Δυτική Όχθη: Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινή επιδρομή


Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν σε επιδρομή του στρατού του Ισραήλ στη Νάμπλους

Τρεις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί και άλλοι 19 τραυματίστηκαν σε επιδρομή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Νάμπλους, πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης όπου δρα νεοσύστατη ένοπλη οργάνωση, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Έχουμε τρεις νεκρούς και 19 τραυματίες, ανάμεσά τους τρεις πολύ σοβαρά, από ισραηλινά πυρά στη Νάμπλους», διευκρίνισε το υπουργείο στο λακωνικό δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα για την επιχείρηση, που εκτυλίχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι δυνάμεις του επιχειρούν στη Νάμπλους. Δεν έχει δημοσιοποιήσει κανένα άλλο στοιχείο ως εδώ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς από την πλευρά του αποδύθηκε σε «επείγουσες επαφές για να τερματιστεί η επίθεση εναντίον του λαού μας» στη Νάμπλους, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ομάδα νεαρών παλαιστίνιων —άλλοι ανήκουν σε εδραιωμένες παρατάξεις, όπως η Φάταχ, η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλοι όχι— διεξάγει αντιισραηλινές επιχειρήσεις ορμώμενη από τη Νάμπλους, μεγάλη πόλη στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη ποταμού.

Η ομάδα βαπτίστηκε Αρίν αλ Ούσουντ («Άντρο του λιονταριού» στα αραβικά), προς τιμή του Ιμπραήμ αλ Ναμπλούσι, νεαρού μαχητή γνωστού με το προσωνύμιο «Το λιοντάρι της Νάμπλους», ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές Αυγούστου από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ανέλαβε ιδίως την ευθύνη για θανατηφόρα επίθεση εναντίον ισραηλινού στρατιώτη πριν από δύο εβδομάδες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Κλιμάκωση

Ο ισραηλινός στρατός σφίγγει κι άλλο τον κλοιό στη Νάμπλους, προχωρώντας σε ελέγχους σε όλους όσοι βγαίνουν από την πόλη κι επιτηρώντας τη μόνιμα από αέρος με UAVs.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, μέλος του «Άντρου του λιονταριού», ο Ταμέρ αλ Κιλάνι, σκοτώθηκε εξαιτίας «έκρηξης» που το κίνημά του και μερίδα του ισραηλινού Τύπου απέδωσε σε βόμβα ενεργοποιηθείσα εξ αποστάσεως από ισραηλινούς στρατιωτικούς. Το ισραηλινό γενικό επιτελείο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Η βία γνωρίζει νέα κλιμάκωση τους τελευταίους μήνες στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει από το 1967 το εβραϊκό κράτος, ειδικά στους τομείς των πόλεων Νάμπλους και Τζενίν, προπυργίων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του έπειτα από σειρά φονικών αντιισραηλινών επιθέσεων από το Μάρτιο.

Οι επιδρομές του, κατά τη διάρκεια των οποίων ξεσπούν συχνά συγκρούσεις με τον παλαιστινιακό πληθυσμό, έχουν απολογισμό θυμάτων που ξεπερνά τους εκατό νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό στη Δυτική Όχθη εδώ και περίπου επτά χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Από την αρχή του Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι και 2 ισραηλινοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στις ανακοινώσεις των αντιπάλων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ