Ψυχική υγεία: Γιατί η κώφωση συνδέεται με ζητήματα ψυχικής υγείας;


Τα τελευταία χρόνια, η ευαισθητοποίηση για θέματα ψυχικής υγείας και η υποστήριξη που παρέχεται σε όσους έχουν ανάγκη έχει αυξηθεί, κυρίως λόγω της αύξησης της έρευνας και των ατόμων που υποφέρουν μιλώντας ανοιχτά. Το 2014 , το Mental Health and Wellbeing England διαπίστωσε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν 1 στους 4 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, με ανησυχίες για πράγματα όπως τα χρήματα, την απασχόληση και την υγεία να δυσκολεύουν τους ανθρώπους να αντεπεξέλθουν.

Πώς είναι η ψυχολογία των κωφών ατόμων;

Στην κοινότητα των κωφών, ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 1 στα 2,5 άτομα (περίπου 40%) που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτό σημαίνει ότι οι κωφοί έχουν 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας από τους ακούοντες. Επομένως, είναι σημαντικό για εμάς να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ κώφωσης και ψυχικής υγείας και να διασφαλίσουμε ότι η κοινότητα έχει πρόσβαση σε βοήθεια και υποστήριξη.

Γιατί η κώφωση συνδέεται με ζητήματα ψυχικής υγείας;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ψυχικής υγείας, που κυμαίνονται από καθημερινούς αγώνες γύρω από τα χρήματα, την απασχόληση και την εκπαίδευση, μέχρι συναισθηματικούς αγώνες που σχετίζονται με την οικογένεια και τις σχέσεις, καθώς και ανεπαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και υποστήριξη. Στην κοινότητα των κωφών, αυτά τα προβλήματα ενισχύονται λόγω των δυσκολιών στην επικοινωνία, των φραγμών στην εκπαίδευση και την απασχόληση και της έλλειψης προσβάσιμης υποστήριξης .

Δυσκολίες Επικοινωνίας

Ένας λόγος που οι κωφοί κινδυνεύουν περισσότερο να αντιμετωπίσουν συναισθηματικά προβλήματα είναι επειδή είναι πιο δύσκολο για αυτούς να έχουν πρόσβαση στις κύριες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Οι δυσκολίες στην επικοινωνία καθιστούν δυσκολότερη την πρόσβαση ακόμη και στις πιο βασικές υπηρεσίες υποστήριξης, όπως η συζήτηση με τον γιατρό σας. Είναι απίθανο οι κύριοι επαγγελματίες υγείας να μπορούν να υπογράψουν και εάν παρέχεται διερμηνέας BSL ή κάποιος φίλος ή μέλος της οικογένειας χρησιμοποιείται για τη διερμηνεία, ορισμένοι κωφοί μπορεί να αισθάνονται άβολα να μιλήσουν για ευαίσθητα θέματα μέσω κάποιου άλλου.

Έλλειψη κατανόησης της κουλτούρας των κωφών

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι οι κύριοι επαγγελματίες υγείας και οι υπηρεσίες υποστήριξης τείνουν να μην είναι σε αρμονία με την κουλτούρα των κωφών και δεν κατανοούν τις προκλήσεις και τις απογοητεύσεις της ζωής με την κώφωση. Καθώς πολλοί θεραπευτές, γιατροί και ακουολόγοι δεν γνωρίζουν αυτές τις μοναδικές προκλήσεις, η κώφωση είναι ευρέως παρεξηγημένη, γεγονός που επηρεάζει το ποσό της διαθέσιμης υποστήριξης. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας που περιβάλλουν μπορεί συχνά να προέρχονται από αυτήν την έλλειψη κατανόησης της κώφωσης και της διαθέσιμης υποστήριξης.

Εμπόδια στην εκπαίδευση και την απασχόληση

Η εργασιακή ανασφάλεια είναι ένα πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, αλλά για τους κωφούς είναι ακόμη πιο οξύ. Η έρευνα δείχνει ότι 3,7 εκατομμύρια κωφοί στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε ηλικία εργασίας (16 – 65 ετών), αλλά ένα κωφό ή βαρήκοο άτομο έχει 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι άνεργο από ένα άτομο με ακοή.

Για πολλούς κωφούς, η δυσκολία εύρεσης εργασίας πηγάζει από την έλλειψη υποστήριξης στην εκπαίδευση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα γενικά σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν έχουν τους πόρους ή την κατάρτιση για να παρέχουν στους κωφούς μαθητές την υποστήριξη ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να προετοιμαστούν για τον κόσμο της εργασίας. Ο αριθμός των κωφών φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια , υποδηλώνοντας ότι τα εμπόδια στην απασχόληση θα αυξηθούν στις μελλοντικές γενιές.

Όσον αφορά την εύρεση εργασίας, οι κωφοί μπορεί να αντιμετωπίσουν διακρίσεις από εργοδότες που διστάζουν να καλύψουν τις ανάγκες τους στο χώρο εργασίας. Άλλα εμπόδια περιλαμβάνουν την έλλειψη κατανόησης και την επίγνωση των κωφών, καθώς και την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι κωφοί θα είναι λιγότερο ικανοί να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτοί οι αγώνες μπορούν να βαρύνουν ένα κωφό άτομο και να αυξήσουν την πιθανότητα να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μη προσβάσιμες πληροφορίες

Πάνω απ ‘όλα, η έλλειψη προσβάσιμων πληροφοριών είναι ο κύριος λόγος που οι κωφοί είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας και γιατί αγωνίζονται να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Σε αντίθεση με τα άτομα που ακούνε, η κοινότητα των κωφών μπορεί να δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε γραμμές βοήθειας και να διαβάσει φυλλάδια, διαδικτυακές συμβουλές ή αφίσες γραμμένες στα Αγγλικά, ειδικά εάν χρησιμοποιούν τη Βρετανική Νοηματική Γλώσσα (BSL) ως κύρια μορφή επικοινωνίας. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η γραμματική και η δομή του BSL είναι αρκετά διαφορετική από τα γραπτά αγγλικά.

Είναι επίσης δύσκολο για τους κωφούς να συντονιστούν σε ραδιοφωνικά προγράμματα ή τηλεοπτικές εκπομπές που συζητούν θέματα ψυχικής υγείας και αποδοχή, καθώς και πού να λάβουν υποστήριξη. Μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κώφωσης είναι τα αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς, και η έλλειψη απρόσιτων πληροφοριών προσθέτει σε αυτό – το οποίο με τη σειρά του προκαλεί συναισθηματικό στρες.

Πού να λάβετε Υποστήριξη Ψυχικής Υγείας

Ενώ η κώφωση μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα μοναξιάς, λύπης και απογοήτευσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που περνούν το ίδιο πράγμα. Η κοινότητα των κωφών είναι ένα ισχυρό και υποστηρικτικό δίκτυο ανοιχτό σε όλους όσους χρειάζονται φιλικές συμβουλές, υποστήριξη και πληροφορίες για την κώφωση. Υπάρχει μια σειρά από φιλανθρωπικά ιδρύματα ψυχικής υγείας και φιλανθρωπικά ιδρύματα κωφών που προσφέρουν προσβάσιμες επιλογές υποστήριξης όπως κείμενο, email, σύνταξη επιστολής και διαδικτυακή συνομιλία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ