Πανδημία: Αύξηση θνησιμότητας από έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας


Η υπερβολική θνησιμότητα σχετιζόμενη με το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΜΙ) που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 παρέμεινε μέσω της αύξησης του όμικρον και ήταν πιο έντονη σε ενήλικες μικρότερης ηλικίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στις 29 Σεπτεμβρίου στο Journal of Medical Virology.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου

Ο Yee Hui Yeo, M.D., από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες και οι συνεργάτες του εξέτασαν την έκταση και τη διαφορά στην υπερβολική θνησιμότητα που σχετίζεται με το AMI κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συνολικά εντοπίστηκαν 1.522.669 θάνατοι που σχετίζονται με το AMI που σημειώθηκαν μεταξύ 1ης Απριλίου 2012 και 31ης Μαρτίου 2022. Το τυποποιημένο για την ηλικία ποσοστό θνησιμότητας για τους θανάτους που σχετίζονται με το AMI συγκρίθηκε μεταξύ της προπανδημικής και της πανδημικής περιόδου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονται με το AMI μειώθηκαν σε όλες τις υποομάδες πριν από την πανδημία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτές οι τάσεις αντιστράφηκαν, με σημαντικές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν για τους νεότερους σε ηλικία άνδρες και γυναίκες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της έκρηξης του Omicron (Οκτώβριος 2021 έως Μάρτιος 2022). Στη νεότερη και τη μέση ηλικία, η εξαμηνιαία ποσοστιαία μεταβολή στη θνησιμότητα που σχετίζεται με το AMI αυξήθηκε κατά 5,3 και 3,4 τοις εκατό, αντίστοιχα. Η υπερβολική θνησιμότητα ήταν πιο έντονη για τους νεότερους αποθανόντες (25 έως 44 ετών), που κυμαινόταν από 23 έως 34 τοις εκατό σε σύγκριση με 13 έως 18 τοις εκατό για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

«Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για την ταχεία αύξηση των καρδιακών θανάτων σε ασθενείς με COVID-19, αλλά ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα», είπε ο Yeo σε δήλωση. «Είναι σημαντικό ότι τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τις ανισότητες στη θνησιμότητα που έχουν προκύψει από την πανδημία του COVID-19 και που επιμένουν ακόμη και στην εποχή του Omicron».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ