Exxon Mobil: Άρχισε δουλειά – Απλώνει καλώδια στην Κρήτη


Υδρογονάνθρακες: Όλα τα ορόσημα και το πρόγραμμα για τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα

Το πράσινο φως για τις σεισμικές έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης δόθηκε χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

Μετά την επιβεβαίωση του σχεδιασμού και την έκδοση NAVTEX το πλοίο της Νορβηγικής PGS Sanco Swift, που έχει επιστρατεύσει η Exxon Mobil ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες.

Σύμφωνα με τη NAVTEX από την Τρίτη 8 Νοεμβρίου έχουν δεσμευτεί περιοχές στο Ιόνιο και το Δυτικό Πέλαγος καθώς και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης προκειμένου το Sanco Swift να αναπτύξει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις έρευνες που έχει ήδη απλώσει καλώδιο μήκους 12 χιλιομέτρων.

Τρισδιάστατα δεδομένα 11.000 χιλιομέτρων προβλέπεται να αποκτηθούν επιπλέον σε σχέση με τα 6.5000 χιλιομέτρα που προβλέπονταν την προηγούμενη Άνοιξη.

Αυτό σημαίνει ότι οι γεωτρήσεις μπορεί να ολοκληρωθούν νωρίτερα από το 2025.

Η εταιρεία, αμερικανικών συμφερόντων, αρχές του 2023 είναι πιθανό να έχει όλα τα δεδομένα από τις έρευνες της Νορβηγικής PGS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΥΕΠ) για το πρόγραμμα και τα ορόσημα των ερευνών οι σεισμικές έρευνες αναμένεται να διαρκέσουν 1 με 2 χρόνια με τις διερευνητικές γεωτρήσεις να χρειάζονται 3-4 χρόνια για να ολοκληρωθούν και η εγχώρια παραγωγή και η δημιουργία εσόδων από 6 έως 7 χρόνια.

Έτσι, σε ότι αφορά την Κρήτη με την κοινοπραξία ExxonMobil, Helleniq Energy, όπως είπαμε παραπάνω, έχουν ήδη ξεκινήσει οι 2D σεισμικές έρευνες και μέσα στον επόμενο χρόνο θα γίνουν και οι 3D σεισμικές έρευνες. Άρα έως το τέλος του 2024 θα αποφασιστεί και εάν θα γίνει γεώτρηση, όπου εάν γίνει υπολογίζονται άλλα δύο χρόνια και από εκεί και πέρα εάν βρεθούν κοιτάσματα θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια για την ανάπτυξή τους, οπότε σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται παραγωγή φυσικού αερίου το 2029.

Ως πλέον ώριμος σχεδιασμός θεωρείται η γεώτρηση που πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι στα Γιάννενα από την Energean ενώ ο ίδιος operator έχει σχεδιάσει και ένα πρότζεκτ στο Κατάκολο, το οποίο όμως δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους περιβαλλοντικούς όρους.

Η ερευνητική γεώτρηση πρόκειται να ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ θα διαρκέσει από 1 έως 1,5 χρόνο.

Το μόνο που αναμένεται είναι να μπει σε διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Όπως δείχνουν οι μελέτες κατά την περίοδο 2024-2025 περίπου προσδιορίζεται η δημιουργία κοιτάσματος με την παραγωγή να αναμένεται κατά τα τέλη 2025 με αρχές του 2026.

Σε ό,τι αφορά την ερευνητική γεώτρηση δυτικά της Κέρκυρας που είναι κοινοπραξία Energean 75%, Helleniq Energy 25% μέσα στο 2023 θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες ενώ η γεώτρηση αναμένεται να τελειώσει το 2025 και η ανάπτυξη του κοιτάσματος γύρω στα δύο χρόνια αργότερα.

Εφόσον η έκβαση είναι καλή μιλάμε για παραγωγή φυσικού αερίου γύρω στο 2028.

Στην «Περιοχή 10, Ιόνιο» που ελέγχεται από την Helleniq Energy, έχουν ξεκινήσει ήδη 2D σεισμικές έρευνες ενώ υπολογίζεται ότι το 2024 θα ξεκινήσουν οι 3D σεισμικές έρευνες. Μέσα στην ίδια χρονιά θα αποφασιστεί εάν θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση ή η εταιρεία θα αποχωρήσει. Εάν εντοπιστεί κοίτασμα μιλάμε για άλλα δύο χρόνια για την ανάπτυξή του έτσι και σε αυτή την περίπτωση η παραγωγή φυσικού αερίου πάει για το 2028.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ