Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λάβουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις – Τα 3+1 στάδια


Υπόθεση λίγων εβδομάδων είναι η αύξηση των συντάξεων μετά από 12 έτη παγώματος και σκληρών περικοπών

Η πρώτη «πολλαπλή» καταβολή στους συνταξιούχους θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου. Ειδικότερα, πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί:

  • Η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ (σε περίπου 1 εκατομμύριο δικαιούχους με μηνιαίες συντάξεις έως 800 ευρώ).
  • Με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2023, που θα πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα (από 20/12), 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν κέρδος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Η τέταρτη ετήσια αύξηση που προβλέπεται από τον νόμο Βρούτση.

Θα ακολουθήσει το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους η οριζόντια αύξηση των συντάξεων που θα κινηθεί κοντά στο 7%.

Η αύξηση έως 7% θα γίνει προσπάθεια να πιστωθεί τέλος Μαρτίου 2023, με τη σύνταξη του Απριλίου, καθώς το ύψος του πληθωρισμού και το ΑΕΠ βάσει των οποίων υπολογίζεται η αύξηση οριστικοποιούνται το 2023. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός θα γίνει γνωστός τον Ιανουάριο και το ΑΕΠ τον Μάρτιο. Πάντως η αύξηση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2023.

Παραδείγματα

  1. Συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ. Στο υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα κλείσουν στο 7%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 59,5 ευρώ, ενώ το ετήσιο 714 ευρώ.
  2. Συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα σύνταξη 900 ευρώ και δηλώνει εισοδήματα από άλλες πηγές 6.000 ευρώ. Με το υποθετικό σενάριο της αύξησης 7% των συντάξεων και το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 822 ευρώ.
  3. Συνταξιούχος λαμβάνει τον μήνα 750 ευρώ. Στο υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα κλείσουν στο 7%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 52,5 ευρώ, ενώ το ετήσιο 630 ευρώ. Παράλληλα, ο συνταξιούχος δικαιούται και την έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ καθώς οι συντάξιμες αποδοχές του δεν ξεπερνούν τις 9.600 ευρώ τον χρόνο.
  4. Συνταξιούχος με μηνιαίες απολαβές 1.100 ευρώ, με το υποθετικό σενάριο της αύξησης 7% στις συντάξεις, θα δει μηναίο όφελος 77 ευρώ και ετήσιο όφελος 924 ευρώ. Λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δει επιπλέον ετήσιο όφελος 66 ευρώ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ