Κακοκαιρία EVA: Δυτική Ελλάδα και νησιά του Ιονίου πλήττονται από τα ξημερώματα του Σαββάτου (05/11) – Ισχυρά φαινόμενα θα πλήξουν τις επόμενες ώρες την κεντρική Ελλάδα και την Αττική – Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία
Η κακοκαιρία «EVA» έχει φτάσει για τα καλά στη χώρα μας με τη Δυτική Ελλάδα να έρχεται αντιμέτωπη από το πρωί με τα ισχυρά φαινόμενα.
Όλα τα νησιά του Ιονίου βρίσκονται σε συναγερμό με την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο να πλήττονται ιδιαίτερα, ενώ αυτή την ώρα η κακοκαιρία έχει περικυκλώσει την Πελοπόννησο, η οποία είναι προετοιμασμένη για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Από το βράδυ τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης) και κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.
Δείτε LIVE μέσα από το WINDY πώς κινείται κάθε στιγμή το βαρομετρικό κυκλώνοντας την Ελλάδα:
Ισχυροί άνεμοι στο Ρίο Αντίρριο
Το απόγευμα του Σαββάτου η κακοκαιρία έφτασε στο Ρίο Αντίρριο. Ήδη από νωρίς το Σάββατο, έχει επιβληθεί απαγορευτικό απόπλου για ανοικτού τύπου πλοία από και προς την Κέρκυρα εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Βροχοπτώσεις και άνεμοι στη Ζάκυνθο
Η Ζάκυνθος από τις 14:00 το μεσημέρι του Σαββάτου (05/11) βρίσκεται στο «μάτι» της κακοκαιρίας και έρχεται αντιμέτωπη με δυνατούς ανέμους και βροχόπτωση.
Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά αύριο Κύριακή (06/11) τόσο στο νησί όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.
Η «EVA» χτυπάει την Κέρκυρα
Σφοδρές καταιγίδες σημειώνονται αυτή την ώρα στην Κέρκυρα, καθώς το βαρομετρικό βρίσκεται πάνω από το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα, από κεραυνό πήρε φωτιά ένας μετασχηματιστής ξενοδοχείου.
Μόνο με κλειστού τύπου πλοία γίνονται τα δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, λόγω των ισχυρών νοτιάδων που πνέουν στην περιοχή.

Νέο μήνυμα της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινομενα
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-11-22 και αναφέρεται στην κακοκαιρία “EVA”, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τόπους στη χώρα μας σήμερα Σάββατο (05-11-22) και αύριο Κυριακή (06-11-22). Η κακοκαιρία θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.
Πιο αναλυτικά:
Σήμερα Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που ήδη επηρεάζουν τα βορειοδυτικά (το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο) από το μεσημέρι και μετά θα επεκταθούν στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
Από το βράδυ τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης) και κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.
Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.
Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου (05-11-2022) έως νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (06-11-2022).
Ο καιρός την Κυριακή 6 Νοεμβρίου
Την Κυριακή βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα έως πολύ έντονα και τα οποία το βράδυ θα αρχίσουν να περιορίζονται στα ανατολικά, στα κεντρικά, στα νότια και στο Αιγαίο. Κατά τόπους θα εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις.
Από τις απογευματινές ώρες αύριο πολύ έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και σε περιοχές της Κρήτης. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.
Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 21, στην Ήπειρο από 8 έως 19 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 8 έως 20, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 12 έως 22-23 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5-6 Μποφόρ και τοπικά 7 Μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε ανατολικούς έως βορειοανατολικούς με εντάσεις 5-6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 Μποφόρ και από το βράδυ άνεμοι βορείων διευθύνσεων με μικρή εξασθένηση. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων οι άνεμοι θα είναι τοπικά θυελλώδεις.
Στην Αττική αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5-6 Μποφόρ και από αργά το βράδυ ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 5 Μποφόρ, όμως κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων οι άνεμοι θα ενισχύονται τοπικά σε θυελλώδεις. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί με εντάσεις 4-5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 19 βαθμούς.

