Τριχόπτωση: Ερευνητές ανακάλυψαν πώς αναπτύσσονται οι θύλακες της τρίχας


Σε κάτι που θα μπορούσε να είναι μια πρόοδος κατά της τριχόπτωσης, οι ερευνητές λένε ότι έχουν αναπτύξει με επιτυχία θυλάκια τρίχας σε καλλιέργεια στο εργαστήριο. Η ιαπωνική ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα σύστημα που παράγει πλήρως ώριμα τριχοθυλάκια – τη δομή που μοιάζει με σωλήνα στην οποία αναπτύσσονται η ρίζα και το σκέλος μιας τρίχας – καθώς και τρίχες μήκους έως και 3 χιλιοστών μετά από ανάπτυξη μερικών εβδομάδων.

Πώς αναπτύσσονται οι θύλακες τρίχας;

Το σύστημα βασίζεται σε οργανοειδή — μικροσκοπικές, απλές εκδοχές ενός οργάνου που οι επιστήμονες δημιουργούν σε πιάτα εργαστηριακής καλλιέργειας χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα. Καθώς αναπτύσσεται ένα έμβρυο, σχηματίζονται τριχοθυλάκια λόγω της αλληλεπίδρασης μεταξύ του εξωτερικού στρώματος του δέρματος και του συνδετικού ιστού που ονομάζεται μεσέγχυμα που βρίσκεται από κάτω, είπαν οι ερευνητές.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να κατανοήσουν αυτές τις αλληλεπιδράσεις αρκετά καλά ώστε να αναπαράγουν τα τριχοθυλάκια στο εργαστήριο. Αυτή η ομάδα δημιούργησε οργανοειδή τριχοθυλακίων αναπαράγοντας με επιτυχία την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο τύπων εμβρυϊκών κυττάρων, προσαρμόζοντας την απόσταση των κυττάρων μέχρι τελικά να προσγειωθεί σε μια διαμόρφωση που προάγει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων.

Αυτή η πρόοδος θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για φάρμακα για την ανάπτυξη των μαλλιών και για θεραπείες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μελάγχρωση των μαλλιών, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Το επόμενο βήμα μας είναι να χρησιμοποιήσουμε κύτταρα ανθρώπινης προέλευσης και να υποβάλουμε αίτηση για ανάπτυξη φαρμάκων και αναγεννητική ιατρική», δήλωσε ο συν-ερευνητής Junji Fukuda, καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, σε πανεπιστημιακό δελτίο τύπου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ