Προσδόκιμο ζωής: Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα γονίδια και η διατροφή στην μακροζωία σας;


Τι είναι αυτό που αφήνει μερικούς ανθρώπους να ζήσουν μέχρι την ηλικία των 100 ετών και άνω; Μια νέα μελέτη από τη συνεχιζόμενη Centenarian Study της Νέας Αγγλίας υποδηλώνει ότι τα προστατευτικά γονίδια μπορεί να συμβάλουν σημαντικά. Σε αυτό που οι ερευνητές περιγράφουν ως την πρώτη μελέτη αυτού του είδους, ανέλυσαν και αποκρυπτογράφησαν ολόκληρους τους γενετικούς κώδικες ενός άνδρα και μιας γυναίκας που έζησαν μετά την ηλικία των 114 ετών.

Ζήστε όσο πιο πολύ μπορείτε

Οι δύο λεγόμενοι υπεραιωνόβιοι είχαν:

  • DNA που φαινόταν να μοιάζει πολύ με ανθρώπους που δεν είχαν μεγάλη ζωή
  • περίπου ο ίδιος αριθμός παραλλαγών γονιδίων που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας όπως παρατηρείται σε άτομα από τον γενικό πληθυσμό των οποίων το γονιδίωμα έχει προσδιοριστεί η αλληλουχία
  • περισσότερες από 50 πιθανές παραλλαγές γονιδίων που σχετίζονται με τη μακροζωία, μερικές από τις οποίες ήταν απροσδόκητες και δεν είχαν παρατηρηθεί πριν.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα γονίδια που συνδέονται με τη μακροζωία μπορεί να αντισταθμίσουν κατά κάποιο τρόπο τα γονίδια που συνδέονται με την ασθένεια. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επιτρέψει μια εκτεταμένη διάρκεια ζωής. Τα αποτελέσματα αναφέρθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Genetics.

Ανάληψη ελέγχου

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κάτι λιγότερο από 50 χρόνια. Σήμερα, το μέσο νεογέννητο μπορεί να αναμένει να φτάσει τα 80 χρόνια. Αυτό το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός έχει ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τα γονίδια και οτιδήποτε έχει να κάνει με την πρόοδο στη δημόσια υγεία και τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 75 ετών της ζωής, τα γονίδια έχουν σχετικά μικρή επίδραση στη μακροζωία, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 20% έως 25% των λόγων για τους οποίους φτάνεις σε αυτήν την ηλικία. Το να μην καπνίζετε, να τρώτε υγιεινά, να κάνετε άφθονη άσκηση και να περιορίσετε το αλκοόλ έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

Μόλις φτάσετε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, τα γονίδια έχουν όλο και μεγαλύτερη σημασία. Και μόλις φτάσεις τα 90 σου, πόσο περισσότερο είναι πιθανό να ζήσεις καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό την ημέρα που το σπέρμα του πατέρα σου γονιμοποίησε το ωάριο της μητέρας σου.

Δεν χρειάζεται ακόμη να γίνει η αλληλουχία του DNA σας για να προσδιοριστεί ποια γονίδια φέρετε. Δεν θα αλλάξει αυτό που πρέπει να κάνετε τώρα. Έχετε τη δύναμη να αλλάξετε πολλά πράγματα που επηρεάζουν την υγεία σας και πόσο καιρό ζείτε. Ακολουθούν 10 βήματα που θα σας βοηθήσουν να έχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή:

  • Μην καπνίζετε.
  • Να είστε σωματικά δραστήριοι κάθε μέρα.
  • Τρώτε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη, λαχανικά και φρούτα. Μειώστε ή αποφύγετε τα ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε πιο υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη.
  • Φροντίστε να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D και ασβέστιο.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος και σχήμα σώματος.
  • Προκαλέστε το μυαλό σας.
  • Δημιουργήστε ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο.
  • Προστατέψτε την όραση, την ακοή και τη γενική υγεία σας ακολουθώντας τις οδηγίες προληπτικής φροντίδας.

  • Να χρησιμοποιείτε νήμα, να βουρτσίζετε και να επισκέπτεστε τακτικά έναν οδοντίατρο. Η κακή στοματική υγεία μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε κακή διατροφή, πόνο και πιθανώς ακόμη και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
  • Συζητήστε με το γιατρό σας εάν χρειάζεστε κάποιο φάρμακο που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, τη θεραπεία της οστεοπόρωσης ή τη μείωση της χοληστερόλης, για παράδειγμα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ