Μελέτη: Πώς σχετίζεται το ίσιωμα μαλλιών με τον καρκίνο της μήτρας;


Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τακτικά χημικά ισιωτικά μαλλιών μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς να αναπτύξουν καρκίνο της μήτρας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη κυβερνητική μελέτη. Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε σχεδόν 34.000 γυναίκες στις ΗΠΑ για μια δεκαετία, διαπίστωσε ότι όσες χρησιμοποιούσαν συχνά ισιωτικά μαλλιών είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της μήτρας, έναντι των μη χρηστών. Το «συχνό» ορίστηκε ως περισσότερες από τέσσερις φορές το προηγούμενο έτος.

Μελέτη για τον καρκίνο της μήτρας

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτία και αποτέλεσμα. Και δεδομένου ότι ο καρκίνος της μήτρας είναι σχετικά ασυνήθιστος, ακόμη και ο αυξημένος κίνδυνος που συνδέεται με τα ισιωτικά μαλλιών είναι μικρός. Οι συχνοί χρήστες είχαν 4% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο μέχρι την ηλικία των 70 ετών, έναντι 1,6% πιθανότητας μεταξύ των μη χρηστών, διαπίστωσαν οι ερευνητές. «Ο συνολικός κίνδυνος δεν είναι μεγάλος και τα χημικά προϊόντα μαλλιών είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο της μήτρας», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Alexandra White, του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ.

Η Δρ. Eva Chalas είναι γυναικολόγος ογκολόγος στο NYU Langone Health Perlmutter Cancer Center—Long Island. Είπε ότι οι ερευνητές έκαναν μια «ενδελεχή ανάλυση» και ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων στη μελέτη και η μακρά παρακολούθηση είναι δυνατά σημεία. «Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικό», είπε ο Chalas για τη σχέση  μεταξύ των ισιωτικών μαλλιών και του καρκίνου της μήτρας. Πρέπει οι γυναίκες να αποφεύγουν τα προϊόντα; Ο Γουάιτ είπε ότι «χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού γίνουν σταθερές συστάσεις». Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ισιωτικά μαλλιών λιγότερο συχνά δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας. Έτσι οι γυναίκες θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τις θεραπείες.

Τα ευρήματα έρχονται σε μια εποχή που ο καρκίνος της μήτρας, αν και δεν είναι συνηθισμένος, είναι σε άνοδο — ιδιαίτερα μεταξύ των μαύρων γυναικών, δείχνουν ομοσπονδιακά στοιχεία. Οι μαύρες γυναίκες έχουν επίσης ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο που είναι διπλάσια από οποιαδήποτε άλλη φυλετική ή εθνική ομάδα. Εάν τα ισιωτικά μαλλιών πράγματι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας, είπε η ομάδα του White, οι μαύρες γυναίκες θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο, λόγω της μεγαλύτερης χρήσης των προϊόντων από μέρους τους. Σε αυτή τη μελέτη, το 60% των συμμετεχόντων που χρησιμοποίησαν ισιωτικά μαλλιών αναγνωρίστηκαν ως Έγχρωμοι.

Αναμένεται ότι σχεδόν 66.000 γυναίκες στις ΗΠΑ θα διαγνωστούν με καρκίνο της μήτρας το 2022, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Τις περισσότερες φορές, αυτό σημαίνει καρκίνο του ενδομητρίου, ο οποίος σχηματίζεται στην επένδυση της μήτρας. Υπάρχουν ορισμένοι καθορισμένοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και ορισμένων εκθέσεων που αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων του σώματος – όπως η λήψη οιστρογόνων (χωρίς προγεστερόνη) μετά την εμμηνόπαυση. Γι’ αυτό είναι εύλογο ότι η έντονη έκθεση σε χημικά ισιωτικά μαλλιών θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για τη νόσο, είπε ο White.

Τα ισιωτικά μαλλιών μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες, που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες του σώματος. Πολλά άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας περιέχουν επίσης αυτά τα συστατικά. Αλλά αυτά που χρησιμοποιούν ισιωτικά μαλλιών μπορεί να είναι πιο ανησυχητικά, σημείωσαν οι ερευνητές, λόγω της μεγαλύτερης απορρόφησης μέσω του τριχωτού της κεφαλής, η οποία θα μπορούσε να επιδεινωθεί από τυχόν εγκαύματα ή βλάβες που προκαλούν τα προϊόντα. Οι ερευνητές δεν συνέλεξαν πληροφορίες για τη μάρκα ή τα συστατικά των προϊόντων μαλλιών που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες, επομένως δεν είναι σαφές εάν εμπλέκονται συγκεκριμένες χημικές ουσίες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου στο Journal of the National Cancer Institute, περιελάμβανε λίγο λιγότερο από 34.000 γυναίκες που ήταν μεταξύ 35 και 74 ετών όταν εγγράφηκαν. Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες ολοκλήρωσαν έρευνες που περιελάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση των προϊόντων μαλλιών τους — στο σπίτι ή σε ένα κομμωτήριο. Τα επόμενα 11 χρόνια, 378 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο της μήτρας. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ισιωτικά μαλλιών περισσότερες από τέσσερις φορές το χρόνο διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο – ακόμη και αν ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η χρήση ορμονών. Κανένα άλλο προϊόν μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων βαφών και μόνιμων, δεν συνδέθηκε με την ασθένεια.

Τα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες εργασίες της ίδιας ερευνητικής ομάδας που συνέδεσε τα ισιωτικά μαλλιών με τους κινδύνους καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Συνολικά, είπε ο White, υποδηλώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των προϊόντων και των «ορμονικά μεσολαβούμενων» καταστάσεων υγείας. Ο Chalas είπε ότι οι γυναίκες μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τα ισιωτικά μαλλιών. Αλλά τόνισε επίσης τη σημασία της τακτικής άσκησης και της διατήρησης ενός υγιούς βάρους – που μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους πολλών καρκίνων και πολλών άλλων καταστάσεων υγείας. «Ανησυχώ ότι μπορεί να χαθεί σε αυτό», είπε ο Chalas. “Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυξάνεται ο καρκίνος της μήτρας είναι η επιδημία της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι σίγουρα δύο τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τους οποίους η κοινωνία μας μπορεί να κάνει κάτι”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ