Ο Ρίσι Σούνακ, νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Το μεγάλο «στοίχημα»


Ο Ρίσι Σούνακ παραλαμβάνει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ απο τη Λιζ Τρας και ανακηρύσσεται νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, σε μία εξαιρετική κρίσιμη περίοδο για τη «γηραιά αλβιόνα».

Ο Ρίσι Σουνάκ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αποχωρήσει από την κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας, παραδεχόμενος ότι αδυνατεί πλέον να ενώσει τους Συντηρητικούς, εν μέσω μίας απο τις πλέον ταραχώδεις περιόδους στη βρετανική πολιτική ιστορία.

Ο 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ορκιστεί ως ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε λιγότερο από δύο μήνες. Ο ινδικής καταγωγής πολυεκατομμυριούχος πρώην στέλεχος hedge fund, αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, καθώς με το «καλημέρα» καλείται να ανοικοδομήσει τη δημοσιονομική φήμη της Βρετανίας, εν μέσω μεγάλων περικοπών στις δαπάνες

Η χώρα που δοκιμάστηκε σκληρά απο την πανδημία διολισθαίνει στην ύφεση λόγω των αυξανόμενων τιμών ενέργειας και τροφίμων, αλλά και της κρίσης στα στεγαστικά δάνεια. Μέσα στο κλίμα αυτό ο Σούνακ καλείται να ηγηθεί μίας χώρας με πολίτες οργισμένους και κουρασμένους απο τις συνεχείς δοκιμασίες και ενός κόμματος που βιώνει τη μια κρίση μετά την άλλη τους τελευταίους μήνες και έχει διχαστεί σε ιδεολογικές γραμμές.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική κρίση», ανέφερε ο Σουνάκ ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του την Κυριακή (23/10). Στην τελική ευθεία έδωσε μάχη με την Πένι Μόρντοντ, επικεφαλής της κοινβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, η οποία αγωνίστηκε να εξασφαλίσει την υποστήριξη 100 βουλευτών του κόμματος.

Η ενότητα των Τόρις

Οι αγορές «ηρέμησαν» μετά τη διαβεβαίωση ότι ο Τζόνσον δεν θα διεκδικήσει ξανά για την ηγεσία. Ο πρώην πρωθυπουργός που αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από μία υπουργική «εξέγερση» νωρίτερα φέτος, μετά από μια σειρά σκανδάλων έκανε διακοπές στην Καραϊβική όταν ξέσπασε η νέα πολιτική θύελλα στο Λονδίνο.

Το βράδυ της Κυριακής (23/10) και ενώ όπως είπε είχε εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη, συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει αποτελεσματικά «εκτός αν είχε ένα ενιαίο κόμμα στο κοινοβούλιο» Ο Τζόνσον οδήγησε τους Τόρις σε μια συντριπτική εκλογική νίκη το 2019, αλλά αναγκάστηκε να φύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ λιγότερο από τρία χρόνια αργότερα μετά από μια σειρά σκανδάλων.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του Τζόνσον είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν τον Σουνάκ για προδοσία μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών το καλοκαίρι και την επακόλουθη «ανταρσία» που ανάγκασε τον Τζόνσον να φύγει.

Ο Σουνάκ έγινε πανεθνικά γνωστός, σε ηλικία 39 ετών, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Τζόνσον εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού στη Βρετανία, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα στήριξης για εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στις πολλαπλές καραντίνες.

Ο πρώην αναλυτής της Goldman Sachs είναι ο πρώτος ινδικής καταγωγής. πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφταναν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Aκσάτα Μάρτι. Πατέρας της είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Nαραγιάνα Μάρτι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ