσχυση και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας τους και να λειτουργήσουν ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης, οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Γκάντζ υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα του έργου υλοποίησης του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, καθόσον αυτό ενισχύει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς, σε πολλούς τομείς, τα τελευταία χρόνια.

Μπένι Γκάντζ: Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων αντικατοπτρίζει τον βαθύ και ισχυρό δεσμό των χωρών μας

Σε δηλώσεις για την πορεία ολοκλήρωσης του έργου προέβη ο υπουργός Άμυνας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Ισραήλ, κ. Μπένι Γκάντζ, που υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα έργο μέσα από το οποίο αντικατοπτρίζεται ο ισχυρός δεσμός Ελλάδας – Ισραήλ αλλά και των αμυντικών εγκαταστάσεων των δύο χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι ο δεσμός αυτός θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον:

«Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων είναι ένα εγχείρημα που αντικατοπτρίζει τον βαθύ και ισχυρό δεσμό μεταξύ των χωρών μας και των αμυντικών εγκαταστάσεων – ένας δεσμός που βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα, καθώς και σε πολλά χρόνια συνεργασίας, που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Είναι μια στρατηγική επένδυση στις μελλοντικές δυνατότητες των φίλων μας, η οποία θα προωθήσει περαιτέρω τους ελληνικούς δεσμούς με το Ισραήλ και τους διεθνείς εταίρους. Με χαρά μίλησα σήμερα με τον φίλο μου, τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, και θέλω να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων αποτελεί επίσης απόδειξη της προόδου και της επιχειρησιακής εμπειρίας των αμυντικών βιομηχανιών του Ισραήλ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Elbit Systems, το Υπουργείο Άμυνας και το IDF για τον ρόλο τους σε αυτό το σημαντικό έργο».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Elbit Systems, κ. Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς (Benhalel – Butzi – Machlis), μίλησε για την τιμή για την εταιρεία να διαδραματίζει ρόλο στη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ, ενώ υπογράμμισε την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των ομάδων της Elbit.

elbit_2.jpg
Ο Μπεζχαλέλ Μάχλις, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Elbit Systems

Ολόκληρη η δήλωσή του:

«Αποτελεί τιμή για εμάς ο ρόλος μας στην ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την πρόοδο που μπορέσαμε να επιτύχουμε σε αυτό το πρόγραμμα και είμαι ευγνώμων για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με τη Leonardo και με άλλους τοπικούς εταίρους. Θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των ομάδων της Elbit στη 120 ΠΕΑ, που επέτρεψε την ομαλή και ταχεία εξέλιξη του έργου. Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Elbit και γι’ αυτό επενδύουμε και επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και να παρέχουμε πρόσθετα συστήματα και τεχνολογίες στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρέχοντάς του δυνατότητες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου και πάλι στο Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ για την επιλογή της Elbit για την κατασκευή και λειτουργία αυτού του σημαντικού έργου».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ