Nikola Jokic, αθόρυβα στο δρόμο για την απόλυτη καταξίωση


Ο Σέρβος γίγαντας θα μπορούσε να είναι κάλλιστα πρωταγωνιστής κάποιας βαλκανικής καλτ ταινίας. Το ταλέντο του όμως είναι τέτοιο που τον οδηγεί μέχρι τους κορυφαίους του ΝΒΑ.

Mπορεί να κάνει τα πάντα, εκτός από το να πηδά. Αυτή ήταν μια ατάκα του Καναδού γκαρντ των Denver Nuggets Jamal Murray πριν λίγους μήνες όταν του ζήτησαν να περιγράψει τον συμπαίκτη του, Nikola Jokic. Και πράγματι, έτσι είναι. Σε μια λίγκα γεμάτη αθλητικούς παίκτες, ο Σέρβος σέντερ όχι μόνο επιβιώνει αλλά και ξεχωρίζει για έναν και μόνο λόγο: Γιατί ξέρει μπάσκετ. Πραγματικό μπάσκετ.

Nikola Jokic, αθόρυβα στο δρόμο για την απόλυτη καταξίωση
Αυτή τη στιγμή, οι Denver Nuggets φιγουράρουν με ρεκόρ 20-9 στην πρώτη θέση της πάντοτε απαιτητικής Άγριας Δύσης. Παρά τις πολλές και σημαντικές απουσίες τους κατά καιρούς ( Will Barton, Gary Harris, Paul Millsap, Michael Porter Jr.) έχουν κατορθώσει να παίζουν καλά και κυρίως σε σταθερό επίπεδο. Βασική αιτία; Ο Nikola Jokic.

Η βιογραφία
Το Σόμπορ δεν θα έλεγε κάποιος ότι αποτελεί και την πιο γνωστή πόλη της Σερβίας, στα βόρεια της χώρας. Εκεί όμως γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1995 ο Nikola Jokic. Μεγαλώνοντας ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ για πλάκα περισσότερο με τα μεγαλύτερα αδέρφια του Strahinja και Nemanja. Η κύρια ασχολία τους ωστόσο ήταν ο οικογενειακός στάβλος, από όπου προέκυψε και η αγάπη του Nikola για τα άλογα. Ο ίδιος έχει δηλώσει κατά το παρελθόν πως ήθελε να ασχοληθεί με το στάβλο και τις ιπποδρομίες όταν ήταν μικρός. Το μπάσκετ, πέρα από διασκέδαση και χαλάρωση, δεν υπήρχε καν στο μυαλό του.

Αυτό άλλωστε φαινόταν και από τις διατροφικές του συνήθειες, οι οποίες περιελάμβαναν άφθονη Coca Cola και μπόλικο κόκκινο κρέας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο μικρός Nikola να διατηρεί αρκετά κιλά περισσότερα από αυτά που έπρεπε. Όταν δε, ξεκίνησε προπονήσεις, χρειάστηκε να συγκρουστεί πολλές φορές με τον πατέρα του, γιατί απλά βαριόταν να πάει μέχρι το γήπεδο. Προτιμούσε να μείνει με τα άλογα. Το ταλέντο του όμως ήταν τέτοιο που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Κάτι που κατάλαβε ο γνωστός και μη εξαιρετέος μάνατζερ Misko Raznatovic.

Από το Βελιγράδι στο ΝΒΑ
Ο ύψους 2,13 μ. Σέρβος θα μετακομίσει στο Βελιγράδι (μαζί με τον αδερφό του Strahinja, ο οποίος θα παίξει και τον ρόλο του προστάτη/διατροφολόγου/βοηθού στις προπονήσεις), όπου και θα υπογράψει το καλοκαίρι του 2012 συμβόλαιο με την ομάδα του Raznatovic, Mega Vizura. Το καλοκαίρι του 2014 θα δηλώσει υποψηφιότητα στο draft του ΝΒΑ.

Οι Nuggets θα τον επιλέξουν στο νο.41, αλλά θα μείνει έναν ακόμη χρόνο στην Ευρώπη όπου θα ξεχωρίσει σαν ένας από τους καλύτερους παίκτες της Αδριατικής λίγκας. Μάλιστα, η Μπαρτσελόνα εξέτασε πάρα πολύ ζεστά την περίπτωσή του. Το μέλλον όμως του Jokic βρισκόταν στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Το 2015 θα βρεθεί στο Ντένβερ και κάπου εκεί θα ξεκινήσει να γράφεται η ιστορία. Ο ατίθασος Σέρβος θα δουλέψει αρκετά, τόσο ώστε να εξελιχθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια σε έναν από τους καλύτερους ψηλούς του ΝΒΑ. Όντας μάλιστα αρκετά αργός και καθόλου αλτικός.

Πώς προκύπτει η συζήτηση για το βραβείο του MVP
Μέχρι στιγμής ο Jokic γράφει μ.ο. 17,7 π., 9,9 ρ. και 7,5 ασ. Στην ιστορία του ΝΒΑ μόλις 4 παίκτες έχουν σημειώσει αντίστοιχους μέσους όρους σε μία σεζόν: Οι Wilt Chamberlain, Oscar Robertson, Magic Johnson και Russell Westbrook. Αντιλαμβάνεσαι πως με αυτόν τον τρόπο, ο Σέρβος ψηλός μπαίνει σε ένα πολύ εκλεκτό γκρουπ παικτών που έχουν ένα κοινό στοιχείο: Και οι 4 έχουν κερδίσει το βραβείο του Πολυτιμότερου Παίκτης της κανονικής διάρκειας του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη.

Highlight της φετινής του παρουσίας, μέχρι στιγμής, ένα ματς απέναντι στους Suns, τον περασμένο Οκτώβρη. Εκεί, ο Jokic έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του NBA με triple-double χωρίς να χάσει σουτ εντός πεδιάς (35 π., 8/8 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 12 ρ., 11 ασ., συν 4 κλεψίματα). Ο άλλος ήταν ο Wilt Chamberlain. Μοιάζει -και είναι- από δύσκολο έως εξωπραγματικό να δούμε στο τέλος της σεζόν τον Jokic με το συγκεκριμένο τρόπαιο. Ειδικά σε ένα πρωτάθλημα που έχει αρκετούς πρωταγωνιστές πολύ πιο προικισμένους και εμπορικούς από αυτόν. Αν όμως συνεχίσει, μαζί με τους Nuggets, στα ίδια υπερβατικά standards για μερικούς μήνες ακόμη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός του να μπει στην κούρσα με αξιώσεις.

Καθόλου άσχημα για τον πιτσιρικά από το Σόμπορ, που κάποτε ασχολούνταν με τα άλογα πολύ πιο σοβαρά σε σχέση με το μπάσκετ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ