Βάρος: Κρυφές αιτίες παχυσαρκίας που μάλλον δεν γνωρίζατε!


Περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι , εκ των οποίων σχεδόν 600 εκατομμύρια άτομα χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκοι. Αυτή η ασθένεια είναι ανεξέλεγκτη μεταξύ των παιδιών. Ο ΠΟΥ έχει επισημάνει ότι 41 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον ως η  κύρια αιτία θανάτων παγκοσμίως. Είναι στενά συνυφασμένη με την κακή καρδιακή υγεία, τον διαβήτη, ακόμη και ορισμένους καρκίνους.

Λίγες κρυφές αιτίες παχυσαρκίας

Αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Χρειάζεται θάρρος για να ανοιχτούμε σε ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη , η οποία όπως η παχυσαρκία γίνεται επίσης αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής μας. Αλλά μόλις ξεκινήσει η θεραπεία, οι ασθενείς πρέπει επίσης να αντέξουν τις παρενέργειες των φαρμάκων, μία από αυτές είναι η αύξηση βάρους.

Τεχνητά γλυκαντικά

Οι κατασκευαστές τεχνητών γλυκαντικών ισχυρίζονται ότι αυτά τα γλυκαντικά έχουν μηδενικές θερμίδες και ως εκ τούτου είναι υγιεινά για κατανάλωση. Τέτοιες γλυκαντικές ουσίες αναπαράγουν τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης χωρίς να προσθέτουν επιπλέον θερμίδες στη διατροφή.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι με την ευρεία χρήση αυτών των τεχνητών γλυκαντικών, τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Ενδοκρινικοί διαταράκτες

Το βάρος που βάζετε ή τα λίπη που συσσωρεύετε δεν εξαρτάται μόνο από τη διατροφή σας αλλά και από το πόσο καλά είναι σε θέση το σώμα σας να μεταβολίσει τη γλυκόζη και τα λίπη και η αποτελεσματικότητα των μεταβολικών σας δραστηριοτήτων σχετίζεται άμεσα με την υγεία του ενδοκρινικού σας συστήματος.

Στρες

Η σύνδεση μεταξύ του στρες και της παχυσαρκίας διέφευγε εδώ και καιρό την επιστημονική κοινότητα. Αλλά επιτέλους, τώρα, έχουν τις απαντήσεις που εξηγούν τον φαύλο κύκλο του άγχους και της παχυσαρκίας. Όταν το σώμα μας βρίσκεται σε στρεσογόνο κατάσταση, απελευθερώνει μια ορμόνη κορτιζόλη. Αυτή είναι μια ουσία θεμελιώδης για την αποθήκευση και τη χρήση των αποθεμάτων λίπους του σώματός μας.

Επίσης, τα άτομα που στερούνται ύπνου είναι πιο πιθανό να έχουν λαχτάρα για φαγητό. Επίσης, τείνουν να τρώνε περισσότερο, ειδικά αργά το βράδυ . Ξυπνούν εξαντλημένοι επειδή κοιμούνται λίγο ή καθόλου και έτσι είναι πιο πιθανό να αποφεύγουν την άσκηση. Η αθροιστική επίδραση όλων αυτών των τάσεων οδηγεί σε ανθυγιεινό τρόπο ζωής και παχυσαρκία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ