Ταμειακές μηχανές: H ΑΑΔΕ έστειλε ειδοποιήσεις στις επιχειρήσεις


Δεν μοιάζει ορατή μια παράταση του χρόνου επιβολής προστίμων και λουκέτων για όσους δεν διαβιβάζουν στην ώρα τους τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στη φορολογική διοίκηση, καθώς ήδη η ΑΑΔΕ έστειλε 171.000 υπενθυμιστικά και προειδοποιητικά emails στις επιχειρήσεις.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα έφυγαν από την ΑΑΔΕ μετά τον έλεγχο που έγινε στις 550.000 δηλωμένες ταμειακές μηχανές. Ο έλεγχος έδειξε ότι για τρεις στις δέκα ταμειακές μηχανές ή για 171.000 οι επιχειρήσεις δεν είχαν διαβιβάσει ούτε μία απόδειξη στα ηλεκτρονικά συστήματα της φορολογικής διοίκησης ή ενώ είχαν ξεκινήσει να στέλνουν τα δεδομένα ξαφνικά διέκοψαν τη διαβίβαση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις τους.

Οι επιχειρήσεις που έλαβαν το email καλούνται τώρα να συμμορφωθούν με το χρονοδιάγραμμα αποστολής των στοιχείων και να διαβιβάσουν τα δεδομένα των αποδείξεων που έχουν εκδοθεί από τις ταμειακές μηχανές.

Οσοι δεν συμμορφωθούν από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα που κατ’ ελάχιστον κυμαίνονται από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων και την υπαγωγή σε ΦΠΑ, ενώ σε περίπτωση που από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή μη διαβίβαση των στοιχείων μπαίνει λουκέτο από 48 ώρες έως και 10 ημέρες στην επαγγελματική εγκατάσταση ή την επιχείρηση.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποστέλλουν τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ηλεκτρονική εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕ. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν μέσα σε λίγες ώρες τα δεδομένα των αποδείξεων που κόβουν.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές, στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε τρεις ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, που διαθέτουν 13.500 ταμειακές, κάθε μία ώρα, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ