Νοσοκομεία Guy’s & St Thomas’: Βρετανοί ερευνητές θεραπεύουν άνθρωπο που είχε COVID για 411 ημέρες


Νοσοκομεία Guy’s & St Thomas’: Οι ερευνητές των νοσοκομείων Guy’s & St Thomas’ βοήθησαν έναν 59χρονο άνδρα να ξεπεράσει τελικά τη λοίμωξη Covid μετά από περισσότερους από 13 μήνες. Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θεράπευσαν έναν άνδρα που είχε μολυνθεί με COVID για 411 συνεχόμενες ημέρες, αναλύοντας τον γενετικό κώδικα του συγκεκριμένου ιού για να βρουν τη σωστή θεραπεία. Η επίμονη λοίμωξη με COVID -η οποία διαφέρει από τη μακροχρόνια λοίμωξη με COVID ή τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις της νόσου- εμφανίζεται σε μικρό αριθμό ασθενών με ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να έχουν θετική εξέταση για μήνες ή και χρόνια με τη λοίμωξη να “βρυχάται όλο αυτό το διάστημα”, δήλωσε ο Luke Snell, γιατρός που ειδικεύεται στις λοιμώδεις νόσους στο Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.

Οι λοιμώξεις μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή επειδή περίπου οι μισοί ασθενείς έχουν επίσης επίμονα συμπτώματα, όπως φλεγμονή των πνευμόνων, δήλωσε ο Snell στο AFP, προσθέτοντας ότι πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με την πάθηση. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, μια ομάδα ερευνητών στο Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust και στο King’s College του Λονδίνου περιγράφουν πώς ένας 59χρονος άνδρας ξεπέρασε τελικά τη μόλυνση που είχε υποστεί μετά από περισσότερους από 13 μήνες. Ο άνδρας, ο οποίος έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω μεταμόσχευσης νεφρού, κόλλησε COVID τον Δεκέμβριο του 2020 και συνέχισε να είναι θετικός μέχρι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Για να ανακαλύψουν αν είχε προσβληθεί από COVID πολλές φορές ή αν επρόκειτο για μία επίμονη λοίμωξη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ταχεία γενετική ανάλυση με την τεχνολογία αλληλούχισης νανοπόρων.

Η εξέταση, η οποία μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε μόλις 24 ώρες, έδειξε ότι ο άνδρας είχε μια πρώιμη παραλλαγή B.1, η οποία ήταν κυρίαρχη στα τέλη του 2020, αλλά έκτοτε έχει αντικατασταθεί από νεότερα στελέχη. Επειδή είχε αυτήν την πρώιμη παραλλαγή, οι ερευνητές του χορήγησαν έναν συνδυασμό των μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab και imdevimab της Regeneron. Όπως και οι περισσότερες άλλες θεραπείες με αντισώματα, η θεραπεία δεν χρησιμοποιείται πλέον ευρέως επειδή είναι αναποτελεσματική έναντι νεότερων παραλλαγών όπως η Omicron. Αλλά θεράπευσε με επιτυχία τον άνδρα επειδή πολεμούσε μια παραλλαγή από μια προγενέστερη φάση της πανδημίας.

Ανθεκτικός στη θεραπεία

“Οι πολύ νέες παραλλαγές που αυξάνονται σε επιπολασμό τώρα είναι ανθεκτικές σε όλα τα αντισώματα που είναι διαθέσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τώρα ακόμη και στις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Snell. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρκετές τέτοιες θεραπείες για να προσπαθήσουν να σώσουν έναν βαριά άρρωστο 60χρονο άνδρα τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον Απρίλιο. Ωστόσο, καμία δεν λειτούργησε. “Πραγματικά πιστεύαμε ότι θα πέθαινε”, δήλωσε ο Snell. Έτσι, η ομάδα συνέθλιψε δύο αντιιικές θεραπείες που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως μαζί -την παξλοβίδη και τη ρεμδεσιβίρη- και τις χορήγησε στον αναίσθητο ασθενή μέσω ενός ρινικού σωλήνα, σύμφωνα με μια προδημοσιευμένη μελέτη χωρίς κριτές στον ιστότοπο ResearchSquare. “Ως εκ θαύματος καθάρισε και ίσως αυτή να είναι πλέον η οδός για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις πολύ δύσκολες επίμονες λοιμώξεις”, δήλωσε ο Snell, τονίζοντας ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να μην μεταφράζεται για κανονικές περιπτώσεις COVID.

Στο συνέδριο ECCMID τον Απρίλιο, η ομάδα ανακοίνωσε τη μακροβιότερη γνωστή επίμονη λοίμωξη σε έναν άνδρα που βρέθηκε θετικός για 505 ημέρες πριν από τον θάνατό του. Αυτή η “πολύ θλιβερή περίπτωση” προέκυψε νωρίτερα στην πανδημία, δήλωσε ο Snell, προσθέτοντας ότι είναι ευγνώμων που υπάρχουν πλέον τόσες περισσότερες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ