«Κλείδωσε» η επιστροφή της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης


Η κυβέρνηση εξετάζει από την ώρα της… κατάργησής της την επαναφορά της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης που έχει ξεπεράσει σε τιμή την αμόλυβδη βενζίνη. Η απόφαση πλέον έχει «κλειδώσει» και οι ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Η κατάργηση της επιδότησης της επιδότησης στην αντλία του πετρελαίου κίνησης «εκτόξευσε» την τιμή του πάνω από αυτή της αμόλυβδης βενζίνης στα πρατήρια συμπαρασύροντας μαζί της υπηρεσίες και εμπορεύματα, καθώς οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο ντιζελοκίνητα οχήματα για τις μεταφορές.

Η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει φτάσει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει τα 2,1 ευρώ το λίτρο και πέραν του κόστους του ίδιου του καυσίμου οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν και τις τιμές των προϊόντων στα οποία μετακυλίουν την αύξηση του κόστους μεταφοράς οι επαγγελματίες.

Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα κυβερνητικά στελέχη άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου κίνησης να επιστρέψει, αναγνωρίζοντας ως σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις την εκτόξευση της τιμής του ντίζελ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της απάντησής του στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια αναγνώρισε την νέα αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης ως ένα πραγματικό πρόβλημα σημειώνοντας όμως πως δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο.

«Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης».

«Κλείδωσε» η απόφαση για επιστροφή της επιδότησης

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λοιπόν, φαίνεται πως μέτρησε τις δυνατότητες του δημόσιου ταμείου και σύμφωνα με πληροφορίες η επιστροφή της επιδότησης έχει πλέον «κλειδώσει» και οι ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα.

Η επιδότηση μάλιστα αναμένεται να είναι «φουσκωμένη» σε σχέση με τα 15 λεπτά που ήταν μέχρι την 1η Οκτωβρίου, όταν και καταργήθηκε, και φαίνεται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 λεπτών το λίτρο.

Η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής της επιδότησης είναι από την 1η Νοεμβρίου, κάτι βέβαια που αφήνει ελάχιστες ημέρες για τις ανακοινώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ