Συναγερμός στη Βρετανία: Το «σχέδιο πολέμου» για τα μπλακ άουτ


Η Βρετανία έχει στο συρτάρι «πολεμικά» σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις πιθανές εβδομαδιαίες διακοπές ρεύματος αυτό το χειμώνα

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση πιθανού μπλακ άουτ, επεξεργάζεται η κυβέρνηση στη Βρετανία, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι προμήθειες τροφίμων και νερού, οι μεταφορές και οι επικοινωνίες ενδέχεται να διακοπούν για επτά ημέρες λόγω εθνικής διακοπής ρεύματος με φόντο τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση. Οι αξιωματούχοι του Whitehall δοκιμάζουν το Πρόγραμμα Yarrow, το μυστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του μπλακ άουτ, ένα σχέδιο που είχε εκπονηθεί για πρώτη φορά πέρυσι πριν ξεκινήσει η εισβολή στην Ουκρανία

Τα κυβερνητικά έγγραφα με την ένδειξη «ευαίσθητο» προειδοποιούν ότι οι προμήθειες, οι μεταφορές και οι επικοινωνίες θα μπορούσαν να διακοπούν σοβαρά ακόμη και για μία εβδομάδα, σε ένα «χειρότερο σενάριο» σε περίπτωση εθνικής διακοπής ρεύματος. Οι αξιωματούχοι δίνουν προτεραιότητα στην παροχή τροφή, νερού και στέγης σε νέους και ηλικιωμένους, καθώς και σε όσους έχουν ευθύνες φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, εν μέσω ανησυχίας ότι η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί δραματικά.

Το διακυβερνητικό σχέδιο καταρτίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τον σχεδιασμό και την ανθεκτικότητα σε περίπτωση μεγάλης βλάβης στο εθνικό δίκτυο, ανέφερε η Guardian. Γίνεται κατανοητό ότι ο τύπος τεχνικού σφάλματος που προβλέπεται στα σχέδια περιλαμβάνει επίθεση από εχθρική ξένη δύναμη σε υποβρύχια καλώδια ρεύματος, μετά και τις επιθέσεις κατά των ενεργειακών αγωγών Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα που αποδίδονται από τη Δύση στη Μόσχα, καθώς και ζημιές από πλημμύρες και καταιγίδες .

Την ίδια στιγμή οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για έναν πιο κρύο από το συνηθισμένο χειμώνα φέτος που θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις προμήθειες φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Το Πρόγραμμα Yarrow προετοιμάζει τη χώρα για μια κατάσταση πιο σοβαρή από αυτή που περιέγραψε η εθνική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο μήνα, προειδοποιώντας για τρίωρες κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.

Τα σχέδια προβλέπουν ότι το 60% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα καλυφθεί «μεταξύ 2ης και 7ης ημέρας», όταν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα έχουν «διακοπτόμενη πρόσβαση» στην προμήθεια. Οι οικιακές επιχειρήσεις θα ειδοποιούνται 24 ώρες πριν από μια προγραμματισμένη διακοπή.

Το «σχέδιο αποσύνδεσης εκ περιτροπής» έχει σχεδιαστεί για να κόβει ομοιόμορφα το ρεύμα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με έγγραφα που είδε ο The Guardian. Οι διακοπές ρεύματος θα πρέπει αρχικά να γίνονται μόνο μία φορά την ημέρα για τρεις ώρες, αν και μπορεί να χρειαστεί έως και μία ώρα για να επανασυνδεθεί μετά από αυτό – αν και η συχνότητα των διακοπών θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κρίσης. Και σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο του Program Yarrow, μόνο τα αναλογικά ραδιόφωνα θα λειτουργούσαν, με μόνο το BBC να εκπέμπει για συνεχή ενημέρωση.

Μια πηγή του Whitehall είπε στην εφημερίδα: «Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκ των προτέρων. Το γεγονός ότι μιλούν για αυτό τώρα σημαίνει ότι έχουν πραγματική ανησυχία ότι μπορεί να συμβεί ».

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, είναι σωστό να σχεδιάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια και να συνεργαζόμαστε με τη βιομηχανία για να προετοιμάσουμε και να δημιουργήσουμε ισχυρά σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Τον περασμένο μήνα η National Grid είχε προειδοποιήσει ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα, εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και χτυπήσει ένας κρύος χειμώνας. Σε αυτό που αποκάλεσε «απίθανο» σενάριο, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO) είπε ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προγραμματισμένες τρίωρες διακοπές για να διασφαλιστεί ότι το δίκτυο δεν θα καταρρεύσει.

Σχεδιασμένες διακοπές ρεύματος έπληξαν το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 ως απάντηση στις απεργίες των ανθρακωρύχων και την πετρελαϊκή κρίση. Υπήρξαν επίσης μεγάλες απρογραμμάτιστες διακοπές σε καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένου του 1987 όταν πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν στο σκοτάδι.

Τα φώτα θα παραμείνουν αναμμένα αυτόν τον χειμώνα, εκτός εάν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο που παρήγαγαν το 43% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας τον περασμένο χρόνο δεν μπορούν να λάβουν αρκετό φυσικό αέριο για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ενόψει του «προκλητικού» χειμώνα που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός ενεργειακός εφοδιασμός μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο διαχειριστής του δικτύου σχεδιάζει επίσης τι θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχαν εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρώπη και ανεπαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου. Για να αντιμετωπιστεί η απώλεια εισαγωγών από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, υπάρχουν δύο γιγαβάτ σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε ετοιμότητα για να ενεργοποιηθούν εάν χρειαστεί για την κάλυψη της ζήτησης.

Ο διευθυντής του National Grid, Τζόν Πέτιγκροου πιστεύει ότι τα βρετανικά νοικοκυριά θα βρουν τον επερχόμενο χειμώνα «οικονομικά πολύ, πολύ δύσκολο». Πρόσθεσε επίσης ότι ήταν πιθανή η σύντομη διακοπή ρεύματος. Μιλώντας στο BBC, είπε: «Μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα το διαχειριστούμε πολύ προσεκτικά».

Ωστόσο, είπε ότι «δεν είναι ώρα να πανικοβληθεί ο κόσμος», προσθέτοντας: «Αυτό που κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η υποδομή που έχουμε και τα δίκτυα είναι εύρωστα και έτοιμα για το χειμώνα, και έχω χιλιάδες μηχανικούς. φροντίζοντας να είναι έτοιμο το δίκτυο για ό,τι καιρό και αν έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Οι προμήθειες φυσικού αερίου είχαν ήδη διακοπεί από τα lockdown μετά την πανδημία καθώς οι χώρες πάλευαν να ανεφοδιαστούν για τη «μεγάλη επανεκκίνηση», οδηγώντας σε τεράστια αύξηση της ζήτησης και στη συνέχεια των τιμών. Και αυτό επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις προμήθειες φυσικού αερίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει ήδη την καθυστέρηση του κλεισίματος τμήματος ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στο Nottinghamshire λόγω φόβων για την ενέργεια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ