Covid – 19: Η κατάσταση του εμβολιασμού πολώνει τον πληθυσμό


Covid – 19: Τα άτομα που ταυτίζονται έντονα με την κατάσταση του εμβολίου COVID κάνουν πιο έντονες διακρίσεις έναντι της αντίστοιχης άλλης ομάδας. Αυτό προκύπτει από μελέτη που διεξήγαγε η ομάδα με επικεφαλής τον Luca Henkel, μέλος του Cluster of Excellence ECONtribute του Πανεπιστημίου της Βόννης, με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων της Ερφούρτης και της Βιέννης και του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής Bernhard Nocht του Αμβούργου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour. Οι ερευνητές ανέλυσαν τον βαθμό στον οποίο οι συμμετέχοντες προσδιόριζαν τον εαυτό τους με βάση την ιδιότητά τους ως εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι και πώς αντιλαμβάνονταν την άλλη ομάδα. Το αποτέλεσμα: Όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες αυτοπροσδιορίζονταν ως εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, τόσο πιο πιθανό ήταν να αποστασιοποιηθούν από την άλλη ομάδα.

Η ομάδα εξέτασε περισσότερα από 3.000 εμβολιασμένα και 2.000 μη εμβολιασμένα άτομα από τη Γερμανία και την Αυστρία από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022. Έπρεπε να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα από το ένα έως το επτά πόσο έντονα συμφωνούσαν με πέντε διαφορετικές δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση του εμβολιασμού τους. Για παράδειγμα, και από τις δύο ομάδες, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είναι περήφανοι που είναι (μη) εμβολιασμένοι Στο δεύτερο βήμα, δόθηκαν στους συμμετέχοντες 100 ευρώ για να τα μοιραστούν μεταξύ τους και ενός άλλου ατόμου. Έμαθαν εκ των προτέρων αν ο συνομιλητής τους ήταν εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος. Εάν το άτομο ανήκε σε διαφορετική ομάδα από τους ίδιους, το άτομο που μοίραζε τα χρήματα έκανε πιο έντονες διακρίσεις και έδωσε σημαντικά λιγότερα. Για παράδειγμα, τα εμβολιασμένα άτομα έδιναν κατά μέσο όρο 48 ευρώ σε άλλα εμβολιασμένα άτομα, αλλά μόνο 30 ευρώ σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Οι ανεμβολίαστοι είναι πιο πιθανό να αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι

Σε γενικές γραμμές, οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν τη δημόσια συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως πιο άδικη και δήλωσαν ότι βίωναν περισσότερο κοινωνικό αποκλεισμό. Η μελέτη παρέχει αποδείξεις για τη θεωρία που αναφέρεται στη βιβλιογραφία ότι οι συγκρούσεις προωθούνται όσο περισσότερο ταυτίζονται οι άνθρωποι με μια κοινωνική ομάδα, επειδή θεωρούν τη δική τους πεποίθηση ως τη σωστή και αισθάνονται ηθικά ανώτεροι. Για παράδειγμα, η μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο τα μη εμβολιασμένα άτομα ταυτίζονται με την κατάσταση εμβολιασμού τους, τόσο πιο πρόθυμοι είναι να διαδηλώσουν κατά των μέτρων COVID-19. “Δείχνουμε ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 έχει γίνει όχι μόνο μια απόφαση υγείας, αλλά και μια απόφαση ιδεολογικής αξίας”, λέει ο Henkel. Οι ερωτηθέντες όχι μόνον αυτοπροσδιορίστηκαν ατομικά ως εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, αλλά βλέπουν επίσης τον εαυτό τους ως μέρος μιας κοινωνικής ομάδας. Επομένως, οι συμβατικές εκστρατείες ενημέρωσης δεν είναι πολύ αποτελεσματικές. “Χρειαζόμαστε περισσότερες ανταλλαγές αντί για μονόπλευρες εκκλήσεις”, δήλωσε ο Henkel. Οι ερευνητές θεωρούν καθήκον των δημόσιων προσώπων, για παράδειγμα, να συνηγορήσουν υπέρ ενός ισχυρότερου διαλόγου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ