Μελέτη: Γιατί οι γυναίκες πάσχουν σπανίως από νεφρικές νόσους;


Στη μάχη των φύλων, οι γυναίκες κέρδισαν τους άνδρες στην ικανότητά τους να αναρρώσουν από τραυματισμό στα νεφρά, αλλά οι λόγοι δεν είναι καλά κατανοητοί. Μια μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Duke Health παρέχει ορισμένες γνώσεις: οι γυναίκες, αποδεικνύεται, έχουν ένα πλεονέκτημα σε μοριακό επίπεδο που τις προστατεύει από μια μορφή κυτταρικού θανάτου που συμβαίνει σε τραυματισμένους νεφρούς. Αυτή η προστασία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως δυνητικό θεραπευτικό μέσο.

Πώς προστατεύονται οι γυναίκες από τις νεφρικές νόσους

«Η νεφρική νόσος ταλαιπωρεί περισσότερους από 850 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί τα γυναικεία νεφρά προστατεύονται περισσότερο από αυτούς τους οξείς και χρόνιους τραυματισμούς», δήλωσε ο Tomokazu Souma, MD, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής. στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke. «Η μελέτη μας είναι ένα βήμα προς τον εντοπισμό των αιτιών και προτείνει ότι αυτή η γυναικεία ανθεκτικότητα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θεραπευτικά για να βελτιωθεί η αποκατάσταση των νεφρών και στα δύο φύλα».

Ο Souma και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μελέτες σε ποντίκια με επίκεντρο μια μορφή κυτταρικού θανάτου που ονομάζεται φερρόπτωση, η οποία ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα. Αυτή η μορφή κυτταρικού θανάτου εξαρτάται από τον σίδηρο και το οξειδωτικό στρες. Έχει αναγνωριστεί ως βασικός παράγοντας στις παθήσεις των νεφρών.

Χρησιμοποιώντας γενετική και μονοκυτταρική μεταγραφική ανάλυση RNA σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να είσαι θηλυκός προσφέρει εντυπωσιακή προστασία έναντι της φερρόπτωσης μέσω μιας συγκεκριμένης οδού που ονομάζεται παράγοντας 2 που σχετίζεται με τον πυρηνικό παράγοντα ερυθροειδές 2 ή NRF2.

Στις γυναίκες , το NRF2 είναι ιδιαίτερα ενεργό, κρατώντας υπό έλεγχο τον κυτταρικό θάνατο . Στους άνδρες, ωστόσο, η ορμόνη του φύλου τεστοστερόνη μειώνει τη δραστηριότητα του NRF2, προάγοντας έτσι τη φερρόπτωση και υπονομεύοντας την ανθεκτικότητα των κυττάρων σε τραυματισμό των νεφρών.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι η χημική ενεργοποίηση του NRF2 προστάτευε τα αρσενικά νεφρικά κύτταρα από τη φερρόπτωση, αποδεικνύοντας ότι το NRF2 θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός θεραπευτικός στόχος για την πρόληψη της αποτυχημένης νεφρικής αποκατάστασης μετά από οξεία νεφρική βλάβη .

«Εντοπίζοντας τον μηχανισμό με τον οποίο το γυναικείο ορμονικό περιβάλλον προστατεύει και το ανδρικό ορμονικό περιβάλλον επιδεινώνει τους οξείες και χρόνιες βλάβες των νεφρών, πιστεύουμε ότι υπάρχει ισχυρή δυνατότητα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των νεφρών», είπε ο Souma.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ