Ουγγαρία: Ο Όρμπαν απειλεί να μπλοκάρει την βοήθεια προς την Ουκρανία


«Μας τιμωρούν και μας εκβιάζουν ανοιχτά με χρήματα της ΕΕ», λέει ο οργισμένος ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η Ουγγαρία δεν θα στηρίξει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει την Ουκρανία με από το ενιαίο Ταμείο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, μια στάση που έρχεται μετά το πάγωμα από τις Βρυξέλλες της εκταμίευσης 7,5 δισ. ευρώ προς την Βουδαπέστη, λόγω των καταγγελιών για διαφθορά και παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου.

Η Ουγγαρία έχει παράσχει υποστήριξη στο Κίεβο σε διμερή βάση και θα συνεχίσει να το κάνει, δήλωσε ο Σιγιάρτο τη Δευτέρα σε διάσκεψη στη Σόφια. Η Βουδαπέστη αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ρύθμιση που θα προβλέπει χρηματοδότηση από κοινού με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, τόνισε.

Η ΕΕ θα προτείνει την Τετάρτη ένα νέο πακέτο βοήθειας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία για το 2023. Σύμφωνα με το σχέδιο ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα μπει ως εγγύηση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων υπέρ του Κιέβου. κάτι που απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 κρατών μελών της.

Η Ουγγαρία έχει προθεσμία έως το τέλος του έτους για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ σχετικά με το κράτος δικαίου.

«Μας τιμωρούν και μας εκβιάζουν ανοιχτά με χρήματα της ΕΕ», είχε πει ο Βίκτορ Όρμπαν στην εφημερίδα Budapester Zeitung τον περασμένο μήνα. «Αλλά δεν υπάρχει νομική βάση για αυτό — είναι εκβιασμός, καθαρός».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ