Covid-19: Η Στρατηγική Ρινικού Εμβολίου “Prime and Spike” βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου


Covid-19: Ένα ρινικό εμβόλιο σχεδιασμένο από το Yale μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσολογικής απάντησης στην COVID-19 σε ζώα που είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως και να μειώσει τη μετάδοση του ιού, αναφέρουν ερευνητές του Yale στις 27 Οκτωβρίου στο περιοδικό Science. Η νέα προσέγγιση του εμβολίου που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Yale -η οποία είναι γνωστή ως “prime and spike”- έχει σχεδιαστεί για να εκκινήσει την ανοσολογική απόκριση στο αναπνευστικό σύστημα, το οποίο είναι το πρώτο μέρος του σώματος που μολύνεται από τον ιό.

Οι ενδομυϊκές ενέσεις εμβολίου, τις οποίες έχουν λάβει οι περισσότεροι άνθρωποι για να προστατευθούν από τη μόλυνση με COVID-19, παρέχουν μια ευρεία ανοσολογική απόκριση σε όλο το σώμα και βοηθούν στην αποτροπή σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο, αυτή η προστασία τείνει να εξασθενεί μετά από περίπου τέσσερις μήνες, αφήνοντας τους ανθρώπους ευάλωτους σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και αναδυόμενες παραλλαγές.

Η νέα προσέγγιση “prime” και “spike” μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων των εμβολιασμένων ατόμων ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση εντός του βλεννογόνου της αναπνευστικής οδού, τα οποία είναι τα πρώτα κύτταρα που προσβάλλονται από την COVID-19. (“Prime” αναφέρεται στη διαδικασία έγχυσης του εμβολίου απευθείας στον μυ, όπως συνήθως γίνεται. Το “Spike” αναφέρεται σε έναν επακόλουθο εμβολιασμό με πρωτεΐνες spike, που είναι γνωστό ότι προέρχονται από τον κορωνοϊό, απευθείας στο ρουθούνι, όπου είναι γνωστό ότι ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό).

“Το ρινικό εμβόλιο προάγει την ανάπτυξη ανοσίας εντός του αναπνευστικού συστήματος, το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί ταχύτερα στη μόλυνση”, δήλωσε ο δρ Benjamin Goldman-Israelow, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής (λοιμώδεις νόσοι) στην Ιατρική Σχολή του Yale και συν-συγγραφέας της δημοσίευσης. “Με τη δημιουργία ανοσίας του βλεννογόνου, το εμβόλιο συμβάλλει στο να σταματήσει ο ιός στο σημείο εισόδου του, αντί να περιμένει μέχρι αργότερα για να τον καταπολεμήσει”. Η ομάδα του Γέιλ, με επικεφαλής την Goldman-Israelow και την Tianyang Mao, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο εργαστήριο της συναδέλφου και συν-συγγραφέα Akiko Iwasaki, καθηγήτριας Ανοσοβιολογίας Sterling, χορήγησε το ρινικό εμβόλιο τόσο σε εμβολιασμένα όσο και σε μη εμβολιασμένα ποντίκια.

Διαπίστωσαν αυξημένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μόνο στις αναπνευστικές διαδρομές των εμβολιασμένων ποντικών. Τα ποντίκια που δεν είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως, καθώς και τα εμβολιασμένα ποντίκια που δεν έλαβαν ρινικό εμβόλιο, πέθαναν από μόλυνση. Εν τω μεταξύ, τα ποντίκια που έλαβαν το ενδορινικό αναμνηστικό εμβόλιο κατά της αιχμής προστατεύθηκαν πλήρως από τον θάνατο και τη νόσο. Στα χάμστερ που έλαβαν το ρινικό εμβόλιο, η ομάδα του Yale διαπίστωσε μειωμένη διάρκεια και συνολική ποσότητα ιικής έκχυσης, δηλαδή όταν ένα μολυσμένο άτομο απελευθερώνει αντίγραφα του ιού, μεταξύ άλλων μέσω του φτερνίσματος ή του βήχα. Τα χάμστερ που εμβολιάστηκαν με τη μέθοδο prime and spike βρέθηκε επίσης να έχουν μειωμένο ιικό φορτίο όταν στεγάζονταν στο ίδιο κλουβί με μολυσμένα, ανεμβολίαστα χάμστερ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η στρατηγική αυτή μειώνει τα τραίνα μετάδοσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αυξημένο εύρος ανοσολογικής απόκρισης μεταξύ των ζώων που έλαβαν το ρινικό εμβόλιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η προσέγγιση θα ήταν αποτελεσματική έναντι ενός ευρέος φάσματος κορωνοϊών με πανδημικό δυναμικό. Η Goldman-Israelow σημείωσε ότι η προσέγγιση του Yale δεν χρησιμοποιεί ζωντανούς ιούς, ιικούς φορείς ή επικουρικά, γεγονός που μπορεί να καταστήσει το εμβόλιο ασφαλέστερο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ