Ουκρανία: Προτρέπει τους πρόσφυγες να μείνουν εξωτερικό τον χειμώνα


Ουκρανία: Η κυβέρνηση προτρέπει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να περάσουν το χειμώνα στο εξωτερικό λόγω των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα

Λόγω ζημιών που έχουν υποστεί συστήματα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης στην Ουκρανία, η κυβέρνηση προτρέπει τους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει την χώρα λόγω του πολέμου να μην επιστρέψουν μέχρι την επόμενη άνοιξη.

«Αν έχετε την ευκαιρία, μείνετε και περάστε το χειμώνα στο εξωτερικό!» δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ στην κρατική τηλεόραση.

Τα ενεργειακά συστήματα είναι ασταθή λόγω ρωσικών επιθέσεων, είπε.

«Βλέπετε τι κάνει η Ρωσία, το βλέπουν όλοι. Εσείς, τα παιδιά σας, όλοι οι ευάλωτοι συγγενείς σας που είναι άρρωστοι, με περιορισμένη κινητικότητα ή είναι ηλικιωμένοι», είπε η Βερεστσούκ. «Πρέπει να επιβιώσουμε αυτόν τον χειμώνα».

Αλλά την επόμενη άνοιξη, τόνισε η ίδια ότι ανυπομονεί πολλοί να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να ξαναχτίσουν ό,τι έχει καταστραφεί και να στείλουν τα παιδιά τους σε ουκρανικά σχολεία.

Ο ρωσικός στρατός με πυραυλικές επιδρομές και επιθέσεις με drones από τις 10 Οκτωβρίου έχει καταστρέψει πολλές εγκαταστάσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης στην Ουκρανία.

Η ουκρανική κυβέρνηση βλέπει πίσω από αυτό τον στόχο του Κρεμλίνου να μειώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, να σπάσει το ηθικό των Ουκρανών στην αντίσταση και να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 7,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταγραφεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την έναρξη του πολέμου στη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.

Υπάρχουν επίσης πολλά εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ