Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας: Μάθετε πώς να εντοπίζετε τα πρώτα σημάδια της νόσου


Η πνευμονία είναι ο μεγαλύτερος μολυσματικός δολοφόνος ενηλίκων και παιδιών στον κόσμο – στοιχίζοντας 2,5 εκατομμύρια ζωές, συμπεριλαμβανομένων 672.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών, το 2019. Δηλαδή ένα άτομο πεθαίνει κάθε 13 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, η πνευμονία παραμένει μια παραμελημένη ασθένεια. H COVID-19 πρόσθεσε 3,6 εκατομμύρια θανάτους το 2021, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων από λοιμώξεις του αναπνευστικού σε περισσότερους από 6 εκατομμύρια. Καμία άλλη μόλυνση δεν προκαλεί αυτό το βάρος του θανάτου.

Αν δεν αναλάβουμε δράση τώρα για να μειώσουμε τους θανάτους από πνευμονία και τον κίνδυνο περαιτέρω πανδημιών λοιμώξεων του αναπνευστικού, εκατομμύρια περισσότεροι ενήλικες και παιδιά θα πεθάνουν από πνευμονία την επόμενη δεκαετία. Η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου, καθιερώθηκε από την Πρωτοβουλία Stop Pneumonia το 2009 για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αριθμό της πνευμονίας – τον ​​κορυφαίο δολοφόνο παιδιών σε όλο τον κόσμο – και να υποστηρίξει την παγκόσμια δράση για την προστασία και την πρόληψη και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια.

Τα κοινά συμπτώματα της πνευμονίας στους ενήλικες περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, δύσπνοια, πόνο στο στήθος κατά την αναπνοή, αυξημένο καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό, ναυτία, έμετο, διάρροια και βήχα που συχνά προκαλεί πράσινα ή κίτρινα πτύελα. Ωστόσο, τα παιδιά μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα όπως αφυδάτωση, δυσκολία στην αναπνοή, αποχή από τη σωστή διατροφή, βήχα, πυρετό, ευερεθιστότητα και μπορεί ακόμη και να κάνουν εμετό μετά το βήχα. Η πνευμονία μπορεί να είναι ήπια. Αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύ σοβαρή, ειδικά αν δεν την αντιμετωπίσετε γρήγορα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν:

  • Ο πυρετός και ο βήχας με φλέγματα δεν βελτιώνονται ή επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου
  • Αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ενώ κάνετε καθημερινές εργασίες ή ενώ ξεκουράζεστε
  • Έχετε πόνο στο στήθος όταν αναπνέετε
  • Η κατάστασή σας επιδεινώνεται ξαφνικά αφού βελτιωθείτε από ένα κρυολόγημα ή τη γρίπη
  • Έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, έχετε υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων (μυελός των οστών) ή εάν παίρνετε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Έχετε ήδη υποκείμενα ιατρικά προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή χρόνια πνευμονοπάθεια
  • Είστε μικρό παιδί ή μεγαλύτερος ενήλικας > 65 ετών.
  • Αναπτύχθηκε σύγχυση μαζί με τα αναπνευστικά συμπτώματα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ