Guardian: Το Κίεβο κέρδισε τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο


Αξιοσημείωτη η νίκη της Ουκρανίας, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η χώρα βρει αντίσταση σε όσα εδάφη εγκαταλείψει η Ρωσία  

Οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν εντολή αποχώρησης από την δυτική όχθη του Δνείπερου για να εγκαταλείψουν την Χερσώνα.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας ανέφερε πως η κίνηση αυτή γίνεται λόγω δυσκολιών στον ανεφοδιασμό και πως πρέπει να γίνει για να προστατευθούν τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Guardian σε ανάλυσή του αναφέρεται στην αποχώρηση ως μία αξιοσημείωτη νίκη για το Κίεβο, ωστόσο τώρα αυτό που μένει να φανεί είναι εάν η χώρα βρει αντίσταση σε όσα εδάφη εγκαταλείψει η Ρωσία.

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι πάντως σημειώνει πως τα περί αποχώρησης είναι «στημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις», καθώς τίποτα δεν φανερώνει την πρόθεση της Ρωσίας για αποχώρησει χωρίς μάχη.

Η Ουκρανία πάντως αυτή τη στιγμή καταφέρνει να γλιτώσει έναν συνεχή αγώνα μέσα στη Χερσώνα και να την ανακαταλάβει μόνο με μικρές απώλειες.

Η περιοχή από την άνοιξη και μετά ήταν αρκετά ευάλωτη στρατηγικά, με το Κίεβο να προχωρά σε αντεπίθεση το φθινόπωρο που θεωρήθηκε επιτυχημένη, καθώς οδήγησε τη Μόσχα στην απόφαση να εγκαταλείψει προχωρώντας όμως σε καταστροφές.

Οι Ρώσοι έχουν αφήσει πίσω τους νάρκες, που, ακόμη κι αν δεν γίνουν μεγάλες μάχες, που δεν προβλέπονται κιόλας, θα κάνουν ζημιά. Από την άλλη και το Κίεβο θέλει να δυσκολέψει την υποχώρηση της Ρωσίας με αιχμαλώτους και στρατιωτικό υλικό.

Όπως γράφει ο Guardian, το μεγάλο στοίχημα είναι τι θα γίνει με το φράγμα στη Νόβα Κακόβκα.

Οι Ρώσοι πάντως ισχυρίζονται πως οι Ουκρανοί θέλουν να το καταστρέψουν για να πλημμυρίσει η πεδιάδα γύρω από τη Χερσώνα.

Από την άλλη, αν το καταστρέψουν εκείνοι, τότε θα έχουν νικήσει εκείνοι, με τον κίνδυνο να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου.

Έχοντας δυνάμεις και από τις δύο πλευρές του Δνείπερου, οι Ρώσοι κερδίζουν χρόνο για να αναδιοργανωθούν και να ρίξουν στη μάχη 300.000 τουλάχιστον επιστρατευμένους. Βέβαια, σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχει και η πιθανότητα η Μόσχα να αποφασίσει να στρέψει την προσοχή της πιο βόρεια, στη Ζαποριζια.

Λίγο πριν ο χειμώνας κάνει την εμφάνιση του, η Ουκρανία καλείται να αντιμετωπίσει μία μεγάλη πρόκληση. Ο Ποντόλιακ το είχε πει «Θέλουμε να προκαλέσουμε χάος μέσα στις ρωσικές δυνάμεις», επομένως τώρα πρέπει να δουν πώς θα προχωρήσουν και αν θα επιμείνουν στην τακτική των καταστροφών.

Εξάλλου μετά την νίκη στη Χερσώνα, έχει μεγάλο αγώνα να δώσει για να κερδίσει και αυτή τη φορά την Ρωσία, που προσπαθεί να ξαναβρεί τα πατήματά της υπό το άγρυπνο βλέμμα της Δύσης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ