Ποιοι παράγοντες θα «ξεκλειδώσουν» τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων


Χωρίς βιασύνη σχεδιάζουν οι τράπεζες τις τιτλοποιήσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα της Eurobank. Ποιες εξελίξεις περιμένουν για να προχωρήσουν.

Να τιτλοποιήσουν ενυπόθηκα κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ έως το 2021 έχουν δεσμευτεί οι συστημικές τράπεζες ενώπιον του SSM, ωστόσο, δεν φαίνεται να βιάζονται.

Μια σειρά από κρίσιμους παράγοντες που θα αλλάξουν τους όρους του «παιχνιδιού» εντός του 2019, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των εν λόγω συναλλαγών μεταθέτουν τις τιτλοποιήσεις NPEs για το τέλος του 2019 ή, ακόμη πιθανότερο, το 2020.

Εξαίρεση αποτελεί η τιτλοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ της Eurobank, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του α’ τριμήνου του 2019 και θα αποτελέσει «οδηγό» και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Οι εγκρίσεις από τους επόπτες έχουν ήδη εξασφαλιστεί, μένει όμως να φανεί πόσο ευνοϊκοί θα είναι οι όροι της τιτλοποίησης και -κυρίως- οι αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τα αρμόδια τμήματα της τράπεζας εργάζονταν πυρετωδώς για την προετοιμασία της συναλλαγής όλο το 2018. «Η ομάδα της Eurobank πέρασε όλο το καλοκαίρι στη Φρανκφούρτη να εξηγεί τα μοντέλα στα οποία βασίζεται η τιτλοποίηση στους Επόπτες, προκειμένου να πάρει το πράσινο φως», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου.

Έως το τέλος του 2019 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, με βάση τον σχεδιασμό, και η μεταφορά ενυπόθηκων NPEs ύψους 7 δισ. ευρώ στο SPV που θα συστήσει η Eurobank στο πλαίσιο του σχεδίου επιτάχυνσης που ανακοίνωσε πρόσφατα, μαζί με τη συγχώνευσή της με την Grivalia. Η συναλλαγή αυτή ανεβάζει τον πήχη των τιτλοποιήσεων στα 9 δισ. ευρώ και καθιστά τη Eurobank ταγό των τιτλοποιήσεων στη χώρα μας.

Πότε μπαίνουν στο «παιχνίδι» οι υπόλοιπες τράπεζες

Σε δηλώσεις του στο insider.gr, ο Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και επικεφαλής του Legacy Unit της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεκινήσει μια αντίστοιχη τιτλοποίηση με αυτή της Eurobank, η οποία περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019 ή ακόμη αργότερα, ανέφερε.

Παράλληλα, ο νέος CEO της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι σε ανάλογη προετοιμασία βρίσκεται και η Alpha Bank με ορίζοντα υλοποίησης το 2020. «Αυτού του είδους οι συναλλαγές είναι εξαιρετικά πολύπλοκες, ιδίως στο τμήμα που αφορά στην εκτίμηση της αξίας των εξασφαλίσεων», σημείωσε.

Η αλήθεια είναι πως η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων, όπως έχει δείξει η εμπειρία της Eurobank η οποία είναι η πρώτη που υλοποιεί μια τέτοια συναλλαγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται σχεδόν ένα έτος από τη στιγμή που ξεκινά μια τράπεζα την προετοιμασία της τιτλοποίησης μέχρις ότου αυτή να ολοκληρωθεί και, σε δεύτερο χρόνο, να πουληθούν οι τίτλοι σε επενδυτές. Στη διαδικασία αυτή εμπλέκονται συμβουλευτικοί κολοσσοί και οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι θα ορίσουν και την πιστοληπτική αξιολόγηση των τίτλων.

Καθοριστικός παράγοντας για την υλοποίηση αυτών των συναλλαγών είναι η εφαρμογή του σχεδίου «Asset Protection Scheme» που υπέβαλε το ΤΧΣ και υιοθετήθηκε από το ΥΠΟΙΚ για παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων. Εφόσον το εν λόγω σχέδιο, το οποίο βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο GACs, λάβει τις αναγκαίες εγκρίσεις από την DG Comp και τους άλλους Επόπτες, θα «ξεκλειδώσει» τα σχέδια και των άλλων τριών τραπεζών, καθώς θα συνδράμει ουσιαστικά στην επίτευξη ευνοϊκής τιμολόγησης για τους τίτλους. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.

Αξίζει να διευκρινιστεί, πάντως, ότι μια τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιήσει και εκ των υστέρων τις κρατικές εγγυήσεις του APS και να καρπωθεί τα οφέλη της ευνοϊκής ρύθμισης και μετά τις πωλήσεις των τίτλων. Αυτό φαίνεται πως θα κάνει η Eurobank, καθώς η δική της συναλλαγή προηγείται της υλοποίησης του APS.

Ευνοϊκά αναμένεται να επιδράσει, τέλος, στα σχέδια των τραπεζών η ανάκαμψη των τιμών στην αγορά ακινήτων, καθώς οι τιτλοποιήσεις αφορούν σε ενυπόθηκα δάνεια, τόσο στεγαστικά όσο και επιχειρηματικά. Η αποτίμηση των εξασφαλίσεων αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα της τιμολόγησης και μια αισθητή άνοδος των τιμών το επόμενο 12μηνο θα έχει θετική επίδραση στις εν λόγω συναλλαγές. Πηγές του κλάδου ακινήτων αναμένουν αισθητή άνοδο τιμών σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως τα επαγγελματικά, αλλά και στα οικιστικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας και της υπόλοιπης χώρας. Ανάκαμψη θα δούμε στο σύνολο του κλάδου, πάντως, αν και με πιο αργούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ