Bitcoin: Κινήσεις πέριξ των 17.000 δολαρίων – Φόβοι για την FTX


Μικρά κέρδη καταγράφει το Bitcoin με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα να προσπαθεί να κρατήσει τα 17.000 δολάρια, μετά την τριήμερη πτώση του.

Το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 17.330 δολάρια με τη συνολική του κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 332 δισ. ευρώ.

Το Bitcoin καταγράφει πτώση σχεδόν 63% από τις αρχές του 2022, ενώ χάνει 79% από το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων που ήταν τον Νοέμβριο του 2021.

Tριγμούς στα θεμέλια ολόκληρου του κλάδου των κρυπτονομισμάτων προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η προοπτική πτώχευσης του FTX, εκ των μεγαλυτέρων χρηματιστηρίων του είδους, ενός «γίγαντα της βιομηχανίας των κρύπτο» όπως το αποκαλούν, που καταρρέει εν μέσω μιας παρατεταμένης περιόδου υποχώρησης των κρυπτονομισμάτων.

Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς μιλούν, ίσως με κάποια υπερβολή, για τη Lehman Brothers των κρυπτονομισμάτων, δεδομένης της ισχύος που είχε έως τώρα το FTX έχοντας διασώσει άλλες εταιρείες του κλάδου, αλλά και της χρηματιστηριακής του αξίας, που στις αρχές του έτους έφτανε στα 32 δισ. δολ. Προπαντός, όμως, δεδομένης και της επιρροής που είχε ο ίδιος ο 30χρονος ιδρυτής του, Μπάνκμαν Φράιντ, πρώην διαπραγματευτής της Jane Street, με πολιτικές διασυνδέσεις και ισχυρό λόμπι προάσπισης των συμφερόντων του στους Δημοκρατικούς, στους οποίους έχει, άλλωστε, δωρίσει κεφάλαια.

Κι ενώ οι περισσότεροι εκτιμούν πως όποια κρίση ακολουθήσει θα περιορίζεται μέσα στα όρια της βιομηχανίας των «κρύπτο», δεν λείπουν και κάποιες φωνές που υποστηρίζουν πως «ίσως δεν σταματήσει εκεί». Και ίσως όχι εντελώς αδικαιολόγητα, καθώς ανάμεσα στους επενδυτές του FTX συγκαταλέγονται εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης και ηχηρά ονόματα θεσμικών επενδυτών όπως η BlackRock, το συνταξιοδοτικό ταμείο των καθηγητών του Καναδά Ontario Teachers και η Softbank.

Τη χαριστική βολή έδωσε η ανταγωνίστρια του FTX, Binance, με την απόφασή της να αποχωρήσει από τη συμφωνία εξαγοράς του λίγες ώρες αφότου είχε συναφθεί η σχετική συμφωνία και είχε ανακοινωθεί από τα διεθνή ΜΜΕ. Μολονότι υπήρχε εντονότατος ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο εταιρείες και πολύ ισχυρότερη αντιπαλότητα ανάμεσα στον Μπάνκμαν Φράιντ και στον ιδρυτή της Binance, Τσανπένγκ Τζάο, η Binance επρόκειτο να σώσει το FTX εξαγοράζοντάς το.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει το Reuters, η Binance θα γινόταν «ο λευκός ιππότης» και σωτήρας του FTX, που παλαιότερα την είχε κατηγορήσει για σαμποτάζ. Το FTX είχε ήδη καταγράψει εκροές ύψους 6 δισ. δολ. μέσα σε 72 ώρες προτού ανακοινωθεί η εξαγορά του. Η Binance υπαναχώρησε, όμως, λίγες ώρες αφότου είχε συναφθεί η σχετική συμφωνία και είχε ανακοινωθεί από τα διεθνή ΜΜΕ αφού διέρρευσε στον Τύπο το τεράστιο έλλειμμα, ύψους 8 δισ. δολ., του FTX. Με την αποχώρησή της από τη συμφωνία, βέβαια, η Binance γλιτώνει και τους διεξοδικούς ελέγχους που θα συνόδευαν την εξαγορά και μάλλον έχει κάθε λόγο να τους αποφύγει. Εποπτικές αρχές και επιτροπές κεφαλαιαγοράς από όλον τον κόσμο έχουν προβεί σε προειδοποιήσεις ότι η Binance λειτουργεί χωρίς τη σχετική άδεια και παραβιάζει τους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Ισχύει, πάντως, ότι ο γίγαντας των «κρύπτο», όπως αποκαλούν πολλοί αναλυτές το FTX, αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας, ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος ο ιδρυτής του, Μπάνκμαν Φράιντ, χρειάζεται τουλάχιστον 4 δισ. δολ για να μη χρεοκοπήσει. Τα οικονομικά προβλήματα του FTX οφείλονται εν μέρει στις εσφαλμένες επιλογές του Μπάνκμαν Φράιντ, μέρος των οποίων ήταν και η διάσωση άλλων εταιρειών του κλάδου των κρυπτονομισμάτων που κατέρρεαν μαζί τους το μεγαλύτερο μέρος του έτους. «Συγγνώμη, τα θαλάσσωσα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Μπάνκμαν Φράιντ μέσω Τwitter στους υπαλλήλους του και στους επενδυτές, δηλώνοντας πως «θα είναι ευγνώμων εάν σπεύσουν οι επενδυτές να σώσουν» την εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος το 2019 στις Μπαχάμες.

Το FTX συμπαρασύρει στην πτώση του και τη θυγατρική του επενδυτική Alameda Research, αλλά και τις αξίες των κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να έχει υποχωρήσει κατά 10% την Τετάρτη σε επίπεδα κάτω από 16.000 δολάρια, στα οποία κυμαίνεται τώρα. Συμπαρασύρει, βέβαια, και τα πλούτη του ίδιου του Μπάνκμαν Φράιντ, που σύμφωνα με το Forbes ανέρχονταν τον Σεπτέμβριο σε 17 δισ. δολ. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η ζημία του θα είναι τόσο μεγάλη ώστε ο 30χρονος παράτολμος επιχειρηματίας να μην ανήκει εφεξής στους δισεκατομμυριούχους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ