Κολομβία: Σπάει το ρεκόρ καλλιέργειας κόκας, καταγγέλλοντας τον “πόλεμο κατά των ναρκωτικών”


Κολομβία: Η Κολομβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο, έσπασε το δικό της ρεκόρ καλλιέργειας φύλλων κόκας το 2021, ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα όργανο του ΟΗΕ, καθώς η κυβέρνηση υπογράμμισε την “αποτυχία” του πολέμου κατά των ναρκωτικών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Υπήρξε “αύξηση 43% στην έκταση που φυτεύτηκε με κόκα… από 143.000 εκτάρια το 2020 σε 204.000 εκτάρια το 2021”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα UNODC άρχισε να παρακολουθεί την παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία πριν από 21 χρόνια.

Η αύξηση της καλλιέργειας της κόκας συνοδεύτηκε από αύξηση της παραγωγής κοκαΐνης από 1.010 τόνους το 2020 σε 1.400 τόνους πέρυσι, η οποία προοριζόταν κυρίως για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Αυτό συνέχισε μια “ανοδική τάση που παγιώνεται από το 2014”, δήλωσε το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα UNODC. Κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην Μπογκοτά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νέστορ Οσούνα δήλωσε ότι οι αριθμοί αποτελούν σαφή απόδειξη “της αποτυχίας του πολέμου κατά των ναρκωτικών”.

Είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια νέα πολιτική για τα ναρκωτικά, η οποία προς το παρόν δεν θα περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση της κοκαΐνης. Εξέφρασε, όμως, την ελπίδα ότι “μια μέρα” το εμπόριο κοκαΐνης θα ρυθμιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο μιας νέας προσέγγισης, ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, έχει προτείνει αμνηστία για τους εμπόρους ναρκωτικών που είναι πρόθυμοι να παραδοθούν και να εγκαταλείψουν το εμπόριο. Πρότεινε, επίσης, την αγορά καλλιεργήσιμης γης για να την αναδιανείμει σε μικροκαλλιεργητές ώστε να ζουν από νόμιμες καλλιέργειες, απαλλαγμένοι από τον βίαιο ζυγό των συμμοριών ναρκωτικών στις οποίες βασίζονται για να ζήσουν.

– “Ολιστική προσέγγιση” –

Ο Πέτρο θεωρεί ότι οι μικροκαλλιεργητές κόκας είναι τα θύματα ενός κράτους που επί χρόνια δηλητηρίαζε τη γη τους με φυτοφάρμακα για να εξαλείψει τις παράνομες φυτείες. Χιλιάδες καλλιεργητές και συλλέκτες κόκας βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα με κατηγορίες για διακίνηση στην Κολομβία. Ο προκάτοχος του Πέτρο, ο Ιβάν Ντούκε, υπήρξε βασικός σύμμαχος του πολέμου κατά των ναρκωτικών υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών – του μεγαλύτερου καταναλωτή κοκαΐνης στον κόσμο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken συναντήθηκε με τον Petro στην Κολομβία, λέγοντας στη συνέχεια ότι μοιράζονται “εκτεταμένο κοινό έδαφος”, παρά την αλλαγή πλεύσης του νέου προέδρου. “Υποστηρίζουμε σθεναρά την ολιστική προσέγγιση που ακολουθεί η κυβέρνηση Πέτρο”, δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση. “Τόσο από την πλευρά της επιβολής του νόμου όσο και από την πλευρά της συνολικής προσέγγισης του προβλήματος… Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό ταυτιζόμαστε”, πρόσθεσε.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) δήλωσε ότι η καλλιέργεια της κόκας “εξακολουθεί να απειλεί το πολιτιστικό δυναμικό της χώρας και τη βιοποικιλότητα”, συμβάλλοντας στην αποψίλωση των δασών. Οι μισές φυτείες βρίσκονται σε περιοχές ειδικής διαχείρισης, ανέφερε, και ένα μεγάλο ποσοστό σε εδάφη μαύρων κοινοτήτων και σε δασικές προστατευόμενες περιοχές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ