Κίνα: «Στήνει» παράνομα αστυνομικά κέντρα για αντιφρονούντες στην ΕΕ


Η κινεζική κυβέρνηση κατηγορείται ότι ίδρυσε τουλάχιστον δύο αδήλωτα «αστυνομικά τμήματα» στην Ολλανδία.

Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης βρήκαν στοιχεία ότι τα «υπερπόντια τμήματα», τα οποία υπόσχονται να παρέχουν διπλωματικές υπηρεσίες, χρησιμοποιούνται για να φιμώσουν τους Κινέζους αντιφρονούντες στην Ευρώπη.

Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η ύπαρξη των ανεπίσημων αστυνομικών φυλακίων ήταν παράνομη, με την κινεζική πρεσβεία να τονίζει πως δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους.

54 αστυνομικά τμηματα σε 21 χώρες

Η έρευνα πυροδοτήθηκε από μια έκθεση με τίτλο Chinese Transnational Policing Gone Wild, από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Safeguard Defenders με έδρα την Ισπανία. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα γραφεία δημόσιας ασφάλειας από δύο κινεζικές επαρχίες είχαν ιδρύσει 54 «υπερπόντια κέντρα αστυνομικών υπηρεσιών» σε πέντε ηπείρους και 21 χώρες. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εννέα στην Ισπανία και τέσσερις στην Ιταλία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκε δύο στο Λονδίνο και ένα στη Γλασκώβη.

Οι μονάδες δημιουργήθηκαν φαινομενικά για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και την εκτέλεση διοικητικών καθηκόντων, όπως η ανανέωση των Κινέζων αδειών οδήγησης. Όμως, σύμφωνα με τους Safeguard Defenders, στην πραγματικότητα πραγματοποιούν «επιχειρήσεις πειθούς», με στόχο να εξαναγκάσουν όσους είναι ύποπτοι ότι μιλούν ανοιχτά κατά του κινεζικού καθεστώτος να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Το RTL News και η ερευνητική δημοσιογραφική πλατφόρμα Follow the Money κοινοποίησαν την ιστορία του Wang Jingyu, ενός Κινέζου αντιφρονούντα που είπε ότι καταδιώχθηκε από την κινεζική αστυνομία στην Ολλανδία.

Μιλώντας στα αγγλικά, ο Wang είπε στους Ολλανδούς δημοσιογράφους ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα νωρίτερα φέτος από κάποιον που ισχυριζόταν ότι προερχόταν από έναν τέτοιο σταθμό. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, είπε ότι τον παρότρυναν να επιστρέψει στην Κίνα «για να λύσει τα προβλήματά του και να σκεφτεί τους γονείς του»

Έκτοτε, περιέγραψε μια συστηματική εκστρατεία παρενόχλησης και εκφοβισμού, την οποία αποδίδει σε πράκτορες της κινεζικής κυβέρνησης. Απαντώντας στις αποκαλύψεις, η κινεζική πρεσβεία είπε στο RTL News ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη τέτοιων αστυνομικών τμημάτων. Ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών Μαξίμ Χόβενκαμπ είπε στο BBC: «Η ολλανδική κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε για αυτές τις επιχειρήσεις μέσω διπλωματικών διαύλων με την κινεζική κυβέρνηση. Αυτό είναι παράνομο»

Είπε ότι θα πρέπει να διερευνήσει και να αποφασίσει την κατάλληλη απάντηση. «Είναι πολύ ανησυχητικό που ένας Κινέζος υπήκοος έχει προφανώς υποστεί εκφοβισμό και παρενόχληση εδώ στην Ολλανδία. Η αστυνομία εξετάζει επιλογές για να του προσφέρει προστασία», πρόσθεσε. Υπηρεσίες όπως ανανεώσεις διαβατηρίων ή αιτήματα βίζας συνήθως αντιμετωπίζονται από την πρεσβεία ή το προξενείο. Σε αυτές τις τοποθεσίες ισχύουν διπλωματικοί κανόνες, όπως ορίζεται στη Σύμβαση της Βιέννης, την οποία υπογράφουν τόσο η Ολλανδία όσο και η Κίνα.

Παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα χωρών

Η αστυνόμευση φυλακίων όπως αυτά που κατηγορείται ότι διευθύνει η Κίνα θα μπορούσε να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας υποδοχής, παρακάμπτοντας τις εθνικές δικαιοδοσίες και τις προστασίες που παρέχονται από το εσωτερικό δίκαιο.

Οι Safeguard Defenders δήλωσαν ότι οι τακτικές αστυνόμευσης της Κίνας ήταν «προβληματικές», καθώς στόχευαν υπόπτους χωρίς να αποδεικνύουν σταθερούς δεσμούς με το έγκλημα ή να τηρούν τη δέουσα διαδικασία στις χώρες υποδοχής. Αυτό γίνεται κυρίως με εξαναγκασμό ή απειλές κατά των μελών της οικογένειας των φερόμενων ως φυγόδικων, ως μέθοδος για να τους «πείσουν» να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ανέφερε η οργάνωση.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, ένας εθνικός νόμος κατά των τηλεπικοινωνιών και της διαδικτυακής απάτης εγκρίθηκε στην Κίνα, ο οποίος νομιμοποιεί εξωεδαφική δικαιοδοσία σε όλους τους Κινέζους υπηκόους παγκοσμίως που είναι ύποπτοι για τέτοιου είδους απάτες. Θεωρητικά, η νέα νομοθεσία – σε συνδυασμό με κινεζικές αστυνομικές μονάδες σε ξένο έδαφος – δεν επιτρέπει στους αντιφρονούντες που να κρυφτούν.

Η πίεση ασκείται τώρα στην ολλανδική κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι οι επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης στους οποίους χορηγείται άσυλο μπορούν να προστατευθούν και ότι στην Ολλανδία επικρατεί η ολλανδική νομοθεσία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ