Νύχια: Τι συμβαίνει στο σώμα σας 10 ώρες μετά την εφαρμογή βερνικιού νυχιών


Μια μελέτη από την Environmental Working Group (EWG) και το Πανεπιστήμιο Duke δείχνει ότι η χρήση βερνικιού νυχιών για 10-14 ώρες θα μπορούσε να έχει κάποιες απροσδόκητες (και ανεπιθύμητες) παρενέργειες. Η μελέτη εξέτασε 26 εθελοντές, οι οποίοι έβαλαν βερνίκι νυχιών και μετά ασχολήθηκαν με τις καθημερινές τους δουλειές. Περίπου 10 έως 14 ώρες αργότερα, οι ερευνητές εξέτασαν τα άτομα και βρήκαν τριφαινυλοφωσφορικό (TPHB) σε κάθε συμμετέχοντα. Επιπλέον, μια ανακοίνωση που συνοδεύει τη μελέτη σημειώνει ότι «τα στοιχεία της χημικής ουσίας στα ούρα των γυναικών αυξήθηκαν απότομα μετά την εφαρμογή του βερνικιού νυχιών».

Λοιπόν, γιατί είναι δυνητικά μεγάλη υπόθεση;

Το TPHB είναι ένας πλαστικοποιητής, που χρησιμοποιείται για να κάνει τα προϊόντα πιο ευέλικτα. Στο βερνίκι νυχιών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει το πρόωρο σκάσιμο. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η TPHB μπορεί να δημιουργήσει αλλαγές στα ενδοκρινικά συστήματα των ζώων και στα ορμονικά και αναπαραγωγικά συστήματα των ανθρώπων. Ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι η χημική ουσία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών.

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ TPHB και αύξησης βάρους. Μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό του σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Οι κατασκευαστές βερνικιών νυχιών μόλις πρόσφατα άρχισαν να χρησιμοποιούν το TPHB, συχνά ως αντικατάσταση μιας άλλης δυνητικά επικίνδυνης χημικής ουσίας, του φθαλικού διβουτυλεστέρα (DBP). Το DPB συνδέθηκε με ζητήματα του αναπαραγωγικού συστήματος και οι κατασκευαστές τείνουν να το αποφεύγουν, μαζί με άλλες χημικές ουσίες στην κατηγορία των φθαλικών ενώσεων.

Το δελτίο τύπου σημειώνει επίσης ότι το TPHB χρησιμοποιείται επίσης σε αντιπυρική προστασία από αφρό σε έπιπλα.

Κανονικά, οι χημικές ουσίες στο βερνίκι νυχιών δεν μπορούν να περάσουν από τα νύχια για να εισέλθουν στο σώμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένα από τα άλλα συστατικά στα βερνίκια μπορεί να αποδυναμώσουν τα νύχια, ωστόσο, επιτρέποντας σε δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως το TPHB να διαπεράσουν την επιφάνεια.

Συνολικά, περίπου 1.500 ή τα 3.000 προϊόντα στη βάση δεδομένων του EWG χρησιμοποιούν το χημικό. Φυσικά, αυτή η μελέτη χρησιμοποιεί μια εξαιρετικά μικρή επιλογή συμμετεχόντων και θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν οι χημικές ουσίες αποτελούν πραγματικά σοβαρή απειλή για την υγεία.

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το βερνίκι νυχιών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βραχυπρόθεσμη έκθεση στην TPHP», αναφέρει η μελέτη. «Για τους συχνούς χρήστες βερνικιών νυχιών, η έκθεση στην TPHP μπορεί να αποτελεί μακροπρόθεσμο κίνδυνο».

Ωστόσο, είναι ανησυχητικά νέα για όποιον χρησιμοποιεί γυαλιστικό — ή, τουλάχιστον, όποιον χρησιμοποιεί ένα από τα γυαλιστικά που περιλαμβάνουν το συστατικό. Η EWG δημοσίευσε μια λίστα με τις μάρκες και τους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν TPHP.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ