Όχι στα μαγκάλια για θέρμανση – Κίνδυνος θάνατος


Την τελευταία δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσαν τα μνημόνια στην πατρίδα μας και εξαιτίας του δυσβάστακτου κόστους του πετρελαίου, με τον υψηλότερο ειδικό φόρο στην Ευρώπη, συμπολίτες μας αναζήτησαν φθηνούς τρόπους να ζεσταθούν και να μην πεθάνουν από το κρύο.

Σε μια από τις επικίνδυνες λύσεις που κατέφυγαν ήταν και τα μαγκάλια, τα οποία είναι σκεύη χάλκινα ή μεταλλικά, συχνά αυτοσχέδια, στα οποία καίγονται κάρβουνα για να θερμάνουν εσωτερικό χώρο, και δυστυχώς φτωχοί συνάνθρωποι μας βρήκαν τραγικό θάνατο από τις αναθυμιάσεις.

Τα κάρβουνα στο μαγκάλι, όταν καίγονται εκλύουν μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο διαχέεται πολύ εύκολα στην ατμόσφαιρα, ενώ δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό, όπως ο κοινός καπνός, καθώς είναι άχρωμο, άοσμο, άγευστο και τοξικό αέριο, του οποίου η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμα και θάνατο.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα ισχυρό δηλητήριο, που κατά την εισπνοή του αρχικά προκαλεί πονοκέφαλο, κατόπιν ζάλη και στη συνέχεια αδυναμία του δηλητηριασμένου που ενώ καταλαβαίνει ότι κάτι τρομερό συμβαίνει, δεν μπορεί να αντιδράσει και τέλος απώλεια των αισθήσεων και κώμα.

Φέτος, το φθινόπωρο μέχρι τον Οκτώβριο κύλησε σχετικά ομαλά και είχε καλό καιρό και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Όπως είναι φυσικό, όμως, από εδώ και πέρα θα αρχίσει να κάνει κρύο και ο χειμώνας θα δείξει τα «δόντια» του. Οι ελληνικές οικογένειες ίσως βρίσκονται στην χειρότερη οικονομική κατάσταση, από τότε που ξέσπασε η κρίση το 2009, η φτώχεια και η ανεργία «θερίζουν», οι αποταμιεύσεις έχουν εξαντληθεί και τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας.

Ως ελέχθη, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβό για τον μέσο Έλληνα και έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα και την εκρηκτική άνοδο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, συνεπεία της αισχροκέρδειας στην αγορά και υπάρχει αδυναμία όλο και περισσότερων νοικοκυριών να ανταποκριθούν στο κόστος των λογαριασμών ρεύματος, καθιστώντας απαγορευτική την χρήση ηλεκτρικών σομπών και κλιματιστικών. Πιθανότατα, σε μια από
τις «φθηνές λύσεις» που θα στραφούν ως τρόπος θέρμανσης θα είναι και το μαγκάλι!

Είναι επιτακτική ανάγκη, το ελληνικό κράτος να ενημερώσει την κοινή γνώμη με κάθε πρόσφορο μέσο είτε με τηλεοπτικές καμπάνιες είτε μέσω social media, την επικινδυνότητα που έχουν τα συγκεκριμένα σκεύη για την υγεία και ζωή των πολιτών και ότι πρόκειται ξεκάθαρα για έναν «σιωπηλό δολοφόνο».

Καθώς, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση να μειώσει τους έμμεσους φόρους και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχει την δυνατότητα τουλάχιστον να δώσει υψηλότερο επίδομα θέρμανσης και σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, διευρύνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ακόμη, μπορεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να επιδοτήσει τους πολίτες, ώστε να αγοράσουν σόμπες ή να τοποθετήσουν λέβητες ξύλου στα σπίτια τους, καθώς το καυσόξυλο είναι σχετικά πιο φθηνό από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε αυτό το σημείο, αν έχουν την καλή διάθεση και θέληση μπορούν να βοηθήσουν και οι δήμοι και η τοπική αυτοδιοίκηση, όπου με δράσεις και σχετικές καμπάνιες να ευαισθητοποιήσουν τους δημότες τους, ώστε να δωρίσουν μεταχειρισμένες σόμπες και άλλες συσκευές θέρμανσης που δεν χρειάζονται στους άπορους συνανθρώπους μας, μέσω των
Κοινωνικών Παντοπωλείων που λειτουργούν στον εκάστοτε δήμο.

Τέλος, έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση να παύσει να χορηγεί ένα ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας στους παρόχους ρεύματος, να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια και επιτέλους να φορολογήσει τα υπερκέρδη στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν γίνεται να εξαθλιώνεται οικονομικά η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για να πλουτίζουν 4-5 μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες.

Ο καθένας να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες του, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και ο κόσμος είναι πιο απελπισμένος και ευάλωτος όσο ποτέ.

Θάνος Κάλλης
Email: [email protected]


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ