Συνεχίζει τον εκβιασμό του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν – Τι ζητά από τη Σουηδία


Συγκεκριμένα «βήματα» από την Σουηδία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ζητά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη στην Άγκυρα με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον για συνομιλίες, καθώς ο δεύτερος επιθυμεί να προχωρήσει η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, κάτι που προσκρούει στις επιφυλάξεις της Τουρκίας, που διαμηνύει ότι θέλει να δει συγκεκριμένα βήματα από τη Στοκχόλμη.

Μαζί με τη Φινλανδία, η Σουηδία υπέβαλε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική, καθώς κατηγορεί τις δύο χώρας ότι παρέχουν προστασία σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη μνημόνιο με το οποίο Άγκυρα ήρε το βέτο της και το οποίο αναγκάζει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να απαντήσουν στις ανησυχίες της.

Ο Ερντογάν πρόκειται να δεχθεί τον Κρίστερσον στο προεδρικό μέγαρο σήμερα το απόγευμα, με τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών να είναι προγραμματισμένη για τις 17:30 ώρα Ελλάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίστρομ δήλωσε στο Swedish Radio το Σάββατο ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας «θα πάρει αποστάσεις» από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία θεωρεί τη YPG προέκταση του PKK. Ωστόσο η Σουηδία μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στήριζαν την κουρδική πολιτοφυλακή στη μάχη της κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, ο Φαχρετίν Αλτούν, ανέφερε ότι η επίσκεψη Κρίστερσον «είναι μια ιστορική ευκαιρία για το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η σουηδική κυβέρνηση θα λάβει συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις ανησυχίες μας αναφορικά με την τρομοκρατία», διεμήνυσε ο Αλτούν.

Σε επιστολή που έστειλε τον προηγούμενο μήνα στην Άγκυρα η Στοκχόλμη ανέφερε ότι θα λάβει «συγκεκριμένη δράση» για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών κατά των Κούρδων μαχητών.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι η Στοκχόλμη «κάνει περισσότερα βήματα» συγκριτικά με το Ελσίνκι στην αντιμετώπιση των «φόβων της για την τρομοκρατία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Δεν επικύρωσε ο Ερντογάν την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν απειλεί και το ΝΑΤΟ με μπλόκο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

NATO: Το κοινοβούλιο της Γαλλίας εγκρίνει την εισδοχή Σουηδίας και Φινλανδίας



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ