Άνοια: Οι γονείς αγοριών κινδυνεύουν περισσότερο


Όπως φαίνεται το μεγάλωμα αγοριών είναι πολύ πιο δύσκολο για τους γονείς. Γι’ αυτό και σύμφωνα με μια νέα έρευνα οι γονείς των αγοριών κινδυνεύουν περισσότερο με άνοια μεγαλώνοντας.

Η ανατροφή των αγοριών δεν είναι απλά πιο «ζόρικη» στην καθημερινότητα, αλλά γερνάει και πιο γρήγορα τον εγκέφαλο των γονιών.

Άνοια και γιοί

Μελέτη σε περισσότερους από 13.000 γονείς άνω των 50 ετών στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν τουλάχιστον ένα γιο, παρουσίασαν ταχύτερη γνωστική έκπτωση, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν.

Όσοι είχαν μάλιστα περισσότερους από έναν γιους, έχαναν τις γνωστικές τους ικανότητες με ταχύτερο ρυθμό από εκείνους που είχαν μόνο κόρες.

Οι ερευνητές, από τις ΗΠΑ και την Τσεχία, δεν ερεύνησαν τις αιτίες του φαινομένου.

Εκτιμούν ωστόσο, ότι μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι κόρες είναι πιο πιθανό να φροντίζουν τους γονείς τους όταν γεράσουν, να τους προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη και να τους βοηθούν να διατηρούνται πιο υγιείς καθώς μεγαλώνουν.

Παράλληλα, όσοι έχουν αγόρια, είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γονείς των κοριτσιών είναι λιγότερο πιθανό να πίνουν αλκοόλ, να κάνουν χρήση ναρκωτικών και να καπνίζουν, ενώ οι μητέρες αγοριών είναι πιο πιθανό να έχουν περιττά κιλά. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, συγκέντρωσαν δεδομένα από ανοιχτή μελέτη που παρακολουθούσε περισσότερους από 30.000 γονείς άνω των 50 ετών και τους / τις συζύγους τους.

Για τη μελέτη επιλέχθηκαν τελικά περίπου 13.222 γονείς, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 14 χρόνια.

Οι γονείς δήλωσαν τον αριθμό των παιδιών που απέκτησαν και το φύλο τους.

Συμπλήρωναν επίσης τακτικά γνωστικά τεστ που αξιολογούσαν τις νοητικές τους δεξιότητες, όπως είναι η μνήμη, η συγκέντρωση, η σκέψη και η κατανόηση.

Αυτά περιελάμβαναν την απομνημόνευση μιας λίστας 10 λέξεων, την αντίστροφη μέτρηση από το 100 ανά επτά αριθμούς και την αντίστροφη μέτρηση για 10 συνεχόμενους αριθμούς.

Συνολικά 10.872 συμμετέχοντες είχαν αγόρια, εκ των οποίων οι 4.862 ένα αγόρι, οι 3.523 δύο και οι 2.487 τρία ή περισσότερα.

Από αυτούς που δεν είχαν αγόρια, οι 891 είχαν μία κόρη, οι 905 δύο κόρες και οι 554 είχαν τρεις ή περισσότερες κόρες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γονείς με τουλάχιστον ένα γιο παρουσίαζαν ταχύτερο ρυθμό γνωστικής έκπτωσης σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν γιους.

Η ταχύτητα της νοητικής έκπτωσης ήταν παρόμοια τόσο για τους πατέρες όσο και για τις μητέρες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι επιδράσεις ήταν ήπιες συγκριτικά με τη γενική έκπτωση που παρατηρείται στο πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα ωστόσο με την Katrin Wolf και τους συνεργάτες της, οι αλλαγές παρέμεναν ορατές ακόμα και αφού λήφθηκαν υπόψιν κοινωνικοδημογραφικοί παράγοντες υγείας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ευρήματα της μελέτης.

Η ανάλυσή τους αποκάλυψε επίσης ότι η μείωση των νοητικών ικανοτήτων των γονιών ήταν ταχύτερη αν είχαν πολλούς γιους, σε σύγκριση με τους γονείς που είχαν μόνο κόρες.

Δεν διερευνήθηκε ο βιολογικός μηχανισμός πίσω από τα ευρήματά τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ωστόσο, ότι οι γονείς των γιων μπορεί να είναι πιο πιθανό να «έχουν μειονέκτημα σε προχωρημένη ηλικία, καθώς οι κόρες παρέχουν περισσότερη κοινωνική υποστήριξη από τους γιους και γίνονται πιο συχνά άτυποι φροντιστές των γονιών τους».

Το βιολογικό φύλο ενός παιδιού μπορεί επίσης να «επηρεάσει» τις γονικές συμπεριφορές, με τις μητέρες των γιων να έχουν κατά μέσο όρο περισσότερα κιλά για «μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την εγκυμοσύνη», από εκείνες που έχουν κόρες.

Αυτό το συνδυασμένο όφελος για τη σωματική και ψυχική υγεία των γονέων των κοριτσιών «μπορεί να συμβάλει σε μικρότερο κίνδυνο άνοιας», τονίζουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αφορούν όλα τα παιδιά των συμμετεχόντων, ανεξάρτητα από το αν ήταν βιολογικά, υιοθετημένα ή θετά.

Πηγή: Journal of Psychiatric Research

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ