Τσιγάρα Μειωμένης Νικοτίνης: Οδηγούν σε λιγότερο κάπνισμα ανήσυχους καταθλιπτικούς καπνιστές


Τσιγάρα Μειωμένης Νικοτίνης: Η μείωση της ποσότητας νικοτίνης στα τσιγάρα σε μη εθιστικά επίπεδα μπορεί να μειώσει το κάπνισμα χωρίς να επιδεινωθεί η ψυχική υγεία σε καπνιστές με διαταραχές της διάθεσης ή του άγχους, σύμφωνα με ερευνητές του Penn State College of Medicine και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Είπαν ότι η μείωση της περιεκτικότητας νικοτίνης στα τσιγάρα θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον εθισμό, να μειώσει την έκθεση σε τοξικές ουσίες και να αυξήσει τις πιθανότητες ενός καπνιστή να σταματήσει το κάπνισμα. Ο καπνός παραμένει η κύρια αποτρέψιμη αιτία πρόωρου θανάτου και ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσφατες προτάσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων και της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας επιδιώκουν να περιορίσουν την ποσότητα νικοτίνης στα τσιγάρα σε ελάχιστα εθιστικά επίπεδα. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η μείωση της περιεκτικότητας σε νικοτίνη θα μπορούσε να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν αν αυτές οι πολιτικές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους καπνιστές με τρέχουσες ή προηγούμενες συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές – οι οποίες επηρεάζουν κατ’ εκτίμηση το 38% των καπνιστών τσιγάρων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Jonathan Foulds, καθηγητή Επιστημών Δημόσιας Υγείας και Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας, οι καπνιστές με ψυχικές παθήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα στέρησης νικοτίνης και λιγότερη επιτυχία στη διακοπή του καπνίσματος. Είπε επίσης ότι υπάρχουν εικασίες ότι η μείωση της περιεκτικότητας σε νικοτίνη σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα μπορούσε να επιδεινώσει τα ψυχιατρικά συμπτώματα σε καπνιστές με ψυχικές παθήσεις και να οδηγήσει σε βαρύτερο κάπνισμα και αυξημένη έκθεση σε τοξικές ουσίες ή επιβλαβείς χημικές ουσίες. Οι ερευνητές μελέτησαν 188 καπνιστές με ιστορικό ή με τρέχουσα διαταραχή της διάθεσης ή του άγχους, οι οποίοι δεν σχεδίαζαν να το κόψουν. Οι εθελοντές συμμετέχοντες κατατάχθηκαν τυχαία σε μια ομάδα που έλαβε είτε ερευνητικά τσιγάρα που περιείχαν τη συνήθη ποσότητα νικοτίνης (11,6 mg νικοτίνης/τσιγάρο) είτε μια προοδευτικά μειωμένη ποσότητα νικοτίνης για μια επιπλέον περίοδο 18 εβδομάδων (η τελική ποσότητα ήταν 0,2 mg νικοτίνης/τσιγάρο). Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα κοτινίνης, ενός μεταβολίτη της νικοτίνης, τα επίπεδα επιβλαβών χημικών ουσιών, τους δείκτες εξάρτησης από το τσιγάρο και διάφορες μετρήσεις ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις μετρήσεις ψυχικής υγείας μεταξύ των δύο ομάδων κατά την ολοκλήρωση της μελέτης. Η ομάδα χρησιμοποίησε την Κλίμακα Ψυχολογικής Δυσφορίας Kessler, μια αξιολόγηση αυτοαναφοράς έξι στοιχείων, όπου οι συμμετέχοντες ανέφεραν σε μια κλίμακα 5 σημείων τον βαθμό στον οποίο βίωναν συναισθήματα ή συγκινήσεις όπως “νευρικότητα”, “απελπισία” ή “τόσο καταθλιπτικό που τίποτα δεν μπορούσε να τους φτιάξει τη διάθεση”. Οι βαθμολογίες αναπτύσσονται με το άθροισμα των βαθμών για τις έξι εμπειρίες. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα μειωμένης περιεκτικότητας σε νικοτίνη σημείωσαν κατά μέσο όρο 5,3 στην αρχή της μελέτης και ολοκλήρωσαν με μέσο όρο βαθμολογίας 4,6, ενώ οι συμμετέχοντες στην ομάδα συνήθους περιεκτικότητας σε νικοτίνη σημείωσαν 6,1 στην αρχή της μελέτης και ολοκλήρωσαν γύρω στο 4,9. “Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά επειδή θέλουμε να κατανοήσουμε την επίδραση που θα είχαν αυτές οι πολιτικές στους καπνιστές με αγχώδεις ή καταθλιπτικές διαταραχές”, δήλωσε ο Foulds, ερευνητής του Ινστιτούτου Καρκίνου του Penn State. “Τα δεδομένα μας έδειξαν ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στις μετρήσεις ψυχικής υγείας μεταξύ των ομάδων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα τσιγάρα μειωμένης νικοτίνης μπορεί να μην έχουν δυσμενείς ψυχολογικές επιπτώσεις σε αυτόν τον πληθυσμό”.

Παρόμοια με ό,τι ανέφεραν προηγούμενες μελέτες, ο Foulds και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι οι ομάδες της ομάδας με μειωμένη περιεκτικότητα σε νικοτίνη απορροφούσαν μικρότερες ποσότητες νικοτίνης και προσλάμβαναν χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών καρκινογόνων ουσιών, όπως ο βιοδείκτης 4-(μεθυλνιτροζαμινο)-1-(3-πριιδυλο)-1-βουτανόλη), πιο γνωστός ως NNAL. Αυτή η ομάδα κάπνιζε επίσης λιγότερα τσιγάρα και ανέφερε χαμηλότερα επίπεδα εθισμού στη νικοτίνη μέχρι το τέλος της τυχαιοποιημένης φάσης της δοκιμής. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο PLOS ONE σήμερα, 2 Νοεμβρίου. Μοναδικό σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες είχαν επίσης την επιλογή να “επιλέξουν τη θεραπεία τους”, μετά την περίοδο των 18 εβδομάδων. Θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη χρήση των δικών τους τσιγάρων, να συνεχίσουν να καπνίζουν τα τσιγάρα της έρευνας ή να επιχειρήσουν να το κόψουν. Από τους 188 συμμετέχοντες στη μελέτη, εκείνοι που τυχαιοποιήθηκαν στα τσιγάρα μειωμένης περιεκτικότητας νικοτίνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διακόψει το κάπνισμα 12 εβδομάδες αργότερα (18,1%), σε σύγκριση με εκείνους στην ομάδα ελέγχου (συνήθης περιεκτικότητα νικοτίνης) (4,3%).

“Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή που διαπιστώνει ότι οι καπνιστές που χρησιμοποιούσαν τσιγάρα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν διακόψει το κάπνισμα (με βιοχημική επαλήθευση), τρεις μήνες μετά το τέλος της δοκιμής”, δήλωσε ο Foulds. “Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι αυτές οι πολιτικές θα οδηγήσουν πιθανώς σε μειωμένη απορρόφηση νικοτίνης από τα τσιγάρα χωρίς να επιδεινώσουν την ψυχική υγεία των καπνιστών με διαταραχές της διάθεσης ή του άγχους”, δήλωσε ο Δρ Eden Evins, καθηγητής Ψυχιατρικής της Οικογένειας Cox στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. “Υποδηλώνουν επίσης ότι με την κατάλληλη υποστήριξη και τους κατάλληλους πόρους, οι καπνιστές με διαταραχές της διάθεσης και του άγχους θα μπορούσαν να διακόψουν με επιτυχία το κάπνισμα ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ