Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Αναμένεται σύσκεψη στον ΕΟΦ και νέες απαγορεύσεις εξαγωγών


Τους λόγους για τους οποίους λείπουν βασικά φάρμακα από την ελληνική αγορά φαρμάκου και τα ράφια των φαρμακείων, απαρίθμησε στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας (14/11) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας τη Δευτέρα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή στη Βουλή, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε συνοπτικά πως τα αίτια των ελλείψεων είναι τα εξής:

  • Στις “παράλληλες” εξαγωγές
  • Στην ενεργειακή κρίση,  που επιφέρει έλλειψη πρώτων υλών.
  • Στην απροθυμία παραγωγής φαρμάκων χαμηλού κόστους από τις εταιρείες
  • Το φαινόμενο “σκούπα” στα φαρμακεία, όπου κρατιούνται φάρμακα.
  • Η τάση της Φαρμακοβιομηχανίας να τροφοδοτεί την αγορά με το “σταγονόμετρο”, όταν παρατηρούνται παράλληλες εξαγωγές.

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε πως – εντός της εβδομάδας – ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Φιλίππου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα κενά καλύπτονται με εισαγωγές που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Παράλληλα, επικαιροποιούνται οι αποφάσεις απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, έπειτα από ενημέρωση για την επάρκεια στην αγορά και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Με βάση την απαγόρευση, δεν επιτρέπεται ούτε στις φαρμακαποθήκες να δημιουργήσουν απόθεμα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ