Νέες δομές ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους


Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση 104 νέων δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα, με προτάσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ.

Αφιερωμένη στην ψυχική υγεία, με στα παιδιά και τους εφήβους, ήταν η προηγούμενη εβδομάδα και στην Αθήνα ο ΠΟΥ Ευρώπης μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, και το υπουργείο Υγείας διοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου, με θέμα «Εβδομάδα ψυχικής υγείας: Ψυχική υγεία για παιδιά και εφήβους». Στόχος των εκδηλώσεων ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της προστασίας της ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων και την ανάγκη αντιμετώπισης του στίγματος και των διακρίσεων.

Η πανδημία Covid-19 επέφερε μεγάλη αναστάτωση στη ζωή των νέων ανθρώπων και σύμφωνα με στοιχεία ερευνών 1 στα 4 παιδιά αντιμετωπίζει θέμα ψυχικής υγείας. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση η Ελλάδα σε συνεργασία με τον ΠΟΥ προχώρησε με γρήγορες διαδικασίες σε στοχευμένες ενέργειες, που περιλαμβάνουν την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, ισότιμη πρόσβαση και εξάλειψη του στίγματος και των διακρίσεων.

«Στο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του πρωθυπουργού, δίνουμε έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, που αναδείχθηκαν ως μία από τις ομάδες που βίωσε τις πιο σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις από την πανδημία», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκε άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμους και επίκουρους ψυχιάτρους, και παιδοψυχιάτρους και νομοθετήθηκαν 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας.

Νέες υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση 104 νέων δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα, με προτάσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ. Όπως είπε η κ. Ράπτη, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των διαγωνισμών για τις 64 πρώτες Μονάδες και προχωράει άμεσα στην υλοποίησή τους. Από αυτές, οι 12 αφορούν την υποστήριξη παιδιών και εφήβων και της οικογένειας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έξι Κέντρα Ημέρας και μία Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων σε Αττική και Τρίκαλα. Από αυτές τις Μονάδες, τα δύο Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές και θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικά για κακοποιημένα παιδιά και εφήβους, το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δημιουργούνται, επίσης, τρεις Ξενώνες για παραβατικούς εφήβους σε Αθήνα, Πειραιά και Μακεδονία, καθώς και δύο Κέντρα ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας σε Δυτική Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ολοκληρώθηκαν, επίσης, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη δημιουργία 8 μονάδων για την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση σε Αττική, Πειραιά, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Τρίπολη και Ηράκλειο Κρήτης.

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο μοντέλο υποστήριξης των παιδιών μας στην κοινότητα» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ράπτη. Και υπογράμμισε ότι για την υποστήριξή των παιδιών και των εφήβων, παράλληλα με τις νέες δομές, αναπτύσσονται και εξειδικευμένες δράσεις και υπηρεσίες. «Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με νέες κλίνες στα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων μας με ίδιους πόρους, αλλά και δωρεές για να αντιμετωπίσουμε νέες ανάγκες», όπως: Στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Πάτρας, στην Ψυχιατρική Κλινική Εφήβων στο Νοσοκομείο Νίκαιας – Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα». Επίσης, δημιουργήθηκε η πρώτη Μονάδα Ψυχογενούς Ανορεξίας για εφήβους στο ΕΣΥ στο «Σισμανόγλειο». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι νομοθετήθηκε η λειτουργία Κέντρων Ψυχικής Υγείας στα Πανεπιστήμιά για την ψυχολογική υποστήριξή των φοιτητών, με πρώτο από αυτά στο ΠΑΔΑ.

Διεθνείς συνεργασίες

Το υπουργείο Υγείας επενδύει ταυτόχρονα σε διεθνείς συνεργασίες για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για τα παιδιά, συμπλήρωσε η υφυπουργός Υγείας.

Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και το «Child Mind Institute» της Νέας Υόρκης, αξιοποιώντας σχετική δωρεά, για τη δημιουργία ολοκληρωμένου Εθνικού Δικτύου Αναφοράς για το παιδί, σε όλη την Επικράτεια.

Επίσης, εγκαινίασε το νέο Γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, παρουσία του Πρωθυπουργού και του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης Dr. Hans Kluge.

Ήδη, μάλιστα, όπως ανέφερε η κ. Ράπτη «χρηματοδοτούμε νέο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ποιότητα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας των παιδιών και εφήβων, που θα συμβάλει ενεργά στη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους σε όλη την Ευρώπη, με κέντρο αναφοράς τη χώρα μας». Η υφυπουργός υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας καταλήγει: «Διασφαλίζουμε με τα νέα κέντρα και τις νέες δράσεις ότι θα έχουν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι ισότιμη πρόσβαση στην προστασία της Ψυχικής Υγείας, ώστε να έχουν ποιότητα ζωής και να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Στόχος μας στο Υπουργείο Υγείας είναι να μην μείνει κανένας μόνος του, να μην μείνει κανένας πίσω!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Νέα έρευνα: To χαμόγελο φέρνει την ευτυχία – Τα οφέλη στην ψυχολογία

Ράπτη: 104 σύγχρονες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα

Ξέσπασε ο δάσκαλος: «Αφήνουμε τα παιδιά έρμαια να κακοποιούνται»



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ