Σολομός: Ο καπνιστός σολομός αποτελεί καλή θρεπτική τροφή;


Ο καπνιστός σολομός είναι μια γαστρονομική απόλαυση. Μπορεί να είναι μεταξένιο λείο ή τρυφερό και ξεφλουδισμένο. Είναι γεμάτο γεύση και προσθέτει την τέλεια αλμυρή πινελιά σε πολλά από τα αγαπημένα μας πιάτα. Αλλά προτού αρχίσουμε να το προσθέτουμε στο καθημερινό μας τοστ με αβοκάντο, ας ρίξουμε μια πιο βαθιά ματιά στο αν είναι ή όχι μια υγιεινή τροφή.

5 οφέλη του καπνιστού σολομού

1. Μπορεί να υποστηρίξει μια υγιή καρδιά. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε ένα είδος πολυακόρεστων λιπαρών που ονομάζονται ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα γιατί το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει, γι’ αυτό πρέπει να τα εντάσσουμε τακτικά στη διατροφή μας. Τα πιο ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά ως μακράς αλυσίδας, απαντώνται φυσικά στα λιπαρά ψάρια με τη μορφή εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος (DHA). Αυτά τα λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι συμβάλλουν σε μια υγιή καρδιά και βοηθούν στη διατήρηση του δέρματος, των αρθρώσεων και της ορμονικής ισορροπίας. Εκτός από τις καρδιακές παθήσεις, οι επιστήμονες διερευνούν τώρα τον ρόλο που μπορεί να έχει η κατανάλωση ψαριών στην προστασία μας από ορισμένους καρκίνους και καταστάσεις όπως το άσθμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
2. Μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μας έχουν πει από καιρό ότι το ψάρι είναι «τροφή του εγκεφάλου» και υπάρχουν πειστικά στοιχεία που το υποστηρίζουν. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση μειώνει την απώλεια εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη – είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ευθύνονται για αυτό. Μελέτες που διερευνούν τον ρόλο που παίζουν οι λιπαρές ποικιλίες ψαριών έχουν δει οφέλη για καταστάσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
3. Μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδες. Τα λιπαρά ψάρια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην άμβλυνση των επιπτώσεων της φλεγμονής, η οποία είναι το κλειδί για τη διαχείριση μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και του καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των δεικτών που υποδεικνύουν φλεγμονή.
4. Μπορεί να είναι προστατευτικό. Το ροζ χρώμα του σολομού προέρχεται από τα πλούσια επίπεδα ενός προστατευτικού αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ασταξανθίνη. Αυτή η ένωση έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μέσω της βελτίωσης της χοληστερόλης και της δράσης σε συνδυασμό με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την προστασία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.


5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγιή γήρανση. Ο σολομός είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των οστών, την πρόληψη της απώλειας μυών και βοηθώντας το σώμα να επουλωθεί και να επανορθωθεί. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, στη μείωση των σημαδιών γήρανσης και στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ